12. lokakuuta 2011

Porkkanapihvit okarasta


Okarasta ja porkkanoista valmistettuja vegaaneja kasvispihvejä jeeralla ja korianterilla maustettuna.

Joka keskiviikko meillä puolisoni pyynnöstä syödään kasvisruokia, ja tästä syystä keskiviikkoisin tänne blogiin ilmestyy kasvisruoka. Itse olin aikoinani vuosia kasvissyöjä mutta nyt puolison innostuttua me syömme vähintään kerran viikossa kasvisruokaa mutta hän oli jo tottunut aikaisemmin satunnaiseen kasvisruokaan joten idea ei edes ollut kaukaa haettu. Joten jos haluat aloittaa kasvisruoan syönnin tämä on hyvä tapa vähennät vähitellen liha syöntiä, syöt enemmän kalaa ja vähennät pikkuhiljaa tämän eläinperäisen proteiinin syöntiä.

Kasvissyöntiä ei voi alkaa noin vain suoraan seurauksitta, vaan elimistölle on annettava aikaa mukautua uuteen ruokavalioon. Ja sama koskee myös toiseen suuntaan, jos on ollut kasvissyöjä, kuten jälkikasvu oli alkujaan on aluksi vain maistettava samalla tavalla kuin pikkulapset tottuvat kiinteään ruokaan äidinmaidon jälkeen. Jälkikasvu valitsi itse alkaa syödä lihaa koska kaikki muutkin sitä tekivät, enkä mitenkään voinut tätä kieltää. Mitkään perustelut eivät auttaneen ja ajan kanssa minäkin siirryin takaisin sekaruokavalioon.
Meillä kun on tämän nykyisen satunnaisen tofun valmistuksen sivutuotteena tätä okaraa ja olen sitä käyttänyt pihvien valmistukseen, nyt tällä kertaa porkkanapihveihin. Voit kokeilla okaraa myös kesäkurpitsapihveihin ja jos haluat valmistaa okaraa itse on sinun kokeiltava reseptiäni tofua ja soijamaitoa jotta saat sitä sivutuotteena.

Nämä pihvit voi hyvin joko paistaa paistinpannulla keskilämmöllä, liian matalalla lämmöllä pihvit imevät likaa rasvaa itseensä, liian kuumalla pannulla ne taas palavat pinnalta ennen kuin sisusta on saanut kypsyä. Pihvit voi myös kypsentää uunissa, 175 asteen lämmössä noin kymmenisen minuuttia, vartti, tai kunnes pihvit ovat saaneet kauniin kullanruskean pinnan. Sivele voipaperi pellillä ja sijoita pihvit voipaperille. Suurin haaste kasvispihveissä on se neste jota raaka-aineet sisältävät. Tavallisesti tähän käytettäisiin kananmunaa, mutta se taas ei olisi vegaaniruokaan. Nestettä ei kuitenkaan saa poistaa liikaa jotta pihvit edelleen pysyvät koossa, joten tässä on kerrasta toiseen kyse raaka-aineista ja niiden kosteudesta, asia jonka vain kokemus näyttää. Mutta voi pihvejä hätätapauksessa myös syödä vegaanin pyttipannun muodossa. Tuoreet alkusyksyn porkkanat sisältävät enemmän nestettä kuin lopputalveen asti kylmässä levänneet vanhat porkkanat, jotka muutenkin ovat puisempia koostumukseltaan.

Ensimmäiset pihvisi voivat olla enemmän pyttipannun tapainen massa, sinänsä hyvän makuista muttei välttämättä esteettisesti ruokahalua herättävää tavaraa. Syy miksi nestettä puristetaan pois jo alku vaiheessa on että mausteitten lisättyä sitä ei enää kannata tehdä, mausteet valuvat nesteiden mukana pois pihveistä ja niistä tulee mauttomia ja jos olet käyttänyt esimerkiksi chiliä voivat kätesi alkaa kirvellä. Nestettä voi aina lisätä jos pihvitaikinasta on tullut liian kuivaa eikä se pysy koossa. Tätä asiaa käsittelin enemmän reseptissäni perunalettuja.

Tarjoilin kasvispihvit tällä kertaa Hummuksen kera, mutta tällä kertaa hummus oli maustettu vahvemmin sitruunamehulla jota siinä oli noin kolminkertainen määrä, mutta lisäsin myös Hummuksen jauhettua korianterinsiementä joka kivasti korostaa sitruunanmakua vielä lisää.

Porkkanapihvit okarasta
5 porkkanaa
1 keltasipuli
4 rkl jeeraa
3 dl okaraa
1-2 tl merisuolaa
½-1 tl valkopippuria
½ tl korianterin siemeniä
2-3 rkl riisijauhoja
2 tl rakuunaa
oliiviöljyä paistamiseen
tuoretta korianteria koristeluun

Kuori porkkanat ja raasta ne hienosti. Kuori sipuli ja hienonna se. Pane porkkanaraaste isoon kulhoon, ja jos porkkanasta irtoaa hyvin paljon nestettä voit tässä kohdassa puristella sitä pois. Raasteen ei kuitenkaan pidä olla liian kuivaa jotta pihvit pysyvät koossa. Lisää porkkanan sekaan okara ja hienonnettu sipuli. Rouhi valkopippuri ja korianteri hienoksi morttelissa ja lisää se kulhoon porkkanaraasteen sekaan muiden mausteiden ja jauhojen kera. Sekoita kunnolla. Anna pihvitaikinan tekeytyä vähän aikaa huoneenlämmössä. Muovaa pihvejä, tai pullia ja paista ne joko paistinpannussa tilkassa oliiviöljyä miedolla lämmöllä tai uunissa. Anna pihvien paistua rauhassa kunnes ne ovat saaneet ruskeata väriä reunasta jolloin voit kääntää ne ja paistaa toiseltakin puolelta. Tarjoile Hummuksen ja raikkaan vihersalaatin kera ja viimeistele annokset tuoreella korianterilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...