19. lokakuuta 2011

Savustettua tulista tofua


Tulisella vihreällä chilillä maustettua paahdettua savustettua tofua, keltaisia porkkanoita ja herkullisen rapeaa karamellisoitunutta sipulia joka seurakseen vaatii viileää, raastettua kyssäkaalia tulisuutta taltuttamaan.

Jostain syystä olen nyt vain ollut viime aikoina innostunut kokeilemaan tofua sen eri muodoissa, ja viimein tuli savustetun tofun vuoro. Totesin sen ihan kivaksi, joten sitä tulee sitten aika ajoin ostettua kunnes keksin miten sen itse saan parhaiten savustettua, ja miten kauan sitä pitää savustaa jotta saan mieleiseni savun maun. Tofu kannattaa tässä tapauksessa ostaa valmiina savustettuna, mutta jollet halua savun makua ruokaasi voit tietysti itse valmistaa tofunkin. Tehtaalisesti valmistettu tofun on valitettavsti aina suorakaiteen muodossa, joten se näyttää tässä kuvassa harhauttavan paljon lihapateelta.

Käytin tähän ruokaan yhden ystävältäni saaman vihreä chilin, ja vaikka etukäteen maistamalla tarkistin chilin tulisuuden, tuli sen tulisuus kuitenkin esiin yllättävän vahvasti, joten raastettu kyssäkaali, jolle oikeasti olin liian laiska tekemään mitään muuta kuin kuoria ja raastaa sen, kun sitä nyt sattui lojumaan nurkissa, sai kuin saikin oman tarkoituksensa annoksessa. Se sai saman tarkoituksen kuin japanilaisten raastettua retikka usein, se sammutti ja viilensi liian tulisuuden.

Sipulit paahdettiin mausteiden kanssa ennen tofun ja kuorittujen keltaisten porkkanoiden lisäämistä pannulla, ja kaikki ruoan ainekset kyssäkaalia lukuun ottamatta kypsyivät sulassa sovussa yhdessä samalla pannulla. Suolaa en käyttänyt ollenkaan, vaan lisäsin pannulle loppuvaiheessa taas kerran soijakastiketta, joka sen lisäksi että sekä maustaa ruoan että antaa sille lisäväriä myös sisältää suolaa.
Keltaiset ja valkoiset porkkanat taas ovat kiva lisä, mutta voit tietenkin niiden puutteessa käyttää tavallisia oransseja porkkanoita. Pienet porkkanat kannattaa vain raaputtaa, mutta isot kannattaa jo kuoria. Tällä reseptillä saat ruokittua noin kolmesta neljään kun tarjoilet sen keitetyn riisin kera, joka myös taltuttaa liiallista tulisuutta annoksessa. Voit myös kokeilla paistettua tofua ja linssimuhennosta jos olet kiinnostunut vegaaniruoasta.

Tulista savustettua tofua ja keltaisia porkkanoita
300 g savustettua tofua
1 iso sipuli
1 vihreä chili
1 kyssäkaali
20 pientä keltaista porkkanaa
1 valkosipulinkynsi
3 rkl soijakastiketta
oliiviöljyä paistamiseen

Ota tofu ulos jääkaapista ulos huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen sen kypsennystä. Kuori isot porkkanat tai pese ja raaputa kuoret pienistä porkkanoista. Kuori kyssäkaali ja raasta se hienosti. pane kyssäkaali jääkaappiin muovilla peitettynä kulhossa kylmenemään jollei se jo ole kylmää. Kuori sipuli ja valkosipuli. Suikaloi sipuli hienosti. Huuhtele chili ja hienonna se. Hienonna myös valkosipuli mutta pidä se erikseen. Kuumenna pannu ja lisää kuumalle pannulle loraus öljyä. Lisää pannulle chili, porkkanat ja sipuli saamaan väriä. Sekoita pannulla olevia vihanneksia aika ajoin. Leikkaa Tofusta sopivan kokoiset palat ja lisää se pannulle kun sipuli alkaa olla paahtunutta. Anna tofun saada hieman väriä ja käännä se. lisää valkosipuli sipulin sekaan ja anna sen herkullisen tuoksun levitä koko keittiöön. Tämä kestää parisen minuuttia. Kaada pannulle soijakastike ja valele kaikki pannulla oleva sillä. Asettele sekä tofu että porkkanat kauniisti lämpimälle lautaselle, lisää sipuli tofun päälle lusikoi loput nesteet tofun ja porkkanoiden päälle. Lisää lautaselle raastettu kyssäkaali ja tarjoile lämpiminä riisin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...