1. lokakuuta 2011

Anopin ananaskurpitsa


Hillottua ananasmehulla ryyditettyä kurpitsaa. Herkullista lisuketta lihan ja kanan kanssa.

Olen aina ollut heikkona säilöttyyn kurpitsaan, olen syönyt lipulia pienestä tytöstä lähtien ja pysynyt perinteisessä hillotussa kurpitsassa mutta kun maistoin tätä anoppini valmistamaa kurpitsaa haluin heti reseptin. Tämä eroaa hieman tavallisesta hillotusta kurpitsasta siinä että tässä on käytetty tuoretta ananasmehua. Maku on eri, ja valitettavasti myös säilyvyys on lyhyempi, joten ota tästä vaaria, käytä se nopeasti ennen kuin sen kaunis kullan keltainen väri alkaa haalistua noin kolmen, neljän kuukauden päästä, samaan aikaan sen herkullinen makukin kaikkoaa taivaan tuuliin.

Kurpitsat ovat useimmiten isoja ja kun osta kurpitsaa kannattaa valmistaa siitä muitakin ruokia. Voit itse paahtaa kurpitsan siemeniä, valmistaa lipulia, siis hillottua kurpitsaa, uunissa paahdettua myskikurpitsaa ja kanaa, uunissa paahdettu kurpitsaa tai kurpitsakeittoa. Sinun kannattaa muutenkin lukea tekstini lipulista, jossa käsittelen syvemmin miten kurpitsan kanssa kannattaa menetellä jotta ruokasi onnistuu.

Tässä käytin aina tavallista valkoista taloussokeria jotta saan oikean keltaisen värin kurpitsalle, mutta voit hyvin vaihtaa sen ruokosokeriin tai vaikkapa Muscovadosokeriin. Määrä on reseptissä täsmälleen sama. Ananaskurpitsaa voi syödä hei sen valmistuttua, mutta olen huomannut että sen maku parantuu ja tasaantuu jos se saa rauhassa vetäytyä jääkaapin viileässä pari kolme päivää ennen sen syömistä.

Ananaskurpitsaa on helppoa valmistaa, ja voit vaikkapa valmistaa tätä herkullista ananaskurpitsaa kauniiseen lasipurkkiin ja antaa sen hyvälle ystävällesi joululahjaksi.

Anopin herkullinen ananaskurpitsa
2 l kurpitsakuutioita
1 l ananas tuoremehua
1 dl etikkaa
2 dl sokeria
vähän suolaa
1 tl kokomaisia neilikoita
2-3 rkl Atamonia

Pese kurpitsa. Halkaise kurpitsa ja kaiva sen sisustasta ulos kaikki säikeet ja siemenet. Itse käytän tähän isoa lusikkaa. Siemenet voit paahtaa löydät reseptin täältä mutta sisustan säikeet voit heittää kompostijätteen sekaan. En ole mistään löytänyt syytä miksi säikeet pitää poistaa, muuta kuin etteivät ne esteettisesti ole kauniita kurpitsan paloissa roikkumassa. Leikkaa kurpitsa pienemmiksi paloiksi ja kuori palat. Kurpitsan kuoriminen on hankalaa, jollei ole terävää veistä, joten varmista etukäteen että veitsesi todella on terävä. Kuutioi kurpitsa noin sokeripalan kokoisiksi paloiksi. Kiehauta kattilassa liemi sokerista, etikasta ja neilikasta. Kun liemi on kiehahtanut ylös, lisää sekaan kurpitsan palat, jotka saavat kiehua kunnes ovat aivan läpikuultavia. Nosta kurpitsanpalat kauhalla huolella puhdistettuihin lasipurkkeihin ja kaada lopuksi liemi päälle. Pane purkin kannet kiinni ja anna jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä tai ulkona. Hillokkeen makujen kannattaa antaa tasaantua pari kolme päivää viileässä ennen sen syöntiä. Säilytä lasipurkit viileässä. Kurpitsa kannattaa syödä ennen kuin se alkaa haalistua, ja noin puolisen vuoden päästä ja sen laatu on jo kärsinyt niin eikä se ole enää sama tuote kuin tuoreena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...