30. syyskuuta 2011

Tervaoluinen kalkkunapiirakka


Tervaoluessa haudutettua kalkkunaa ja kauden vihanneksia piirakan muodossa, mikä mainio tapa hyödyntää ylijäänyttä pataruokaa.

Piirakat ovat ihanaa retkiruokaa, ja meillä on melkein aina piknikillä mukana jotain piirasta eväänä mutta piirakasta on enemmäksi kuin vain retkievääksi. Tässä ruoassa uusiokäytin piirakan täytteessä jo aikaisemmin valmistettua tervaolutpadan loppua, ja samasta arkiruoasta tulikin juhlallisempi versio jota voi tarjoilla vieraillekin. Halusin kuitenkin lisätä piirakkaan lisää vihanneksia joten lisäsin täytteeseen padan ainesten lisäksi vasta keitettyjä perunoita ja kukkakaalia, ja suosittelenkin että keität perunat tätä piirakkaan varten, eiliset keitetyt perunat eivät maistu samalle. Voit tähän käyttää joko talviperunoita tai uusia perunoita kuorineen kaikkineen, kunhan vain peset ja harjaat perunat huolellisesti.

Piirakkaan voi myös lisätä keitettyjä jäähtyneitä härkäpapuja tai ruusupapuja, jos haluaa enemmän papuja piirakkaan kuin padassa oli.
Kypsä kalkkunanliha ei säily pitkään, joten tähteet on kannattaa hyödyntää päivän, parin sisällä. Jo kerran kypsennettyä kalkkunaa ei pitäisi toista kertaa altistaa korkeille lämpötiloille, jottei syntyisi ns. uudelleenlämmitetyn makua sopii se hyvin uusiokäyttää piirakoissa, jolloin vain piirakan taikinakuori ja osa täytettä kypsytetään.

Juuston jota käytät tähän ei kannata olla liian vahvanmakuista jottei se peitä piirakan hienoisia sointuja alleen, tavallinen mozzarella juustoraaste toimii hyvin, jollet halua hyödyntää ”vanhoja” juustonkannikoita tai sinulle ei ole pakkasesta tällaista juustoraastetta.

Käytän usein hyväksi todettua reseptiä joten tähän piirakkaan valmistin taikinakuoren samalla reseptillä kuin kana ja fenkolipiirakka, ja sen voi hyvissä ajoin valmistaa etukäteen. Minulla on usein pakkasessa ylijäämäpaloja edellisistä piirakoista jotka hyödynnän seuraavalla kerralla, olen jopa yhdistänyt jäämäpaloja enemmänkin ja saanut tällä tavalla ”koottua” piirakkataikinan. Tämä onnistuu myös silloin kun piirakkataikinat eivät ole aivan ”identtisiä”, kunhan vain sulattaan taikinan se yhdistää ne pehmeässä vaiheessa, ennen kuin taas antaa niiden kovettua jääkaapissa ennen piirakkavuoan vuoraamista taikinalla.
Voit joko esipaistaa piirakkataikina uunissa kymmenisen minuuttia 200 asteen lämmössä ennen sen täyttämistä, tai kuten laiskana täytettynä itse teen, täyttää piirakan ja vasta tämän jälkeen kypsentää piirakan, Kummatkin tavat käyvät, enkä tässä ole vielä pahemmin huomannut eroa, eroavatko piirakkapohjien maut toisistaan ollenkaan.

Tässä reseptissä vaikuttaa ylijääneen tervaoluella maustetun kalkkunan määrä, jos pataa jäi vain vähän saat sillä vain pienemmän piirakan, arvelisin että noin puolisen litraa pataa riittää hyvin isompaan 24 senttiseen piirakkavuoan täytteeksi kunhan siihen lisätään perunat ja kukkakaali. Tämän piirakan kanssa sopii hyvin tarjoilla jotain kirpakkaa hilloketta, kuten esimerkiksi hillottua mamman perinteisesti hillottua kurpitsaa tai anopin ananaskurpitsaa.

Piirakkataikina:
300 g voita
5½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 dl vettä

Täyte:
kalkkunaa tervaoluessa
200 g keitettyjä perunoita ja kukkakaalia
200 g juustoraastetta
2 kananmuna
1 rkl kuminan siemeniä
suolaa
valkopippuria

Piirakkataikina:
Murustele voi sormilla vehnäjauhojen kanssa kunnes se on ryynimäistä. Lisää sekaan leivinjauhe ja vesi. Sekoita kunnolla ja muovaa taikinasta iso kiinteää palloa. Kääri taikinapallo tiivisti muovikelmuun ja pane se jääkaapin viileään tekeytymään ja kovettumaan vähintään puoleksi tunniksi. Kauli kahden voipaperin välissä taikinasta iso pyöreä vajaan sentin paksuinen ympyrä. Pane taikina taas jääkaappiin jäähtymään. Poista taikinan päältä voipaperi ja rullaa taikina kaulimen ympäri samalla poistaen toisenkin voipaperin. Levitä taikina kaulimen avulla vuoanpäälle, vieritä taikina kaulimelta alas vuokaan. Painele taikina vuokaan paikoilleen.

Piirakan täyte:
Keitä perunat ja kukkakaali kypsiksi, ei aivan pehmeiksi jätä niihin vähän rapsakkuutta ja suutuntumaa. Anna niiden valua lävikössä ja jäähtyä. Ota tervaoluella maustettu kalkkuna ulos jääkaapista ja anna sen lämmetä puolisen tuntia. Tällöin se on helpompaa käsitellä ja saada sekoittumaan muiden täytteen ainesten kanssa. Vispaa kananmunat rikki pienessä kulhossa ja sekoita ne kalkkunapadan isossa kulhossa. Lisää kumina, puolet juustoraasteesta, perunat ja kukkakaali ja sekoita täytettä varovasti. Mausta suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Kaada täyte piirakkapohjaan ja sirottele loppu juustoraaste päällimmäiseksi. Kypsennä uunissa 40 minuuttia jopa tuntiin kunnes täyte ei enää hylly ja piirakkaan on saanut kauniin kullan ruskean pinnan. Anna piirakan jäähtyä hiukan ennen se tarjoilemista. Se maistuu jopa paremmalta hieman haaleana vihreän salaatin kera kuin kuumana suoraan uunista.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...