23. syyskuuta 2011

Prosciuttokanaa villiriisillä


Mehevää vuohenjuustolla täytettyjä kananrintafileitä käärittynä rapeaan ilmakuivattuun Prosciuttoon, mustaa riisiä, uunissa paahdettuja valkosipulinkynsiä ja timjamilla maustettua Marsalaviinikastiketta.

Lintua kääritään usein rasvaisempaan porsaanlihaan, monesti riistalinnut, jotka ovat hieman kuivempia tarvitsevat lisää rasvaa jotta ne eivät kuivuisi liikaan, olisivat mureampipa syödä ja ne saisivat lisää makua. Ja rasva on hyvä maun antaja, mutta se myös sitoo itseensä makuja ja sillä on helppo maustaa kuten esimerkiksi marinadit.

Vaikka olenkin monen monta kertaa valmistanut jotain ruokaa, teen sen kuitenkin joskus väärin. Olen laiska, ja vaikka mukavuuden haluni useimmiten ei vedä vertoja makuaistini yli, oikaisen mielelläni siinä missä se on mahdollista kuitenkaan sortumatta valmisruokiin. Toisinaan näinä kertoina voi ruoka sattumalta onnistua yli odotusten. Ja juuri näin kävi minulle viimeksi kun minun piti valmistaa Prosciutto kinkkuun käärittyä vuohenjuustolla kanarintaa. Olen valmistanut tätä herkkua ennenkin mutta tällä kertaa halusin kokeilla Jamie Oliverin tapaa paukutella paistinpannulla Prosciuttoon käärityn kanan lättänäksi. Tämän hän tekee jotta kana kypsyisi nopeammin paistinpannussa.

Mutta, kesken kaiken keksin ettei vuohenjuustolla täytettyä kanarintaa kannata nuijia, kaikki juustohan pursuaa silloin sieltä ulos, joten täytin kananrinnat juustolla ja käärin ne kinkkuun kokonaan unohtaen sulkea kanarintaan tehtyä viiltoa cocktailtikulla, sitä samaista jonka juuri oli täyttänyt herkullisella juustolla. Jollei sinulla ole juustokauppiasta, etkä myöskään löydä italialaista vuohenjuustoa kaupastasi voit hyvin korvata sen ranskalaisella sellaisella jota nykyään taitaa löytyä jokaisesta ruokakaupasta.

Kananrinnan kääriminen kuivatulla kinkulla ja sen paistamisella on omat niksinsä, kunhan ne vain tietää on se helppoa. Asettele kinkunviipaleet limittäin leikkuulaudalle hieman päällekkäin. Asettele kananrinta sille yläpuoli alassuin kinkkua vasten ja kääri kinkku kanan ympäri sen reunat päällekkäin. Aloita rintojen kypsentäminen asettelemalla kinkun päät ja kana rinnan alapuoli pannulle. Tämä on siis kananrinnan nurjapuoli joka tulee lautasta vastaan kun tarjoilet sen. Anna paistua kunnes kinkku on jähmettynyt paikalleen ja se on hieman ruskistunut. Käännä tämän jälkeen kinkun etupuoli, siis se puoli jossa kinkun viipaleet raidoittavat kananrinnan ja joka on se puoli joka tulee ulospäin näkyväksi.

Jos halut täyttää kananrinnan, on siihen leikattava pieni tasku joka täytetään, mutta tämä tasku on myös muistettava sulkea cocktailtikulla tms. jottei täyte pursua ulos kananrintaa kypsentäessä. Ja tässä ruoassa on juju ettei taskua suljeta, vaan juusto saa vapaasti valua ulos ja maustaa paistinliemen. Olen joskus kokeillut valmistaa juustoa vuoassa samalla aikaa ja tällöin juusto palaa ja juoksettuu eikä siitä tule mitään, ainakaan mitään mitä näyttäisin kenellekään. Kun juusto taas saa vapaasti pursuta ulos kanan sisältä, paistin liemi maustuu hienosti vuohenjuustolla kuitenkaan antamatta sille muuta kuin makunsa. Jos taas haluat että juusto pysyy sisällä, käytä tikkua ennen kuin käärit kanan kinkkuun. Muista vain jättää tikun päät esille kinkun viipaleiden läpi jotta saat poistettua ne ennen ruoan tarjoilua. Yhteen kanan rintaan menee noin kahdesta kolmeen viipaleeseen Prosciuttoa, ja tämä vähän riippuen kanarintojen koosta. Kaksi kinkkuviipaletta riittää hyvin jos rinnat ovat pienet, ja jopa kolme voi olla niukasti isoille kanan rinnoille.

Marsala on makeata jälkiruokaviiniä Sisiliasta, etelä italiasta ja sitä käytetään aika usein myös kastikkeissa. Marsalaa käytetään usein Tiramisussa mutta sitä voi myös käyttää sherryn tai portviinin sijaan monessa paikassa, ja myös toisinpäin.

Riisin keittäminen on paljon helpompaa kuin luullaan, pitää vain osata mitata vesi ja riisi oikein. Riisiä on aina yksi osa kahteen osaan vettä. Tällä tavalla vesi imeytyy riisin eikä riisistä tarvitse lävikössä valutta liikoja vesiä pois. Älä myöskään keitä riisiä liian kovalla, riittää että vesi kiehuu jonka jälkeen riisi jaa hautua miedommalla lämmöllä kovan kiehumisen sijaan. Viimeiset minuutit voi sammuttaa lämmön riisikattilan alta, ja antaa riisin kypsyä valmiiksi kannen alla kuumalla levyllä. Riisiä voi halutessaan kuohkeuttaa sitä haarukalla vähän varovasti sekoittaen ennen tarjoilua. Tässä niksinä on että musta riisi kypsyy hitaammin kuin valkoinen Basmatiriisi, joten riisi aloitetaan kypsentämällä musta riisi siinä määrässä joka on mitoitettu koko riisimäärälle. Valkoinen basmatiriisi lisätään loppuvaiheessa ja se saa kypsyä samalla kun mausta riisi kypsyy loppuun. Voit tietenkin käyttää vain joko Basmatia tai mustaa riisiä oman makusi mukaan. Tällä reseptillä saat lämpimän ruoan neljän hengen perheelle, jopa kuudelle jos lapset ovat pieniä.

Vuohenjuustolla täytettyä Prosciutto kanaa
4 kanan rintafileetä
tuoretta timjamia
100 g vuohenjuustoa
1 kokonainen valkosipuli
Prosciutto kinkkua
loraus Marsalaa
2 dl mustaariisiä
1 dl Basmatiriisiä
6 dl vettä
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä

Huuhtele timjami huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan. Ota kana ulos jääkaapista temperoitumaan huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen sen kypsennystä. Noin puolesta tunnista tuntiin. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Erottele valkosipulin kynnet toisistaan mutta älä turhaan kuori niitä. Valkosipulin kuori estää valkosipulia palamasta uunissa. Lorauta tilkka öljyä uunivuokaan ja asettele valkosipulin kynnet sinne. Lisää Marsala sekaan ja paahda valkosipulia reilut kaksi kymmentä minuuttia uunissa. Voit paistoajan aikana lusikoida nestettä kynsien päälle jos haluat. Kiehauta vesi ylös, lisää suolaa ja musta riisi. Keitä riisi melkein kypsäksi, noin puolituntia. Lisää sekaan basmatiriisi ja anna kiehua kymmenen minuuttia lisää. Leikkaa terävällä pikkuveitsellä kanarintaa tasku ja täytä tämä palalla vuohenjuustoa. Sulje tasku cocktailtikulla. Mausta kana mustalla pippurilla ja vähällä suolalla. Kinkku on suolaista. Asettele kinkun viipaleita leikkuulaudalle limittäin ja kääri se kanan rinnan ympäri. Paista rinnat kinkun päätypuolet alaspäin parisen minuuttia keskilämmöllä tilkassa oliiviöljyä, käännä kun kinkku on saanut kauniin värin ja ruskista kevyesti pari minuuttia toiseltakin puolelta. Asettele kana samaan uunivuokaan jossa valkosipulin kynnet ovat ja lisää vuokaan pari kolme oksaa tuoretta timjamia. Laske uunin lämpö 175 asteeseen ja kypsennä kahdeksan minuuttia. Anna kanan vetäytyä hetken ennen sen tarjoilua. Siivilöi vuoasta paistinliemi. Kuori valkosipulin kynnet ja riivi timjamin oksista lehtiä. Asettele lautasille riisiä ja kananrinnat. Asettele valkosipulinkynnet ympärille, ja lusikoi paistinlientä päälle ja annoksen ympärille. Viimeistele vasta rouhitulla mustalla pippurilla ja timjaminlehdillä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...