6. syyskuuta 2011

Chilimarinoidut liekkipersikat


Jläkiruoaksi konjakilla liekitettyjä tuoreita persikoita tulisella punaisella chilillä, tuoreella inkiväärillä ja aromikkaalla palmusokerilla pyöristettynä.

Palmusokeri on jotenkin tavallista sokeria makeampaa joten sitä ei tarvitse käyttää yhtä paljon, joten jos sinulla ei ole palmusokeria voit käyttää tumma Muscovadosokeria sen sijaan. Sekä chili että inkiväärin on oltava tuoretta tähän, ja sinun kannattaa joka kerta tarkistaa tuoreen chilin maku ja tulisuus. Jokaisen chilin tulisuus vaihtelee sen lajikkeen ja kasvuympäristön mukaan joten sen maku kannattaa joka kerta tarkistaa erikseen.

Inkinääriä ja palmusokeria
Leikkaa chilistä pieni pala ja maista ja arvioi sen jälkeen miten paljon chiliä ruoka tarvitsee. Tulisuus sopii hyvin makeuden kumppaniksi ja vastapainoksi, ja tässä jälkiruoassa tulisuus ja mausteet syntyvät tuoreen inkiväärin ja chilin yhdistelmästä jota palmusokeri niin suloisesti pyöristää ja maku saa lisää terää liekityksestä joka tässä tapauksessa tehdään tavallisella konjakilla, halvin mahdollinen käy periaatteessa ihan hyvin jollet halua ruoastasi VSOP:n tai XO:n. maussa kalliimmaan konjakin maku menee hukkaan, mutta nimessä sen voi hienostellessaan mainita.

Tällä samalla tavalla sopisi maustaa ja valmistaa myös luumuja ja muita kivihedelmiä, mutta myös tavalliset omenat kostuvat tästä käsittelystä ja nousevat uusiin herkullisiin ulottuvuuksiin. Persikoiden ei tarvitse olla aina kypsiä vaan ne sopivat tähän paremmin kun ovat vielä vähän raakoja ja alikypsiä jotteivät ne rikkoonnu kypsennyksen aikana. Persikat voit halutessasi joko kuoria tai jättää kuorimatta tai korvata ne nektariineilla, joka on persikan lähin sukulainen.

Persikat kuoritaan helpoiten samalla tavalla kuten tomaatitkin, kaltaten. Persikat upotetaan kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi jonka jälkeen kuori irtoaa niistä helposti. Tähän ei valitettavasti yhtä hyvin sovi säilykepersikat vaan suosittelen sinua käyttämään tuoreita hedelmiä säilykkeen sijaan. Noin hedelmästä puoleen toista riittää hyvin jälkiruoaksi yhdelle varsinkin jäätelön tai vaniljakastikkeen kera tarjoiltuna. Muista viimesitellä persikat suolalla jotta makeus pääsee syventymään eikä jää liiaan ällöttävän imeläksi. Voit tähän käyttää joko tavallista karkeata sormisuolaa, tai savustettukin merisuola käy hyvin ja antaa annokselle uuden ulottuvuuden.

Nektariineja
Chilimarinoidut persikat konjakilla liekitettynä
400 g tuoreita persikoita tai nektariineja
1 tuore punainen chili
5 cm tuoretta inkivääriä
1-2 rkl palmusokeria
nokare voita
kourallinen hasselpähkinöitä
2-3 rkl konjakkia
suolaa

Paahda hasselpähkinät kuivassa teflonpannussa miedolla lämmöllä kunnes ne ovat saaneet kauniin paahtuneen pinnan ja kuoret alkavat irrota. Ota pähkinät sivuun ja anna niiden jäähtyä. Huuhtele hedelmät huolellisesti ja anna niiden kuivua, mielellään kokonaan. Kuori inkivääri teelusikalla ja raasta se hienosti. Halkaise chili j apista sen siemenet ja valkoiset kalvot jollet haluat annoksesta tulista ja suokaloin chili hienosti. Halkaise persikat pituussuunnassa ja poista niiden kivet. Lämmitä paistinpannu ja lisää siihen nokare voita. Lisää halkaistut persikat, chili ja inkivääri ja paista viitisen minuuttia. Käännä hedelmiä aika ajoin etteivät ne pala. Raasta palmusokeri ja lisää se pannulle. Sekoita ettei sokeri pala pohjaan. Kaada sekaan konjakki ja sytytä se palamaan tulitikulla. Muista varoa hiuksiasi ja kulmakarvoja. Anna alkoholin palaa loppuun itsestään. Lusikoi lämpimiä persikoita lautasille tai annoskulhoihin, sirottele päälle paahdettuja pähkinöitä ja lusikoin pannuun muodostunutta kastiketta päälle. Viimeistele annokset ripauksella suolaa ja koristele tuoreen mintun tai sitruunamelissan oksilla. Tarjoile persikat vaniljalla maustetun vuohenmaitojogurttijäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...