14. syyskuuta 2011

Paprikakeitto villiriisillä


Keltaista paprikaa, punaista villiriisiä, tuoretta kaalia ja tomaattia. Ihanaa juustokuminalla maustettua aromaattista vegaaneille sopivaa keltaista paprikakeittoa.

Puolisoni toiveen mukaan ”keskiviikkoisin vain vegaania ruokaa” jatkuu edelleen. Mikä mielestäni on kivaa: asiahan on niin että puolisoni osaa laittaa ruokaa, hän on taitava keittiössä, ja omaa parikin hyvää bravuuria, joita en mene edes kokeilemaan. Minä vain suhteemme alussa ”otin keittiön haltuuni” ja olen sitä siinä samassa otteessa pitänyt, nykyään vielä enemmän kun aloitin bloggaamisen.

Jossain kohtaan suuri intohimoni valokuvaus alkoi haitata perheemme ruokailua, ja minä sain kuvauskiellon keittiössä. Tämä oli kielto tuli yksimielisesti sekä puolisolta että jälkikasvulta, ja vain yksi hyvin vanha hattuni on saanut edes verrattavan määrän kyytiä. En vuosiin uskaltanut valokuvata ruokia joita söimme, en edes salaa, mutta nykyään taas on toisin. Minä kuvaan kaiken jota suuhuni pistän, vaikkei se tänne koskaan ajautuisikaan vain harjoituksen vuoksi. Kaikkia kuvia en säästä, mutta monen monet voivat vielä joskus päätyä tänne koska syömme näitä ruokia päivittäin, joitakin kerran pari vuodessa ja tällöin voin vaihtaa jonkun vanhan tekstin kuvan uudempaan, ja toivottavasti parempaan.

Paprikaa ja linssejä keittoon

Tämä keitto on samaa jatkumoa ajatuksesta erivärinen kuin tavallisesti, joka tavallaan keltaisista paprikoista kuin kesäinen Gazpachokeitto. Tavallisesti keittoni olisi valmistettu punaisista paprikoista punaisten linssien kera, mutta voit tietenkin valmista sen paprikasta oman makusi mukaan, ja linssien ei välttämättä tarvitse olla punaisia, vaan voit myös käyttää vihreitä linssejä joilla on hieman pidempi kypsymisaika. Linssejä tai muita palkokasvien hedelmiä kuten herneitä ja papuja ei koskaan pidä keittää suolatussa vedessä. Jos keittovedessä on suolaa voi herneet ja pavut jäädä koviksi sisältä. Sama pätee jos liotat herneitä tai papuja, käytä aina suolatonta vettä liottamiseen. Linssit nyt eivät varsinaisesti tarvitse mitään liottamista, kunhan nyt vain ohimennen mainitsin.

Jeeraa tai juustokuminaa

Voit maustaa keiton joko jauhetulla juustokuminalla, tai ensiksi paahtaa kokonaisia jeeran siemeniä jotka joko jätät keiton pohjaksi oliiviöljyn alle, tai annan jäähtyä ja jauhat morttelissa pienemmiksi. Tärkeätä kuitenkin on että sekä jeera, että chili ovat mukana keiton alussa josta se saa mahtavan syvyytensä jota oregano ja korianteri säestävät omilla sävyillään. Jeera on lämmin mauste ja sopii hyvin kylminä sateisina päivinä, joita nyt syksyllä alkaa esiintyä aika useinkin. Punainen villiriisi taas antaa keitolle oman pähkinäisen vivahteen joka sopii hyvin paprikan kera. Keitossa on myös mausteena savustettua makeata paprikajauhetta, jota ei pidä sekoittaa tulisen savustetun ”paprikan”(engl. pepper) siis chilin kanssa. Tähän käytin tavallista chilitahnaa, Pop’s Pimen, jota meillä aina on jääkaapissa valmiina mutta voit tietenkin käyttää myös tuoretta chiliä oman makusi mukaan.

Keltainen paprikakeitto linsseillä ja villiriisillä

3 keltaista paprikaa
1 pieni valkokaali
2 dl punaisia linssejä
1 dl punaista riisiä
1 prk tomaattimurskaa
1-2 tl jeeraa (juustokuminaa)
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl chilitahnaa
½ nippu tuoretta oreganoa
½ tuoretta korianteria
1 laakerinlehti
merisuolaa
valkopippuria
vihanneslientä
oliiviöljyä

Huuhtele paprikat ja halkaise ne. Poista sisältä siemenet ja valkoinen sisusta. Paloittele paprika sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Kuori sipuli ja pilko se pieneksi. Lämmitä öljyä kattilassa ja lisää chili, jeera, sipuli ja paprika. Anna niiden kuullottua miedolla lämmöllä kunnes sipuli on läpinäkyvää. Kuori valkosipuli ja hienonna se ja lisää pariksi minuutiksi paprikan sekaan, kunnes koko keittiön tuoksuu ihanalle valkosipulille. Halkaise kaali ja suikaloi se hienosti parin kolmen senttiä pituisiksi tikuiksi. Lisää kattilaan kaali, laakerinlehti, linssit ja riisi. Lisää tomaatit, liemi ja kaada vettä päälle kunnes kaikki ainekset reilusti peittyvät. Anna keiton porista miedolla lämmöllä kunnes kaikki on kypsää. Tarkista keiton maku ja mausta se suolalla ja valkopippurilla. Lisää keiton sekaan hienonnettu tuore oregano ja korianteri, ja tarjoile keitto syvältä lämpimältä lautaselta, tai kulhosta uunituoreen leivän kanssa jonka päällä Hummusta tai Baba Ganoushia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...