10. syyskuuta 2011

Escargots à la normande


Normandialaisittain omenasiiderillä maustettuja etanoita jotak tarjoillaan ilma kuoriaan sellerin, porkkanan, sipuli ja punaisten linssien kera, lyhyesti sanottuna: etanoita omenasiiderissä.

Ranskan pohjoisrannikolla Normandiassa valmistetaan erinomaista omenasiideriä ja päätin taas kerran käyttää reseptiä jota olen käyttänyt jostain kahdeksankymmentä luvulta lähtien, ja johon ei edes tarvitse mitään etanana kuoria, asia johon tässä aikaisemmin loppukesästä lupasin palata. Tämä vain ei ole mikään annos jolla kannattaa alkaa etanasyönti, koska sen ulkonäkö ei ole kaikista parhain, etanat eivät ole hyvin herkullisen näköisiä jollei ole jo harjaantunut etanansyöjä. Tässä on taas kerran käytettävä jotain aitoa siideriä, omenasiideriä joka on valmistettu omenasta käymällä, tähän ei sovi mikään kevyt siideri. Samoin kuten reseptissäni peuranliharaguu.

Puoliso ei välttämättä välitä syödä etanoita, joten jälkikasvun kanssa tulee aina silloin tällöin herkuteltua. Etanoita voi maustaa monella tavalla, koska niiden oma maku ei ole hyvin erikoinen, vähän samalla tavalla kuten simpukat. Voit myös kokeilla reseptiäni valkosipulietanoista ja sinihomejuustolla maustetuista etanoista. Saadakseni tämän annoksen vähän isommaksi ja täyttävämmäksi lounasruoaksi lisäsin siihen linssimuhennoksen, jota olen täällä ennenkin käyttänyt, silloin linssit vain olivat vihreitä, jotka tarvitsevat hieman pidemmän keittoajan kuin punaiset linssit ja se sisälsi myös pekonia etanoiden sijaan.

Ranskassa käytetään hyvin usein ns. mirepoix sekoitusta ruoanlaitossa, kuten kastikkeissa ja keitoissa ja siihen kuuluu sipuli, porkkana ja selleri joko vartena tai juurimukulana. Tällä kertaa valitsin leikata vihannekset tikkuina, sen sijaan että ne olisin kuutioinut ne hienosti à la brunoise.

Tällä reseptillä saat valmistettua alkuruoat neljälle, tai makupalat isommalle porukalle jolloin pienemmät annokset kannattaa asetella valmiiksi patongin päälle, esimerkiksi seisovaan pöytään osaksi suurempaa kokonaisuutta.

Escargots à la normande
36 etanaa
2 dl omenasiideriä
40 g voita
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 porkkana
1sellerinvarsi
1 dl punaisia linssejä
suolaa
mustaa pippuria
1 laakerinlehti

Koristeluun:
punabasilikaa

Huuhtele varsiselleri ja anna sen kuivahtaa lävikössä. Kuori sipuli ja valkosipuli. Hienonna valkosipuli ja suikaloi punasipuli. Kuori porkkana ja leikkaa se ja sellerinvarret ohuiksi parin kolmen sentin pituisiksi tikuiksi. Sulata voi paistinpannussa keskilämmöllä. Lisää porkkana, sipuli ja sellerin kun voi on hiljennyt, eikä enää laula. Kuullota vihanneksia kunnes sipuli on tullut kokonaan läpikuultavaksi, muttei ole saanut yhtään väriä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja sekoita hyvin. Anna valkosipulin kypsyä parisen minuuttia kunnes valkosipulin tuoksu on levinnyt koko keittiöön. Kaada sekaan siideri, laakerinlehti ja linssit ja anna niiden kiehua 10–20 minuuttia kunnes linssit ovat pehmeitä. Tällä aikaa suurin osa nesteestä pitäisi haihtua ja linssien pehmetä. Maista linssiä jos se on edelleen kova keitä niitä lisää. Avaa etanapurkki ja anna etanoiden valua lävikössä. Lisää etanat vihannesten sekaan ja anna niiden lämmetä mukana noin viitisen minuuttia. Annostele lämpimille lautasille, viimeistele annokset punaisella basilikalla, lusikoin päälle kastiketta pannun pohjalta ja tarjoile rapean patongin ja lasillisen siiderin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...