13. syyskuuta 2011

Mangochutney mintulla


Mangoa, makeassa mintulla ja inkiväärillä maustetussa viinietikassa. Aromaatisen mauteista tuoreella mintulla virkistettyä mangochuyneytä lihan tai linnun lisukkeena.

Chutney on hedelmiä tai vihanneksista makeassa mausteliemessä, ja hedelmistä ja vihanneksesta riippuen maustan ne eri tavalla ja chutney on perinteistä lisuketta lihalle, ja tämä resepti on mukaelma tomaattichutneystä jolla aloitin chutneyn valmistuksen 1980-luvun lopussa.

Mangoa kannatta hyödyntää kun sitä on hyvälaatuista saatavilla, tähän ei oikeastaan edes pidä käyttää kypsiä mangoja. Mangoa on parempi käyttää vihreänä, raakana ja puolikypsä nyt välttää koska mangoa keitetään viinietikassa. Mango on kypsä kun se on pehmeää sitä varovaisesti painamalla hedelmää sen kannan/tyven vierestä. Kypsä mango tuoksuu vahvasti mangolle, hieman pihkaiselle ja tämä tuoksu voimistuu mango kypsyyden mukaan. Reseptissä mainitaan kaksi mangoa ja tämä tarkoitta kahta isoa hedelmää, jos ne ovat pieniä osta kolme. Mangoa leikatessa pitää muistaa että siinä on kohtalaisen iso siemen, tai kivi ja hedelmä kannatta ensiksi leikata sen kummaltakin puolelta.

Mintun maku antaa mangon pihkaiselle maulle kivan vastakohdan, vaikka harmi vain että sen kaunis vihreä väri muuttuu tylsän ruskeaksi sitä keittäessä. Olen tähän joskus käyttänyt hillottua inkivääriä kun ei ole ollut tuoretta inkivääriä kotona, tai kaupassa hyvälaatuista ja tuoretta. Hillottu inkivääri on parempaa kuin kuivahtanut ja homeinen inkivääri, tämä on säilyke joten siihen kelpaa vain korkealaatuiset raaka-aineet. Voit tässä käyttää tavallista keltaista sipulia punasipulin sijaan, itse vain pidän punaisen sipulin antamasta värikontrastista chutneyssä. Valitsin myös tummemman ruokosokerin tähän, jota usein käytän sen hivenainepitoisuuden takia. Tavallisesta valkoisesta sokerista on poistettu kaikki ylimääräinen, ja samalla hivenaineet puuttuvat. Vähän riippuen mangojen koosta tällä reseptillä pitäisi saada pari pientä purkkia chutneyta.

Mangochutney mintulla
2 tuoretta mangoa
1 iso punasipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl chilitahnaa
1 kanelitanko
3 neilikkaa
1 dl punaviinietikkaa
3 cm raastettua inkivääriä
½ dl ruskeaa ruokosokeria
½ tl suolaa
½ dl tuoretta minttua

Pese minttu ja anna sen kuivahtaa. Leikkaa mango siemen kummaltakin puolelta. Leikkaa mangon lihaan ristikuvio, käänne se nurin ja irrota hedelmäliha kuoresta. Paloittele noin sentin mittaisiksi kuutioiksi. Kaavi hedelmäliha irti lusikalla ja ota talteen kaikki mehu kulhoon. Hienonna valkosipuli ja murskaa maustepippuri morttelissa. Kuori ja raasta inkivääri hienosti. Hienonna minttu jos lehdet ovat isoja, pienet lehdet voit riivitä vain oksista irti chutneyn sekaan. Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja kuullota öljyssä. Lisää mango, hienonnettu valkosipuli ja mausteeksi chiliä, etikkaa, neilikat, inkivääriä, tuore minttu ja sokeri. Lisää vettä kunnes mango juuri ja juuri peittyy puoliksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta hiljalleen noin 15 minuuttia kunnes sekä mango että sipuli on läpikuultavaa. Tarkista chutneyn maku ja lisää sokeria tai suolaa oman makusi mukaan. Kaada lämmin mangochutney huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin ja sulje ne kun chutney vielä on kuumaa jotta purkkeihin muodostuu tyhjiö. Tämä pidentää chutneyn säilyvyyttä. Anna makujen tasoittua pari päivää ennen chutneyn syömistä, jääkaapin viileässä se säilyy jopa puolivuotta. Tämän jälkeen olen huomannut että chutneyn väri alkaa haalistua, vaikka chutney vielä onkin syötävää pitkään tämän jälkeen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...