22. syyskuuta 2011

Nieriää kermakastikkeessa


Kauniin punaista uunissa kermassa haudutettua tuoretta nieriää, keitettyä riisiä, syksyn sadon porkkanoita ja kukkakaalia. Nieriää kermakastikkeessa uunissa kypsytettynä.

Yksi ehdottomista suosikeistani kaloista on nieriä, se on kauniin punaista kypsennettynäkin, ja se on aivan taivaallisen herkullista savustettuna mutta paras ja helpon tapa valmistaa nieriää kypsentää se kermakastikkeessa uunissa. Tähän ruokaan liittyy kaikista noloin ruokakokemus jonka olen jälkikasvuna kanssa kokenut. Toitotin jo pienestä lähtien että "kaikkea pitää maistaa"-linjaa, ja sitä olen jälkikasvun kanssa noudattanut. Opetin myös nuoresta asti, että jollei jostain ruoasta pitänyt kylässä ollessa, ei siitä välttämättä tarvinnut sanoa mitään, jottei kokille turhaan tulisi paha mieli. Ja tämä onnistuikin useimmiten, sitä kertaa josta nyt kerron, lukuunottamatta.

Olimme aikoinaan exän ja jälkikasvun kanssa sukuloimassa ylhäällä pohjoisessa ja siellä exäni melkein kahdeksan kymmentä vuotta täyttänyt setä tarjosi meille nieriää kermakastikkeessa ja keitettyä riisiä.

Kalan hän oli itse onkinut aamulla joesta joten se oli niin tuoretta kuin vain kalaa saa. Olin etukäteen kuullut ettei tämä setä vaivautunut laittamaan ruokaa koskaan, joten tämä oli erikoistapaus. Istuimme pöytään ja isäntä tarjoili jokaiselle ruokaa lautaselle suhteessa heidän kokoonsa. Ja yhteen ääneen alkoi huuto, ”minä en kyllä ikinä syö tätä!” Ja se ruoka ei sitten millään suostuttelulla mennyt edes maistiaisiksi.

Jälkeenpäin mietin mikä tässä yksittäisessä tapauksessa oli erikoista, koska kaikkea maistettiin aina ilman mitään mutinoita, tällä kertaa vain ei, ja tämä on minulle edelleen suuri mysteeri. Miksi kasvatus petti juuri tällä kertaa?

Mutta takaisin itse kalaan. Nieriän voi valmistaa joko kokonaisena jos se mahtuu uunivuokaan, tai sen voi myös fileoida. Fileenä kala kypsyy hieman nopeammin kuin kokonaisena. Koko idea on antaa kalan kypsyä lempeässä lämmössä hitaasti kermassa, jolloin samalla valmistuu mitä herkullisin kastike jota ie millään voi jäljitellä. Meille nieriä tarjoiltiin keitetyn riisin kanssa, joten olen kannattanut sitä linjaa vaikka tarjoilen usein sen lisukkeena myös keitettyä kukkakaalia ja porkkanaa. Kala vain uuniin ja siellä se kypsyy aivan itsestään sillä aikaa kun riisi, porkkanat ja kukkakaali kiehuvat kattilassa.

Nieriää kermakastikkeessa
600 g nieriää
3 dl kermaa
suolaa
valkopippuria

Mausta kala suolalla ja pippurilla, myös sisältä jos valmistat kokonaista nieriää. Pane nieriä öljyllä voideltuun uunivuokaan. Kaada kerma kalan päälle ja pane vuoka uuniin 175 asteeseen. Kala valmistuu itsekseen parin kastikkeen kalan päälle lusikoimista lukuun ottamatta itsekseen uunissa. Tässä ajassa kerma tiivistyy kastikkeeksi ja lohi saa hieman väriä pintaan. Kala on valmista noin kahden kymmenen minuutin jälkeen, tietysti riippuen siitä miten isoa kalanpalaa kypsennät. Takista kastikkeen maku ja lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan jos se sitä tarvitsee. Tarjoile nieriää keitetyn riisin, salaatin, inkivääriporkkanoiden, keitetyn kukkakaalin ja kermakastikkeen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...