24. syyskuuta 2011

Grillikylkeä bataattisoseella


Uunissa paahdettua fenkolilla maustettua grillikylkeä, mausteista bataattisosetta punaviinichilikastikeen kanssa.

Syksyn tultua siirrytään raskaampiin uuniruokiin, jotka saavat melkein kuin itsestään valmistua uunissa. Tässä taas kerran uusi versio johon voit käyttää grillikylkeä. Paahdettu possu on herkkua, uunissa kypsytetty helppoa valmistaa, vihannekset samalla pellillä säästyy tiskiäkin. Tässä on taas kerran hyvä ruoka jonka hetken maustamisen jälkeen voit panna uuniin ja antaa sen olla siellä paria valelukertaa lukuun ottamatta. Mausteiden ei tälläkään kertaa pidä löydä itsensä läpi tulisina, vain niiden tarkoitus on olla siellä mukana jossain taustalla. Joten jos haluat tulisempaa possunlihaa, suosittelen sinun kokeilevan reseptiäni Black Spareribs tai jos pidät paremmin timjamista fenkolin sijaan kokeile timjamipossuani joka sekin on uunissa paahdettua. Jos haluat miedompaa ja vähemmnä maustettua sopii tavallinen uunissa paahdettu grillikylki parhaiten sinulle.

Edellytän ettei minun tarvitse mainita että vain maustamaton porsaanliha soveltuu tähän, ja lihanlaadun on oltava hieman rasvaisempaa ja marmoroitua siksi sotkematon, siis maustamaton grillikylki tai lapa on parasta. Timjami on toinen joka mielestäni sopii erittäin hyvin lihan kanssa, ja varsinkin possun- tai lampaanlihan kera mutta tässä haluan valotta Italialaisten suosimaa porsaanlihan ja fenkolin siementen yhdistelmää, joka varsinkin näin paahdetussa possunlihassa on ihana, ja raaka-makkaroissa aivan taivaallinen. Fenkolilla maustettu porsaanliha-raakamakkara on sitten niin hyvää että palaan siihen kun seuraavan kerran sitä valmista, mikä on viimeistään kesällä kun grillikausi alkaa. Valkosipuli taitaa enemmän olla joka paikan höylä, sitä käytän aika paljon vaikka on pari, kolme ruokaa johon sitä en koskaan ole lisännyt edes kokeilumielessä.

Lihaa menee noin reilusta sadasta grammasta kahteen sataan gramma jokaista syöjää kohti. Varsinkin jos lihapalassa on myös luita tarvitse enemmän lihaa. Lihaa kypsennetään noin tunti jokaista kiloa lihaa kohden, ja jos halua lihasta ylikypsän vielä pidemmän aikaa. Porsaanlihan kypsyyden voi todeta lihamittarilla, jolloin sen sisälämpötilan on oltava 80 astetta. Mittari on asetettava lihan keskelle, eikä se saa olla kosketuksessa luuhun jotta lukema olisi luotettava.

Uunissa paahdettu grillikylki:
grillikylkeä
merisuolaa
fenkolin siemeniä
3 valkosipulin kynttä
Haricots verts
oliiviöljyä
6 mustaa pippuria
4 kuivattua chiliä
3 valkosipulin kynttä

Bataattisose:
punasipulia
porkkanoita
bataatteja
voita

Punaviinichilikastike:
paistin liemi pelliltä
loraus punaviiniä
1 rkl balsamietikkaa
voita
merisuolaa
valkopippuria

Ota liha ulos jääkaapista tunti ennen sen kypsentämistä jotta sen kypsentämisajan voi arvioida. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mausta liha vasta rouhituilla fenkolin siemenillä, suolalla ja pippurilla ja anna sen maustua huoneenlämmössä saman aikaa kun se lämpiää. Kaada uunivuokaan loraus öljyä, valkosipulin kynnet kuorineen kaikkineen, mustapippuri ja chilit. Kuori bataatit ja porkkanat ja paloittele ne pienemmiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi ja se ja bataatti vuokaan lihan kanssa. Kypsennä lihaa reilu tunti joka kiloa kohti. Käännä liha kerran puolessa välissä sen paistoaikaa arvioitua kypsennysaikaa jotta se saa kauniin värin kummaltakin puolelta unohtamatta lusikoida sitä vuokaan valuneella nesteellä. Kun paistoaikaa on noin kolmannes jäljellä, kaada vuokaan aimo loraus punaviiniä. Lusikoi nyt lihaa tällä nesteellä pari kertaa ennen kuin liha on kypsää. Lisää haricots vertsit vuokaan johonkin reunaan lämpiämään. Ota liha uunista kun se on kypsää ja anna sen vetäytyä ennen sen leikkaamista.

Bataattisose:
Erottele porkkanat ja bataatti vuoasta ja soseuta ne voinokareen kera. Mausta suolalla ja pippurilla. Voit jatkaa sosetta kiehuvalla vedellä jos se on mielestäsi liian paksua.

Punaviinichilikastike:
Vuokaan on lihan kypsentämisen aikana valunut paljon nestettä, josta osa on rasvaa. Lusikoi nyt enin rasva pois pinnalta, kaada nesteet kattilaan ja anna sen kiehua kokoon. Siivilöi neste, tarkista sen maku ja mausta suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Lisää balsamietikkaa jos kastike mielestäsi tarvitsee lisää happoa. Tarjoile kastike sellaisenaan lihan kera, tai suurusta se vehnäjauhoilla. Leikkaa liha sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja asettele se lämpimille lautasille bataattisoseen ja punaviinichilikastikkeen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...