15. syyskuuta 2011

Hapanleipää punajuuresta


Raastetusta punajuuresta hapatettua leipää, maanleheisen maukasta ja vähän epätavallista.

Jossain television-ohjelmassa leivottiin porkkanaleipää, ja keskusteltiin yleensä mitä juureksia voisi käyttää leivän leipomiseen ja siinä mainittiin myös punajuuri jota ei suositeltu leipään. Mieleeni jäi vain pyörimään että miksei punajuuresta muka vois leipoa leipää, ja kun sitten punajuuria oli jäänyt sattumalta yli, kun viimeksi leivon punajuurisuklaakakkuani, päätin raastaa ne karkeasti ja hapattaa niitä hapanjuuren kera yön yli ja seuraavana päivänä leipoa leivän.

Minulle ei kannata tulla selittelemään ettei näin tai noin voi tehdä, minun on itse kokeiltava ja todettava se omin silmin, ja pari kertaa myös itä näperrellä jotta se varmistuu. Taikinasta tuli aika rivon pinkkiä, ja ollessa hapenkosketuksessa ja mahdollisesti myös hapatuksen takia, taikinan väri muuttui enemmän ruskeaksi. Annoin taikinan olla sinällään maustamatta sitä millään muulla kuin vain suolalla, yhden leivän leivoin tavallisella tavalla, ja jälkimmäisen jätin uuniin ns. jälkilämpöön, mikä tarkoitti että panin sen lämpimään 200 asteiseen uuniin, laskin lämmön 75 asteeseen ja annoin sen olla uunissa kunnes se oli kypsää, noin pari tuntia.

Punajuuritaikina hapattumassa
Totean vain nyt näin jälkeenpäin että punajuuri sopii erittäin hyvin leipään, sen väri vain ie valitettavasti tule oikeuksiinsa, leipä muuttuu uunissa enemmän suklaan ruskeaksi. Leipä tarvitsee myös hieman lisää suolaa kuin tavallinen jyvistä leivottu, koska punajuuren sokerit makeuttavat leipää. Mahdollisesti tähän sopisi lisätä saksanpähkinöitä tai hasselpähkinöitä, sekä tummia rusinoita. Tattarijauhot valitsin siksi että myös niissä on maanläheinen maku, ja ajattelin sen sopivan punajuuren kanssa, enkä kadu valintaani ollenkaan. On myönnettävä ettei punajuuresta valmistettu hapanleipä ole kaikille, siinä on hyvin omintakeinen makunsa, sekä hapanleivän että punajuuren joten tuskin siitä mitään arkipäivän herkkua tulee, mutta se oli kiva kokeilu. Punajuuresta leivottu leipä on vähän hapanimelää ja se sopii erittäin hyvin vuohenjuuston tai sinihomejuuston kanssa.

Punajuurileipä viipaleet
Punajuurileipä
2 dl hapanjuurta
4 dl vettä
3 isoa punajuurta
4 dl tattarijauhoja
4 dl ruisjauhoja
1½ rkl suolaa
50 g tuorehiivaa
2-4 dl vehnäjauhoja

Kuori punajuuret ja raasta ne karkeasti. Pane punajuuriraaste isoon kulhoon ja lisää hapanjuuri, vesi ja ruisjauhot. Peitä kulho liinalla ja anna sen hapantua yön yli seuraavaan päivään huoneenlämmössä. Lisää kulhoon seuraavan päivänä murennettu hiiva, suola ja tattarijauhot. Sekoita kunnolla ja vaivaa taikinaa kulhossa kunnes se alkaa irrota reunoista. Peitä kulhon liinalla ja anna taikina nousta kaksinkertaiseksi, tämä kestää noin tunnin verran. Leivo taikinasta kaksi leipää, leikkaa niiden pintaa pari kolme viiltoa ja anna niiden nousta liinan alla reilu puoli tuntia. Paista leivät 200 asteen uunissa 45 minuutista noin tuntiin. Kokeile onko leipä kypsää kopauttamalla sitä sen pohjaan, jos leivän ääni on kumea, se on kypsää muuten sitä on paistettava pidempään uunissa. Anna leipien jäähtyä ilman liinaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...