18. syyskuuta 2011

Vin d’oranges


Vin d’oranges, appelsiinillä ja tuoreella inkiväärillä maustettua valkoviiniä aperitiiviksi, tai appelsiinillä maustettua jälkiruokaviiniä kuten keskiajalla.

Olen jo jonkun kertaa valmistanut appelsiiniviiniä, herkullista aperitiivia, tai jälkiruokaviininä jälkiruoan kanssa. Alkuperäisessä keskiaikaisessa reseptissä valkoviini maustetaan ensin, jonka jälkeen viini terästetään väkiviinalla. Appelsiiniviiniä valmistetaan vielä nykyään eteläisessä Ranskassa välimerentuntumassa, ja siellä siihen perinteisesti käytetään sekä appelsiinin kuoret että sen mehu roseeviinissä. Olen kokeillut tämän myös punaviinillä mutta se ei oikein loksahtanut paikalleen, joten ainakin minä pysyn suositelluissa valko- ja roseeviineissä.

Keskiajalla appelsiinit eivät olleet yhtä makeita kuin tänä päivänä, joten olen hieman vähentänyt hunajan määrää reseptissä. Hunajalla makeutus tekee viinistä sumeaa, mutta viini tekeytymisjana aikana kaikki tämä hunajasakka vajoaa pullon pohjalle. Pitää vain muistaa olla hölskyttämättä pulloa viiniä kaataessa, pullon voisi myös dekantoida, siis varovasti valoa vasten kaataa toiseen puhtaaseen pulloon, tai karahviin ennen tarjoilua. Viini maistuu hyvälle huoneenlämpöisenä, mutta hieman jäähtyneenä se on vieläkin herkullisempaa, varsinkin helteisinä kesäiltoina nautittuna.

Koska olen harrastanut Limoncellon valmistusta jo pitkään ajattelinkin kokeilla miten se onnistuisi jos viinin maustaa ”väärän päin”, siis ensiksi valmistaa maustetun viinan jolla maustaa viini, ja vasta sen jälkeen antaa sen tekeytyä pullossa, tietysti makeutuksen jälkeen. Totesin että voihan sen näinkin päin valmistaa, ja tulos on mielestäni aavistuksen verran parempi kunhan vain muistaa käyttää korkeintaan 32 % alkoholia mausteiden uuttamiseen. Jos haluat tietää tarkemmin miksi, olen selittänyt sen reseptissäni Limoncello. Toiseksi tämä valmistustapa on myös helpompi, maustesekoitus ei tarvitse ihan yhtä isoa pulloa jossa maustua. Muista vain käyttää Luomu appelsiineja ja sitruunaa.

Voit korvata tuoreen inkiväärin kuivatulla kokonaisella inkiväärillä, tällöin parin sentin pala on riittävä. Tästä tulee vähän enemmän appelsiiniuutetta kuin tarvitse yhteen litraan viiniä, joten voit joko laimentaa ja makeuttaa loput inkiväärillä maustetuksi appelsiinilikööriksi tai sitten valmistat enemmän appelsiiniviiniä. Vähän riippuen appelsiineista, sekä myös inkivääristä mauste-uute voi kerrasta toiseen olla erivahvuista, ja tämä pitää ottaa huomioon viiniä maustaessa, viiniä on maistettava.

Tähän viiniin käy kaikista halvin valkoviini, voit myös käyttää roseeviiniä kuten etelä-ranskassa, on vain tärkeää että viini on kuivaa, rutikuivaa koska se makeutetaan hunajalla. Hunaja onkin tärkeä osa tämän viini makumaailmaa, enkä suosittele käyttämään sokeria mutta jos pidät oikein makeasta viinistä voit lisätä sokeria 200 g kahta litraa viiniä kohti. Myös hunajan maku vaikuttaa viinin lopputulokseen, ja tässä voit itse valita tavallista, kukkais- tai akasiankukka hunajaa tms. Viini kannattaa antaa olla rauhassa vähintään kaksi, mieluummin enemmän kuin kolme kuukautta ja tällä reseptillä saat niin paljon appelsiiniviiniä kuin uskallat lantrata mauste-uutetta viinin. Viinipullojen koko vähän vaihtelee valmistajasta ja lajikkeesta riippuen, joten olen tässä maininnut määrät litroissa.

Appelsiini-mausteuute
5 dl 32 % viinaa
5 appelsiinia
1 sitruuna
3 cm tuoretta inkivääriä

Pese appelsiinit ja sitruuna huolellisesti vedellä ja anna niiden kuivua kokonaan. Kuori kuivat appelsiinit ja sitruuna ohuelti perunan kuorijalla. Varo saamasta kuoren valkoista osaa mukaan, valkoisessa osassa piilee kuoren maun kitkeryys. Kuori myös inkivääri lusikalla, ja raasta se hienosti. Pane appelsiinin kuoret ja inkivääri lasipurkkiin ja kaada viina päälle aivan samalla tavalla kuin Limoncellossa. Ravista purkkia kerran päivässä ja anna sen maustua kunnes kuoret ovat vaalentuneet. Tämä kestää yleensä 7-10 päivää ja on hyvä jos voit pitää viinaa auringonvalossa kesällä. Älä uuta kuoria pidempää aikaa kuin kymmentä päivää. Siivilöi viina kahvifiltterin läpi puhtaaseen pulloon ja nyt sinulla on valmista esanssia jota voit käyttää appelsiiniviinin tai liköörin valmistukseen.

Appelsiiniviini
2 l kuivaa valkoviiniä
150 g hunajaa
1½ - 2 dl appelsiiniuutetta

Sekoita viini hunajan ja uutteen kanssa. Sekoita kunnolla ja tarkista maku. Lisää hunajaa jos se sitä tarvitsee, tai laimenna lisäämällä lisää viiniä sekaan. Huomaa että kaksi litraa viiniä johon lisätään mausteet ja hunaja on enemmän kuin kaksi litran pulloa. Pullota huolellisesti puhdistettuihin lasipulloihin ja anna viini maustua ja tekeytyä vähintään kaksi kuukautta viileässä ja valolta suojattuna.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...