7. syyskuuta 2011

Baba ganoush herkkusienillä


Uunissa paahdettua munakoisoa ja valkosipulisia herkkusieniä hetken tuoksinassa yhdistettynä herkulliseksi Baba ganoush tahnaksi jota voit syödä leivän päällä tai käyttää dippikastikkeena.

Joku jossain kohtaan mietti mitä kasvissyöjät ja vegaanit panevat leivän päälle, joten aloin itsekin sitä silloin miettimään ja tässä kesän mittaan kun yllättäen puolison pyynnöstä piti alkaa valmistamaan kasvisruokaa keskiviikkoisin olen niitä vähän miettinyt, ja paria kolmea valmistanutkin.

Useimmiten leivän päälle pannaa jotain tahnaa joka voi olla valmistettu pavuista, pähkinöistä ti siemenistä kuten esimerkiksi hummus, tai Baba ganoush jotka kummatkin ovat Lähi-idästä kotoisin olevia herkkuja. Baba ganoush herkullista munakoiso mössöä jota Lähi-idässä, varsinkin Libanonissa, jota ensimmäistä kertaa maistoin Israelissa kasvissyöjäaikoinani vieraillessani 1989 jolloin tämä resepti alkujaan ajautui huomaani ja jota olen vuosien saatossa valmistanut montakin versiota, ja tämä on niistä viimeisin ja se taas kerran alkoi vahingosta, kaksi ruokaa liian lähekkäin samassa uunivuoassa kypsymässä uunissa.

Herkulliset valkosipuliherkkusienet yhdistyivät niin hienoista Baba ganoushin kanssa tehosekoittimessa. Ulkonäkö vain näillä kasvissyöjien tahnoilla on tylsä, värit vaihtelevat liikaa keitetyn herneen vihreästä ällöttävään ei niin suklaalta näyttävään mössöön. Mutta tässä kohdassa ulkonäkö hämää, ja valehtelee ruoan herkullisuudesta hyvin paljon mutta ensikertalaiselle en välttämättä tarjoilisi tätä. Joten Baba ganoushia joko leivän päälle tai dippikastikkeena esimerkiksi raakojen vihannesten kanssa cruditées malliin.

Baba ganoushin voisi valmistaa myös grillissä, jolloin munakoiso saa herkullisen savustetun aromin, mutta voit yms. käyttää savustettua suolaa jolla saat samantyyppisen, muttei yhtä vahvan, maun. Käytä kokonaista jeeraa, siis juustokuminaa ja paahda se kuivassa pannussa kunnes se alkaa tuoksua, tällöin mausta tulee parhain.

Baba ganoush herkkusienillä
2 munakoisoa
1-2 tl chilitahnaa
3 valkosipulinkynttä
1-2 rkl Tahinia
½ dl tuoretta sitruunan mehua
savustettua merisuolaa
mustaa pippuria
1-2 dl oliiviöljyä
herkkusieniä
1-2 tl jeeran siemeniä

Paahda munakoisoa oliiviöljyllä sivellyssä uunivuoassa, noin 45 minuuttia tunnin verran kunnes munakoiso alkaa olla rupsahtaneen näköinen, se on saanut tummaa väriä pintaan ja on ryppyinen ja valmista herkkusienet paahdetut valkosipuliset jättiherkkusienet. Anna ruokien jäähtyä vuoassa. Paahda kuivassa teflonpannussa jeeran siemenet ja anna niiden jäähtyä. Murskaa jeera morttelissa. Kaavi munakoisosta sisusta ulos. Soseuta monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella sekä munakoiso että herkkusienet. Purista sitruunasta mehu. Lisää vihannessoseen sekaan Tahinia, sitruunamehu, chiliä ja jeera. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Baba ganoush säilyy pari kolme päivää jääkaapissa muovikelmulla peitettynä. Viimeistele Baba ganoush oliiviöljyllä ja tarjoile sitä dippinä tai leivänpäällisenä. Se sopii myös herkullisiksi pieniksi kanapeiksi drinkin kera cocktailkutsuihin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...