20. syyskuuta 2011

Lohta nokkostimbaalilla


Rapeaksi paistettua lohta, paahdettuja saksanpähkinöitä ja Pecorino vuohen juustoa nokkostimbaalissa.

Oikeasti timbaali on se pieni vuoka jossa ruoka kypsennetään mutta vaikka en tässä kypsentänyt nokkosta vuoassa, panin sen kuitenkin rengasvuokaan joten se on timbaali muotoinen, ja nykyään korkealle kootut annoksia kutsutaan timbaaleiksi kuten esimerkiksi keitetty riisi joka on kasattu muotilla pyöreäksi torniksi, joka se oikeammin kai olisi. Pinaatti ja lohi, varsinkin paistettu tai grillattu lohi, on mielestäni erittäin hyvä yhdistelmä ja nokkonen muistuttaa pinaattia maultaan, vaikka mielestäni niissä on eroja mutta käyttötarkoitukseltaan se soveltuu tämän lohen kanssa.

Nokkosta timbaaliin

Nokkosta on tarjolla tuoreena vain keväällä, joten jollei sinulla ole nokkosta ryöpättynä pakkasessa, tai et kerää sitä tuoreeltaan keväällä suoraan pihasta, voit korvata sen vuohenputkella, mangoldilla tai tavallisella pinaatilla. Käytä vain tähän kokonaista pinaattia, pienennetty pinaatti sopii paremmin pinaattikeittoon. Tähän samaan saraan sopii myös mainita reseptini pekonipottumuusia nokkosella, Capellinia ja nokkosta tai pinaattikeittoa jota voit myös kokeilla. Pakastetun nokkosen voit antaa sulaa jääkaapissa yön yli, tai hellävaraisesti sulattaa sen viinissä hyvin miedolla lämmöllä kannen alla. Lisää yrteistä, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea lisää tekstistäni villit kasvit ja yrtit talteen.

Kypsytettyä juustoa

Tähän sopii mikä vain sinihomejuusto kuten aura, Roquefort, tai Gorgonzola jollet pidä Pecorinon vuohenjuuston mausta. Lisäsin pähkinät antamaan annokselle vähän lisäulottuvuutta, jottei koko annos olisi vain pehmetä mössöä. Paahdoin pähkinät jotta saisin niihin vähän enemmän ytyä ja makua, jotteivät ne olisi hukkuneet nokkosen ja juuston alle. Koristelin annoksen mausteisella Rucolasekoituksella jota olen kasvattanut tämän kesää, ja josta valitettavasti en edes tiedä mitä villisinappilajiketta ne kaikki ovat. Sekoitin salaatinsiemeniä ja kylvin niitä, pusseja en tietenkään muistanut säästää myöhempään, jos ja kun tiedon tarve joskus heräisi.

Toisin kuin ravintoloissa tarjoillaan kalaa, pidän siitä hieman ylikypsänä, varsinkin rapeaksi paistettu lohi on herkkua. Tässä ruoassa ei ole laktoosia, joska siinä on käytetty kypsytettyä juustoa, ja se sopii myös kananmunalle allergisille. Annoksessa on myös vöhän hiilihudraatteja, jos jätä syömättä ne keitetyt perunat lisukkeena. Tämä ruoka soveltuu hyvin lämpimäksi ruoaksi, mutta voit myös valmistaa pienemmät annokset alkuruoaksi. Tällä reseptillä saat lämpimät annokset neljälle ruokailijalle.

Paistettua lohta nokkos- ja pecorinojuustotimbaalilla

400 g lohta
300 g nokkosta
1 dl saksanpähkinöitä
150 g Pecorinoa
1 salottisipuli
1 rkl voita
1 dl valkoviiniä
½ tl muskottipähkinää
suolaa
valkopippuria
mustaa pippuria
tuoretta Rucolaa

Huuhtele Rucola haaleassa vedessä ja anna sen kuivahtaa lävikössä. Ota lohi ulos jääkaapista hyvissä ajoin, noin tunti tai puolituntia ennen, jotta se ehtii temperoitua huoneenlämpöiseksi. Murra pähkinät pienemmiksi paloiksi käsin. Säästä vähintään yksi annosten koristeluun kokonaisina. Paahda kaikki saksanpähkinät kuivalla pannulla keskilämmöllä koko ajan sekoittaen etteivät ne pala, myös kokonaiset. Anna pähkinöiden jäähtyä. Kuori ja silppua sipuli hienosti. Sulata voi kattilassa ja lisää nokkonen ja sipulihake. Anna nokkosen lämmitä keskilämmöllä, ja se voi sipulin kanssa saada vähän väriäkin pintaa, muttei liikaa. Kaada sekaan viini, raasta sekaan muskottipähkinää ja anna sen kiehua kokoon kunnes sitä on vain vähän jäljellä. Raasta juusto ja lisää se sekoittaen nokkosen sekaan. Tarkista maku ja mausta nokkonen suolalla ja valkopippurilla. Älä anna nokkosten palaa pohjaan, lämmitä vain miedolla lämmöllä kunnes kaikki juusto on sulanut sekaan. Leikkaa lohi neljään annospalaan tai pyydä kalakauppiaan leikata lohi perhosiksi. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Paista lohi rapeaksi keskilämmöllä voinokareessa. Asettele rengasvuoka keskelle lämmintä lautasta ja annostelen siihen nokkosta. Poista vuoka ja asettele paistettu kala päälle. Kokoa keko tuoretta Rucolaa kalan päälle ja pane päällimmäiseksi pähkinä. Viimeistele annokset oliiviöljyllä ja mustalla pippurilla ennen tarjoilua. Voit tarjoilla keitettyjä perunoita lisukkeena jos haluat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...