3. syyskuuta 2011

Gratinoidut simpukat karppaajalle


Valkosipulilla ja vihreällä lehtipersiljalla maustettuja uunissa gratinoituja simpukoita, ilman hiilihudraatteja ja karppajille sopivia.

Nämä maukkaat uunissa gratinoidut simpukat valmistuvat nopeasti jo kypsistä simpukoista joista voi ostaa valmiina suolaveteen säilöttynä jollet osta tuoreita. Tässä käytin vihersimpukoita mutta voit yhtä hyvin käyttää sinisimpukoita. Katso ohjeet simpukoiden käsittelystä reseptistäni merimiehen simpukat. Sieltä löydät tietoa onko simpukka tuore ja voiko sitä syödä vai ei.

Jos valitset ostaa valmiiksi jo kypsytettyjä simpukoita tarvitset niille kuoret joissa ne gratinoida uunissa. Tuoreissa ne tulevat kaupan päälle. Samoja simpukan kuoria voit käyttää uudelleen ja uudelleen samoin kuten etanan kuoria. Kuorissaan uunigratinoidut merenelävät olivat suuressa suosiossa 1970-luvulla. Tämä resepti syntyi kun piti valmistaa uunissa gratinoituja simpukoita.

Simpukat gratinoidaan mausteseoksessa jossa on mm korppujauhoja, jota tähän ei tällä kertaa voinut käyttää joten mietin asiaa tovin ja keksin sitten sen. Nyt näin jälkiviisaana tiedän miksi kuivatin raastettua juustoa mutta sitä tehdessäni mietin mihin ihmeeseen sitä voisi käyttää, joten korvasin korppujauhot kuivatulla juustoraasteella jotta niissä ei olisi hiilihydraatteja, huomaa kuitenkin että jos juot viiniä maiden kanssa, viinissä sen sijaan on aika paljon hiilihydraatteja.

Kuivattua juustoa on helppo valmistaa itse, enkä tiedä edes saako sitä mistään ostettua. Raasta vain maukasta kypsytettyä juustoa riivinraudan hienolla puolella ja kuivata se talouspaperin päällä korissa auringonvalolta suojattuna. Juusto kuivuu noin parissa kolmessa päivässä vähän riippuen ilman kosteudesta, näin loppukesästä ilmankosteus voi olla hyvinkin korkea myös sisällä. Huomaa kuitenkin että juuston rasvat pilaantuvat ollessaan hapen kanssa kosketuksessa, joten en tiedä miten pitkä säilyvyys tällaisella juustolla on. Itse säilytin sitä noin viikon verran tiiviissä purkeissa huoneenlämmössä.

Lisää makua tähän saat käyttämällä timjami- ja basilikamausteöljyä tai jos halut simpukoista tulisempia valitse sen sijaan sitruunaruoho- ja inkiväärimausteöljyä. Jollet välitä hiilihydraattien syömisestä tarjoile annokset tuoreella ranskanleivällä ja korvaa reseptistä kuivattu juusto korppujauhoilla. Neljästä kuusi simpukka on sopivan kokoinen alkuruoka salaatin j aleivän kera, tai pari korkeitaan kolme jos tarjoilet näitä Tapaksina.

Uunissa gratinoidut simpukat
24 kpl simpukoita
1 salottisipuli
75 g voita
1-2 rkl mausteöljyä
3 rkl raastettua kuivattua juustoa
½ dl tuoretta persiljaa

Ota voi jääkaapista huoneenlämpöön tuntia ennen jotta se pehmenee. Jos käytät tuoreita simpukoita puhdista ja käsittelen ne Moules Marinière reseptissä mainittujen ohjeitten mukaan ja kiehauta ne isossa kattilassa niukassa vedessä kannen alla. Pese persilja jos se tarvitsee sitä ja anna sen kuivua kokonaan talouspaperilla. Kuori salottisipuli ja valkosipuli ja hienonna kummatkin niin pieneksi kuin vain suinkin osaat. Hienonna myös persilja. Sekoita kulhossa salottisipuli, valkosipuli ja suurin osa persiljasta ja mausteöljy pienessä kulhossa voihin haarukalla. Säästä vähän persiljaa annoksen viimeistelyyn. Asettele kypsät simpukat, siis jos käytät pakastettuja asettele vain sulaneet simpukat omissa kuorissaan uunivuokaan tai pellille niin suoraan kuin ne vain saa. Lisää mausteet simpukoiden päälle ja gratinoi simpukat kuumassa uunin yläosassa 225 asteen lämmössä vajaat viitisen minuuttia kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Annostelen simpukat lautasille ja viimeistele annokset hienoksi silputulla tuoreella persiljalla ja tarjoile ne oitis hyvän rapean patongin ja kuivan hyvin viilennetyn valkoviinin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...