2. lokakuuta 2011

Perinteiset sinappisilakat


Perinteiset sinappisilakat mamman reseptin mukaan. Uunissa kypsennettyjä rullalla kierrettyjä tuoreita silakoita, herkullisessa Dijonsinapilla maustetussa kermakastikkeessa.

Nyt Helsingissä on ollut silakkamarkkinat, joihin valitettavasti en mitenkään päässyt. Olisi ollut mielenkiintoista käydä katsomassa miten markkinat ovat muuttuneet siitä kuin joskus melkein neljä vuosikymmentä sitten siellä viimeksi kävin. En edes päässyt Tampereen kalamarkkinoille tänä viikonloppuna muuta kuin pikaisesti tuoreita silakoita hakemaan. Mutta en myöskään unohtanut sitä toista asiaa joka kuuluu kalamarkkinoihin, savusilakka jota maistuu niin hyvälle, niin hyvälle lasillisen punaviinin kanssa ruisleivän päällä.

Osta aina valmiiksi fileoituja silakoita jollet kotona halua harjoitella silakoiden perkaamista, joka on taidelaji jonka muuten puolisoni hallitsee täydellisesti, kuten myös ahventen perkaamisen ja nylkemisen. Silakka on rasvainen kala ja sisältää suhteellisen paljon omega-3 rasvahappoja. Silakan pitää tuoksua merelle eikä sen haju saa olla liian pistävä mutta älä turhaan osta liian suureksi kasvaneita silakoita jottei niiden dioksiinipitoisuus olisi liian korkea. Mitä vanhempi kala, siis isompi kala, sitä enemmän se sisältää dioksiinia ja muita saasteita ja Eviran syöntisuositusten mukaan silakkaa pitäisi syödä vain kerran, korkeintaan kaksi kertaa kuukaudessa.

Mamman rullasi aina kaikki silakkafileet kauniisti rullalle ja latoi ne vierekkäin vuokaan, ja tällä tavalla minäkin valmistan tämän ruoan, silakat kauniissa riveissä rullina. Ei oio tämän ruoan kanssa ja lado silakoita toistensa päälle kuten reseptissäni laiskan tyttärentyttären tomaattisilakat. Silakoiden jälkeen tämän ruoan toiseksi tärkein ainesosa on kerma, vai onko se sinappi.

Ruoka kuitenkin yksinkertaisuudessaan on mestariteos ja en vielä ole osannut päättää, aito vispikerma on ruoan maulle yhtä tärkeä kuin oikea sinappi, jonka tässä tapauksessa on oltava Dijon-sinappia. Voit käyttää joko tavallista sileätä sinappia, tai vanhan aikaista Dijon-sinappia jossa on sinappijauheen lisäksi myös kokonaisia sinapinsiemeniä. Silakat tarvitsevat tämän kerman rasvaisuuden jotta maut yhtyvät sinapin kanssa täydellisesti toisiinsa.

Silakat kypsyvät kermassa ennen kuin kerma on tarpeeksi sakeutunut herkulliseksi kastikkeeksi, joten annan kerman vain tiivistyä uunissa äläkä hätäile vuoan ulos ottamisen kanssa. Kerman pinnalle tulle kaunis paahtunut väri joten ruoka on herkullisen näköistä. Kala itse kypsyy noin parissa kymmenessä minuutissa, mutta kerma ottaa oman aikansa ennen kuin siitä muodostuu herkullista kastiketta.

Mamma myös viimeisteli silakat korppujauhoilla ennen uunissa kypsennystä, mutta tämän olen havainnut makuasiaksi, sen voi joko tehdä tai jättää tekemättä. Jos kuitenkin käytät korppujauhoja suosittelen että valitset ruisleivästä valmistetut korppujauhot, ne antavat ruoalle hieman erikoisemman ulottuvuuden joka sopii hyvin yhteen sinappiset silakoiden kanssa.

Laske noin 150 grammaa raakaa kalaa per annos, kalan hieman kutistuu kypsyessään, joten silakkakilolla ruokit noin kuusi henkeä, mutta vain neljä hyvin syöppöä silakansyöjää. Nämä sinapilla maustetut silakat sopivat myös osaksi seisovan pöydän herkkuja, lämpimänä vaihtoehtona kalojen sekaan.

Mamman perinteiset sinappisilakat
1 kg silakoita
suolaa
mustaa pippuria
voita vuoan voiteluun

Sinappikastike:
2 rkl Dijonsinappia
3 dl kermaa

Voitele vuoka voinokareella. Mausta silakat kevyesti suolalla ja valkoisella pippurilla ja rullaa jokainen silakka rullalle ja lado ne limittäin vuokaan. Sekoita kastike kulhossa vispilällä ja kaada se kalojen päälle. Pane silakat uuniin kypsymään 175 asteeseen kunnes kerma on kiehunut kokoon sakeaksi kastikkeeksi. Tarjoile lämpimät silakat pottumuusin, tuoreen hapanleivän ja salaatin kera. Kylmänä silakat taas maistuvat hyvin joko hapanleivän tai näkkileivän päällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...