15. lokakuuta 2011

Keltainen porkkanakeitto


Kermaista samettisen pehmeää porkkanakeittoa keltaisista ja valkoisista porkkanoista valmistettuna.

Tosiaankin, kasvimaa on nyt tyhjennetty ja tänä vuonna sain myös keltaisia ja valkoisia porkkanoita mutta, koska sain tilaamani siemenet harmittavan myöhään, jäi niiden kasvuaika vähän lyhyehköksi. Porkkanoita tuli yllätyksekseni aika paljon, ja ne kasvoivat kuitenkin melko hyvin. Suurin osa jäi pieniksi vaikka yksi keltainen porkkana oli jopa kilon painoinen. Porkkanakeitto on klassikko jota meille syödään usein, mutta nyt keiton väri oli eri mihin olimme tottuneet. Yllätys, yllätys sekä keltainen että valkoinen porkkana maistuu, juuri niin, aivan porkkanalle vaikkei se näytä sille mihin me nykyajan ihmiset olemme tottuneet. Porkkanat eivät alun perin olleet oransseja, nykyajan oranssin värinen porkkana on kotoisin Hollannista, ja mainitsinkin sen reseptissäni inkivääriporkkanat.

Porkkanoita on valkoisia, keltaisia, sinisiä tai violetteja ja punaisia nykyajan tavallisen oranssin lisäksi. Suureksi harmikseni en löytänyt mistä mitään tarkkaa tietoa miten eriväristen porkkanoiden ravintoarvot eroavat toisistaan, vain viitteitä porkkanamuseon sivuilla. Niin yllätyin että on jopa olemassa porkkanamuseo.

Tämä keitto on ihanan samettista lämmintä syötävää kylmänä arkipäivänä vain tuoreen hapanleivän kanssa, mutta sopii yhtä loistavasti illallisten alkuruoaksi. Korostin keiton keltaista väriä lisäämällä sen pinnalle oranssin tavallisen porkkanan raastetta, ja vaikka se sopiikin keittoon kontrastiksi sen pehmeälle koostumukselle voit suosiolla jättää sen pois kun tarjoilet keittoa. Jollet halua keitosta kasvisversiota voit viimeistellä keiton rapeaksi paistetuilla pekonin paloilla.

Useissa sosekeitoissa on aina perunaa, jolla keitto saadaan silkkisen pehmeäksi mutta soseutin vain porkkanoita ja tulos oli aivan yhtä samettisen silkinpehmeä mutta voit toki halutessasi jatkaa keltaisia porkkanoita perunalla jollei niitä ole tarpeeksi. Tähän keittoon voit myös käyttää vihanneslientä jos haluat, mutta itse valitsin pelkistetyn keltaisen porkkanan maun. Suurin syy tähän päätökseen oli etten halunnut muuntaa keltaisten porkkanoiden omaa väriä, tai makua. Huomaa, tämä keitto ei ole vegaaneille sopiva, koska se sisältää sekä voita että kermaa, mutta tottunut laktoosille herkkä osaa tämän vaihtaa laktoosittomaan kermaa ja voihin. Kerman voi myös vaihtaa hapankermaan, siis smetanaan tai Creme Fraicheen jotka sopivat erinomaisesti makean porkkanan kanssa.

Keltainen porkkanakeitto
keltaisia porkkanoita
merisuolaa
valkopippuria
3 rkl voita
kermaa tai hapankermaa

Viimeistelyyn:
mustaa pippuria
pekonia (tai porkkanaraastetta)

Kuori porkkanat. Paloittele porkkanat pieniksi, kaikki samankokoisiksi paloiksi kattilaan. Lisää vettä kunnes porkkanat melkein peittyvät ja keitä porkkanat kypsiksi kannen alla miedosti suolatussa vedessä. Kaada porkkanat lävikköön mutta ota talteen keitinvesi kulhossa. Lisää porkkanoiden sekaan voi ja anna sen sulaa ennen kuin soseutat ne. Kaada porkkanasose takaisin kattilaan ja lisää sekaan loraus kermaa, lisää keitinvettä kunnes keitto on tarpeeksi paksua, muttei liian juoksevaa. Lämmitä keittoa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen pohjasta asti, jottei keitto pala pohjaan. Tarkista keiton maku ja mausta keitto suolalla ja valkoisella pippurilla oman makusi mukaan. Tarjoile keitto syviltä lautasilta tai pienistä kulhoista, ja viimeistele keitto mustalla pippurilla, raastetulla porkkanalla ja/tai rapeaksi paistella pekonilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...