16. lokakuuta 2011

Lohta appelsiinillä maustettuna


Arkisen nopeaa paistettua lohta ja spagettia appelsiinilla, inkiväärillä ja chilillä maustettuna.

Olen jostain syystä viime aikoina ollut hyvin mieltynyt keltaiseen ruokaan, sen näkee jo niistä resepteistä joita tänne on viime aikoina päätynyt mutta kesällä minulla oli jonkinlainen päähänpinttymä appelsiinin, chilin ja inkiväärin kohdalla ja sitä päätyi, no ei nyt ihan joka ruokaan mutta useaan kuitenkin. Se muuten on aivan mahtava aromivoi, valkosipulia, appelsiininkuorta, tuoretta chiliä ja inkivääriä. Kannatta kokeilla.

Valitsin käyttää tähän kokonaiset lohiviipaleita jokaista ruokailijaa kohden, mutta voit yhtä hyvin käyttää lohisuikaleita jos niin haluat. Tällöin kala kypsyy vieläkin nopeammin kuin viidessä minuutissa. Jos haluat lohestasi ylikypsää paista sitä tuokio pidempään kuin reseptissä neuvotaan. Kala on maustettu soijakastikkeella, joka on suolaista, joten sinun kannatta maistaa sekä kalaa että kastiketta, jotta tiedät tarvitsevatko ne mielestäsi lisää suolaa vai ei.

Samasta syystä myös spagetti keitetään miedosti suolatussa vedessä, tässä kohtaan se eroaa tavalliseen neuvooni joka on että pasta keitetään aina ”merelle maistuvassa vedessä”, siis suolatussa vedessä. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.
Koska opin ettei kalaa tai merenelävää sisältävän pastaruoan kanssa koskaan tarjoilla juustoa, jätin sen pois mutta voit tietenkin lisätä sitä tähän esimerkiksi raastetun Pecorinon tai Parmesaanin muodossa, jos niin haluat.

Appelsiinistä käytetään sekä sen mehu että sen kuori kastikkeeseen, joten sen kannattaa mieluiten olla Luomu appelsiini. Hätätapauksessa voit myös huolellisesti pestä tavallisen appelsiinin. Pieni osa appelsiinini kuoresta raastetaan sitrusraudalla joka säästetään koristeluun, loput taas raastetaan tavallisella raastinraudan hienommalla puolella. Vasta tämän jälkeen kannattaa appelsiini halkaista ja puristaa sen mehut kastikkeeseen. Tämän ruoan ei ole tarkoitus olla tulinen, siinä pitää vain olla tulinen alavire, joten maista chilin tulisuus ja käytä sitä määrässä sen tulisuuden huomioon ottaen mutta muista että myös tuore inkivääri lisää tulisuutta ruokaan.

Tällä reseptillä saat ruoat neljälle ruokailijalle, noin sata grammaa raakaa kalaa sekä sama määrä kuivaa spagettia jokaista ruokailijaa kohden pääruokana, jos tarjoilet saman alkuruokana riittää tästä kuudesta kahdeksalle, vähän riippuen annoskoosta. Jollei tämä lohispagetti kiinosta voit sen sijaan kokeilla vuohenputkitagliatellia ja rapeaksi paistettua lohta.

Appelsiinillä maustettu lohipasta

400 g lohta
oliiviöljyä
400 g täysjyvä spagettia
2-5 cm tuoretta inkivääriä
mustaa pippuria
1 valkosipulinkynsi
1 appelsiini
1 tuore punainen chili
2-3 rkl soijakastiketta

Viimeistelyyn:
tuoretta korianteria

Ota lohi jääkaapista ulos vähintään puolisen tuntia ennen sen kypsentämistä jotta sen lämpiää. Leikkaa lohesta joko annospaloja tai suikaloi se, riippuen miten kiire ruoalla on. Keitä spagetti kypsäksi sen pakkauksen ohjeiden mukaan miedosti suolatussa vedessä. Pese appelsiini ja anna sen kuivahtaa. Kuori inkivääri teelusikalla ja joko raasta se hienoksi tai suikaloi veitsellä. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Poista chilistä sen kanta ja halkaise se. Poista se sisustasta sekä siemenet että vaaleat kalvot (joissa suurin osa tulisuutta piilee) ja hienonna myös chili. Lorauta paistinpannun oliiviöljyä ja lisää valkosipuli, chili ja inkivääriä ja sekoita. Kuivaa lohen pinta talouspaperilla ja lisää tämän jälkeen lohi nahkapuoli alaspäin. Anna lohen paistua kaksi minuuttia nahkapuoli ylöspäin jonka jälkeen se käännetään. Lisää pannulle 1 rkl soijakastiketta ja valele paistinnesteillä kalaa sen yläpuolelta. Anna sen paistua kolme minuuttia. Raasta appelsiinin kuoresta pitkiä suikaleita sitrusraudalla, noin nelisen annosta kohden. Säästä nämä annosten viimeistelyyn. Raasta loppu appelsiinin kuori raastimen hienolla puolella. Halkaise raastettu appelsiini ja purista sen mehut. Huuhtele korianteri ja anna sen kuivahtaa talouspaperilla. Kaada spagetti lävikköön ja anna sen valua, ota talteen noin desin verran keitinvettä. Ota kala sivuun ja pidä sitä lämpimänä. Lisää pannulle soijakastiketta, appelsiinin kuori ja mehu, ja lisää valutettu spagetti. Sekoita hyvin ja anna mausteiden imeytyä spagettiin parin minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Ota pannu lämmöltä ja tarkista spagetin maku ja lisää suolaa jos se sitä mielestäsi sitä tarvitsee. Annostele spagettia lämpimille syville lautasille, asettele kalapalat päälle ja lusikoi paistinlientä mausteineen kalan päälle. Viimeistele annokset appelsiinin kuorisuikaleilla, vasta rouhitulla mustalla pippurilla ja tuoreella korianterilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...