24. lokakuuta 2011

Lampaan kassleria ja keltajuuria


Grillattua lampaankassleria ja uunissa paahdettuja keltajuuria ja raidallisia punajuuria nauristen kanssa. Minimaalisesti maustettua lampaan niskaa, uunissa paahdettuja tuoreita nauriita ja uuden sadon keltajuuria ja raidallisia punajuuria rapean salaatin kanssa.

Tämän syksyn ensimmäinen lammasruoka on taas kerran sitä laiskan naisen ruoanlaittoa, vihannekset uuniin sekaisin paahtumaan jossa ne saavat kypsyä periaatteessa itsestään, sen lisäksi ihanaista lampaan kassleria grillattuna ja tarjoiltuna raikkaan salaatin kera. nauriit ovat usein pahdettuna hieman kitkeriä mutta sekä punajuuret ja keltajuuret taas ovat hyvin makeita paahdettuna joten maut sekoittuvat iahansti toisiinsa uunissa. Jos ne kuitenkin ovat liian kitkeräi sinun makuusi voit lisätä niiden sekaan ruokalusikallisen hunajaa tai vaahterasiirappia juuri ennen niiden tarjoilua. Perunaa tässä ruoassa ei ole, mutta voit samalla tavalla muitten vihannesten seassa myös kypsentää perunoita jos niistä pidät ja välttämättä haluat tähän lisukkeeksi. Muuten vihreät hienot leikkopavut, Haricots verts’it ovat oivallisia lisukkeena lampaan lihan kanssa. Voit kokeilla vihreitä papuja valkosipulilla maustettuna tai vihreitä papuja pekonilla maustettuna.

Usein puhutaan kasslerista, joka on aivan sama paikka kuin porsaalla, sen niskaa kyljysrivin loputtua päähän päin mennessä. Lampaan kassleri eroaa porsaan kasslerista siten että se on koko niska, porsaan kasslerissa ei yleensä ole luuta, toisin kuten lampaan kasslerissa. Saksalaisten mukaan kassler taas on aina suolattua ja useimmiten savustettua porsasta, tätä samaa nimitystä käytetään myös Ruotsissa lämmin savustetusta porsaan lihasta ja useimmiten liha tällöin on kyljyslihaa.

Liha maustetaan ja grillataan ja tarjoillaan uunissa paahdettujen juureksien ja salaatin kera. Varaa noin 120 grammaa lihaa ja 125 grammaa vihanneksia jokaista syöjää kohden. Leikkaa lampaan liha viipaleiksi jos lampaan kassler on kokonaisena palana. Hiilihydraatteja on aina kypsennetyissä juureksissa vaikkei raaoissa juureksissa niitä juuri nimeksikään ole, joten tämä ruoka ei sovi sille joka karppaa ja välttää hiilihydraatteja, varsinkin nopeita sellaisia.

Lampaan kassleria ja uunissa paahdettuja juureksia
lampaan kassleria
1 iso punasipuli
nauriita
keltajuuria
raidallisia punajuuria
oliiviöljyä
1 kokonainen valkosipuli
tuoretta rakuunaa
suolaa
mustaa pippuria

Ota liha ulos huoneen lämpöön tunti ennen sen kypsennystä. Huuhtele sekä rakuuna että salaatti ja anna niiden kuivahtaa kokonaan. Kuori ja paloittele juurekset tasakokoisiksi paloiksi. Kaada loraus oliiviöljyä uunivuokaan ja pane sinne paloitellut juurekset. Mausta suolalla ja vasta rouhitulla mustalla pippurilla ja lisää sekaan rakuunan varret kokonaisina. Sekoita kaikki vuoassa oleva kunnolla. Lisää vuokaan myös kokonainen valkosipuli. Paahda uunissa 45 minuuttia 200 asteen lämmössä. Voit pari kertaa uunissa paahtamisen aikana sekoitella vihanneksia vuoassa. mausta liha rouhitulla pippurilla ja suolalla ja grillaa ne. Lampaan liha ei tarvitse olla läpikypsää vaan sen voi jättää punertavaksi. Asettele lämpimille lautasille paahdettuja juureksia, aseta lihaviipaleet päälle ja lusikoi paahdettujen juureksien lientä päälle. Viimeistele annokset paahdetuilla valkosipulin kynsillä ja salaatilla. Tarjoile heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...