30. lokakuuta 2011

Inkiväärinen tumma suklaakakku


Hillotulla inkiväärillä maustettua tumman tummaa sisältä vielä valuvaa ja pehmeätä suklaakakkua.

Vaikken harrasta makean syömistä arkena, iskee minuun toisinaan ja aivan yllättäen kirkkaalta taivaalta voimakas makean himo juuri sunnuntaisin, kun ei huvittaisi lähteä kaupasta ostamaan mitään ja silloin otetaan mitä kaapissa on. Sunnuntait ovat meillä muutenkin arjesta poikkeavia siten että jälkikasvu käy kotona pääsääntöisesti aina syömässä, joten juon silloin vastoin tapojani kaksi kupillista kahvia. Tämä kakku on hyvää terapiaa kaamosmasennukseen, joka almanakan mukaan alkaa tänään, kun kelloja taas siirretään pimeämpään aikaan. Vaikka se tietää että jo joulun aikoihin alkaa olla enemmän valoa, ja että olemme menossa valoisampia aikoja kohden ei valonlisääntymistä huomaa kuin vasta helmikuussa.

Kaakaojauhetta meillä aina on kotosalla, joten saan melkein aina suureen makean himoon ja hätään aikaiseksi tuhman tahmainen makea suklaa viettelys niemeltään mörk kladdkaka. Voimakaan tulista ja makeaa inkivääriä ja tumman tummaa suklaata harrastan joka vuosi joulun suklaan muodossa, se on yhdistelmä johon olen hyvin mieltynyt ja tällä kertaa suureksi onneksi jääkaapissa oli myös hillottua inkivääriä jota lisäsin kakkutaikinaan. Tässä reseptissä hillotun inkiväärin määrä riippuu siitä miten se on valmistettu, onko se hyvinkin tulista ja säilöttynä sokeriliemeen, vai onko se kuivattua ilman sokerilientä. Käytä pienempää määrää jos inkiväärisi on hyvin tulista, ja ota enemmän jollei se ole hirveän vahvaa.

Tähän käytin tummaa 100 % kaakaota sisältävää kaakaojauhetta, tähän ei missään tapauksessa pidä käyttää jotain maitosuklaamaidon jauhetta, se ei aja samaa asiaa. Ja raaka kaakao luetaan niihin niin paljon puhuttuihin superfoodeihin. tumma suklaa, tai siis oikeastaan tumma kaakaojauhe sisältää niin paljon miellehyvää aiheuttavia aineita kuten anandamidia, fenyylietyyliamiinia mutta myös MAO eli mono-amiinokasidaasi-estäjä, joka on joidenkin aivojen välittäjäaineiden ”takaisin ottaja”, se siis kierrättää näitä määrättyjä välittäjäaineita. suklaa sisältää siis samoja aineita kuin aivomme itse tuottavat kun esimerkiksi rakastumme, ja näistä samoista välittäjäaineista tulee pula kun ihminen masentuu, joten ei ole mitenkään kaukaa haettua että masentunut ihminen syö suklaata suruunsa. suklaata ei kuitenkaan pitäisi syödä liikaa, mutta tavallisella suklaalla, ja kaakaojauheella tämä määrä tuskin ylittyy, kun raakoina kaakaopapuina se oli aikuiselle ihmiselle 10–12 kaakaopapua, joka tarkoittaisi 4-5 ruokalusikallista tiivistettyinä ns. ”nibseinä. Kaakao sisältää myös antioksidantteja ja sillä on todettu olevan lievästä verenpainetta alentava vaikutus, joten jokaisen jolla on verenpaine hieman kohoamaisillaan kannattaisi kokeilla yhtä palaa tumman tummaa (mielellään 80% kaakaojauhetta sisältävää) suklaata päivässä.

Inkiväärillä maustetun suklaakakkuni reseptissä on mainittuna voisulaa ja 100 g voita on sulatettuna noin 1 desiä, joten voit korvata sen voin puutteessa desilitralla öljyä. Jopa oliiviöljy sopii tähän, jos pidät sen karvaasta mausta. Mutta jollet ole erittäin ihastunut oliiviöljyn hieman karvaaseen makuun suosittelen että käytät rypsi-, auringonkukka tai maissiöljyä sen sijaan. Kakku sisältää myös ripauksen suolaa, mutta jos käytät suolattua voita, ei kakun taikinaan välttämättä tarvitse lisätä suolaa ollenkaan jollei niin itse halua.

Sokerina voit käyttää tavallista hienoa sokeria mutta jos sinulla on ruokosokeria tai tummaa Muscovado sokeria antaa se tälle kakulle aivan toisen ulottuvuuden. Suola taas on pakollista jotta kakun makeus ei olisi liian pistävä, ja neilikkaa antaa sille särmää jota en osaa mitenkään muuten kuvailla. Tumma suklaa ja tonkanpapu-uute säestävät toisiaan, ja sekä kaakao, että tässä tapauksessa suklaa maistuu paremmalta ja jollain tavalla vieläkin suklaisemmalta, mutta jollei sinulla ole tonkanpapu-uutetta voit korvata sen teelusikallisella vaniljasokeria ja puolikkaalla teelusikallisella jauhettua neilikkaa joka ajaa samaa asiaa vaikkei maistukaan aivan samalle.

Kakku on pikaisesti kokoon sekoitettu ja siitä on apua suureen suklaan himoon jos ja kun se yllättäen iskee, kakku ei vaadi mitään kuohkeaksi vispaamista vaan kulhossa ainekset sekaisin jonka jälkeen taikina kaadetaan voideltuun vuokaan. Kaikista parasta kakussa on että se on viidessätoista minuutissa, korkeintaan reilussa kymmenessä minuutissa valmista ja uunista ulos vaikket olisikaan tottunut leipuri. Lyhyt kypsennysaika tarkoittaa että kakun reunat ovat hyytyneet ja ne myös pitävät valuvan suklaisen sisustan sisällään. Kakun ei edes pidä olla kokonaan hyytynyt keskeltä vaan sen sisusta on tahmean herkullinen ja valuva. Kakku on edelleen hyvin kostea, muttei kuitenkaan vetinen. Oikeastaan jos se valmistaisi pienissä annosvuoissa olisi sen nimi fondant. Pyöreä kakkuvuoka tarkoittaa lievästi pidempää kypsennysaikaa, ja leipävuoassa kakku kypsyy kokemukseni mukaan kaikista nopeinten. Laiskana tyttönä en pahemmin harrasta annosvuokia, varsinkaan kun suklaan nälkä iskee yllättäen sunnuntaisin. Jo terve maalaisjärki sanoo että ohuempi kakku tarvitsee lyhyemmän kypsennysjana uunissa, kuin paksumpi kakku syvemmässä pyöreässä vuoassa.

Huomaa että kakku sisältää sekä rasvaa että hiilihydraatteja sokerin muodossa, joten se ei sovellu karppaajalle, mutta sen glykeeminen indeksi on kuitenkin parempi kuin tavallisessa suklaakakussa koska se ei ollenkaan sisällä jauhoja, vaan ainoastaan tummaa 100% kaakaojauhetta. Tästä syystä se sopii myös keliaakikoille, ja laktoositonta voita, tai korvaamalla voin öljyllä kakku sopii myös laktoosi-intolerantille.

Inkiväärinen tummasuklaakakku
2 munaa
1 dl voisulaa
1 dl sokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta (100 %)
1 tl leivinjauhetta
½ -1 dl hillottua inkivääriä
1 tl tonkanpapu-uutetta
½ tl jauhettua inkivääriä
½-1 tl suolaa

Sulata voi miedolla lämmöllä. Mittaa kuivat ainekset kulhoon, lisää kanan munat ja voisula tai öljy. Sekoita kakun taikina kunnolla ja kaada kevyesti voideltuun vuokaan. Paista kakkua uunissa 200 asteen lämmössä 8-12 minuuttia, riippuen uunista ja vuoasta, jota käytät. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, tikun ei pidä olla kokonaan kuiva kun nostat sen kakusta. Kakku saa vielä hyllyä keskeltä mutta sen reunojen pitää olla tarpeeksi hyytynyttä jotta kakku pysyy koossa. Ota kakku ulos uunista ja anna sen jäähtyä parisen minuuttia ennen kuin kumoat sen leikkuulaudan avulla puhtaalle voipaperille. Kakkuvuokaan muodostuu tällä tavalla höyryä joten kakku irtoaa voidellusta vuoasta oman painonsa takia. Anna kakun jäähtyä kymmenisen minuuttia vuoan alla ennen kuin tarjoilet sen kevyesti vispatun vispikerman ja kahvin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...