27. toukokuuta 2013

Villi katkarapusalaatti

Paastopäivänä voikukanlehdillä, poimulehdellä, päivänkakkaran lehdillä sekä maahumalalla ryyditettyä katkarapusalaattia valkoisella parsalla. Villiyrttisalaattia katkaravuilla ja valkoisella parsalla raikkaassa sitruuna vinaigretessä.

Kylmä 5:2 paastosalaatti

Tässä raikkaassa ja kylmässä kevään hellepäiville sopivassa salaatissa pääraaka-aineena ovat katkaravut sen hyvän kumppanin valkoisen parsan kera. Mutta koska samalla minulla oli juuri kerättyjä villiyrttejä lisäsin niitä tämän salaatin sekaan,  ja tästä tulikin samalla 5:2 paaston katkarapusalaatin lisäksi tämän kesän ensimmäinen villiyrttisalaatti. 

Villiyrttejä

Salaatissa oli katkarapujen lisäksi sekä valkoista parsaa että villiyrttejä kuten voikukan lehtiä, poimulehden lehtiä, päivänkakkaran lehtiä sekä maahumalaa tavallisen jääsalaatin lisäksi.

Lisää voikukasta voit lukea tekstistäni Voikukka jossa olen kertonut vähän enemmän. En mistään löytänyt muiden villiyrttien kalorimääriä kuin voikukan ja päivänkakkaran joten laskin muiden villiyrttien kalorit päivänkakkaran mukaan samalla määrällä. Kerää vain tuoreita hentoja lehtiä alkukesästä ja syö ne tuoreiltaan salaatissa.

Päivänkakkaran lehtiä
Huomaa ettei sinun pidä syödä päivänkakkaraa, jos olet allerginen samaa sukua oleville kasveille kuten esimerkiksi krysanteemille tai kehäkukalle. Myös raskaana olevia suositellaan välttämään päivänkakkaran syömistä. Päivänkakkara on hieman kitkerää sen muistuttaa maultaan hieman Rucolan siis sinappikaalia ja jossa samantyyppistä pientä pippurista sinappimaista potkua. Valkoinen parsa oli edelliseltä päivältä ylijäänyttä jo keitettyä parsaa jonka vain paloittelin ja sekoitin salaatin lehtien sekaan ja alle. 

Kastike oli sitruunainen vinaigrettekastike jossa käytin tuoretta sitruunan mehua viinietikan sijaan mutta tähän sopisi myös limetin mehu sitruunan sijaan. Muista vain lisätä kastike aivan viimeisenä salaatin sekaan jottei se nuudu. 

Poimulehteä kukkanuppuineen
Puoliso sai salaattinsa keitettyä kanamunaa jotta saisi paremmin ja pienemmässä tiiviimmässä muodossa sitä lisäproteiinia. Illalla hän myös söi kourallinen manteleita välipalaksi joten tällä kertaa kaikki päivän 800 kCal saatiin syötyä tiiviissä muodossa. Hän juo myös edelleen maitokahvia samasta syystä. Puoliso oli jo jonkin aikaa pohtinut jos hän alkaisi juoda maitokahvinsa sokerilla terästettynä ja onneksi pohti asiaa ääneen, jolloin selitin hänelle että tällä paastolla on tarkoitus
tavallaan karpata ja laskea kalorit samalla, joten sokeri hiilihydraattiensa takia ei sovi paastoon.

Itse söin illalla greippiä ja avokadoa välipalaksi koska kaloreita oli jäänyt jäljelle herkutteluun pitkän päivän jälkeen.Kcal / 100 g kpl
Kcal
kpl raaka-aine Kcal
77 2 keit kananmuna 154
0 kananmuna 0

g/ml


g/ml

65 140 katkarapuja 91
100 katkarapuja 65
14 31 jääsalaattia 4
40 jääsalaattia 6
22 10 päivänkakkaraa 2
10 päivänkakkaraa 2
22 10 poimulehteä 2
10 poimulehteä 2
45 20 voikukan lehtiä 9
45 voikukan lehtiä 20
22 6 maahumalaa 1
6 maahumalaa 1
27 65 valk parsaa 18
60 valk parsaa 16
823 10 oliiviöljyä 82
10 oliiviöljyä 82


kalorit: 364

kalorit: 195


Villiyrttisalaatti katkaravuilla ja parsalla


Villiyrttisalaatti katkaravuilla ja valkoisella parsalla


Ota katkaravut ulos pakkasesta ja sulata ne hitaasti jääkaapissa seuraavaan päivään. Huuhtele kaikki villiyrtit ja salaatti huolellisesti ja linkoa ne kuiviksi salaattilingossa tai anna kuivahtaa puhtaalla keittiöliinalla. Valuta lävikössä kaikki neste katkaravuista. Kuori valkoinen parsa ja keitä se miedosti suolatussa vedessä kypsäksi, noin kymmenen minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä parsa nopeasti kylmässä vedessä jotta sen kypsyminen loppuu. Valuta parsasta vesi pois ja anna sen kuivahtaa. Paloittele parsan sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Revi yrtit ja salaatti käsin haarukkapaloiksi ja pane kulhoon, lisää parsa ja katkaravut ja sekoita. Sekoita pienessä kulhossa oliiviöljyä ja tuoreesta sitruunasta puristettua mehua salaattikastikkeeksi, mausta suolalla ja mustapippurilla ja kaada kastike salaatin päälle pienenä norona ja nauti villiyrteillä ryyditettyä katkarapusalaatista.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...