22. toukokuuta 2013

Pasta fresca
Tuorepasta, käsin kotona valmistettua munatonta tuorepasta. Vegaaneille ja kanamuna-allergisille sopivaa pasta frescaa ilman kanamunaa. Oli sinulla sitten pastakone tai ei, voit itse valmistaa pastaa kotona.

Viime viikolla kun kirjoittelin reseptiäni vegaani Bolognesekastike  tuli mieleen ettei kaikille ole pasta tekeminen kotona aivan itsestään selvää. Pastanvalmistus onnistuu samalla tavalla kuten jäätelönkin valmistus käsipelin vanhan ajan perinteisellä tavalla. 

Italialainen ystäväni on sitä mieltä että pastakoneella ei edes saa käsin tehtyä pastaa, ainoastaan käsin kaulittu ja veitsellä leikattu pasta on aitoa pastaa. Itse taas olen se laiska emäntä ja käytän oikotienä pastakonetta vaikka pasta onkin kotitekoista. 

Pastalevyä veivataan pastakoneen läpi ohuemmaksi
Pastan valmistamisesta käsin voit lukea lisää teksteistäni Nokkosta ja Capellinipastaa, sekä vuohenputkella maustettua tattaripastaa jossa pastaan käytettiin tattarijauhoja ja se maustettiin kuivatulla vuohenputkella mutta nyt ajattelin tehdä aivan tavallista ja mitenkään maustamatonta peruspastaa jota italiassakin käytetään.

Moni ei varmaan edes tule ajatelleeksi että italiassa on sekä munapastaa että pastaa johon ei ole käytetty kananmunia ollenkaan ja että pasta kuin pasta valmistetaan aivan samalla identtisellä tavalla, oli se sitten ”vegaania” pastaa ilman kanamunaa tai ”tavallista” kananmunaa sisältävää pastaa. Pasta valmistetaan jauhoista, durumvehnäjauhoista, vedestä sekä suolasta ja joissain tapauksissa myös oliiviöljystä, ja kananmunasta jos se on munapasta. 

Munaonta pasta frescaa tekeytymässä muoviin käärittynä
Pasta valmistetaan Italiassa monesta usein Durum vehnästä valmistetuista jauhoista, ja sitä käytin minäkin tässä koska se parhaiten siihen soveltuu hienoksi jauhettuna. Tuoreen pasta fresca pastan vain on tarkoitus olla pehmeäpää kuin kuivapasta joten lisään siihen puolet tavallisia leipäjauhoja durumvehnän lisäksi varsinkin tähän munattomaan vegaaneillekin sopivaan pastaan.

Jauhojen menekki vaihtelee vähän kerrasta toiseen jauhojen iän ja kuivuuden mukaan, eikä pastataikinaa pidä jauhottaa liikaa määräänsä enempää vaan pitää se minimissään jottei pastasta tule liian kuivaa.

Pastan voi leikata haluamaansa muotoon, itse suosin tagliatelli nauhapastaa koska koneessani on niiden terät ja täten se on laiskalle emännälle helpointa. Pastaa voi tehdä isomman satsin kerralla jolloin sen voi antaa kuivua telineellä, mutta tuorekin pasta sopii vähän aikaa kuivata jotta se jää ilmavaksi eikä liisteröidy klimpiksi kattilan pohjalla. Tämä on aloittelevan pastan tekijän yleisin virhe, voin itse kokemuksella sanoa.

Pasta frescaa valmista kaulittavaksi levyksi
Pasta säilyy valmiina jääkaapissa tiiviisti muovilla peitettynä parisen päivää vaikka se aina on parasta heti samana päivänä. Jos valmistat pastaa toiseen kertaan voit antaa pastan kuivua telineessä ja jauhotetulla tarjottimella tunnin verran ennen jääkaappia, tai pakastaa sen myöhempään käyttöä varten tiivisti muovipussissa. 

Pakastetun pastan voit keittää lisäämällä sen suoraan kiehuvaan veteen, muista vain että sen kypsennysaika on hieman normaalia pidempi. Sekä pastan ohuus että se onko pasta kuivattua pastaa vai tuoretta pasta frescaa, on se joka määrittää pastan kypsennysajan, joka on 2-3 minuuttia tuorepastalle ja 8-10 minuuttiin kuivapastalle, siis kiehuvaan suolattuun veteen vain ja kiehautetaan. Tällä reseptillä saat riittävästi munatonta vegaaneillekin sopivaa pastaa neljälle ruokailijalle jos se on lämpimäksi ruoaksi tarkoitettu, alkuruokana siitä on isommallekin seurueelle.

Munaton tagliatelli

125 g durumvehnäjauhoja
125 g hienoja vehnäjauhoja
½-1 tl suolaa
1-1½ dl vettä
1 rkl oliiviöljyä

Tagliatelli fresca

Sekoita suola ja suurin osa jauhoista kulhossa, lisää kulhoon jauhojen keskelle öljy ja osa. Sekoita jauhoja joko käsin tai haarukalla keskeltä sekoittaen ja lisää vettä pienissä erissä kunnes olet saanut aikaiseksi taikinan. Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä kunnes se on saanut vähän sitkoa. Tässä ei kuitenkaan ole kysymys mistään pullan leipomisesta joten taikinaa ei tule vaivata pitkään. Taikinan tulee kuitenkin olla kimmoisaa ja sileää. Kieritä pallosta pallo, peitä tiiviisti muovilla ja anna sen levätä huoneenlämmössä puolisen tuntia. Leikkaa taikinasta sopivan kokoinen pala ja suojaa loput edelleen kuivumiselta. Ota pala taikinaa ja aseta pastakone paksuimpaan aloitusasentoon ja kauli se koneen läpi. Jatka koneella pastalevyn veivaamista ohuemmaksi kerta kerralta säätämällä konetta ohuemmaksi kunnes levy on saavuttanut halutun paksuuden. Veivaa pastalevy veitsen läpi ja erittele valmiiksi leikattu pasta kevyellä kerroksella jauhoja, ja anna pastan kuivahtaa noin vartin, tai puolituntia joko ilmavasti telineellä ripustettuna tai isolle tarjottimelle pieniksi pastapesiksi kierrettyinä. Täytä iso kattila vedellä ja kiehauta se ylös, mausta vesi suolassa kunnes se reilusti maistuu merivedelle ja keitä pastaa 2-3 minuuttia, pakastettu vaatii pari, kolme minuuttia tämän lisäksi. Valuta pastasta vesi pois lävikössä mutta ota talteen noin desin, parin verran ja sekoita se pastakastikkeeseen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...