30. toukokuuta 2013

Parsaa sardelliaïolilla


Tuoretta vihreää tai vakoista parsaa suolaisen suloisella valkosipulimajoneesilla. Helppoa sormiruokaa tuoreesta parsasta.

Parsan on parhaimmillaan ja jos se on aivan tuoretta voi sitä syödä kypsentämättäkin, varsinkin tuoretta villiparsaa ja jos pidät parsasta voit myös kokeilla parsaa gribichekastikkeella sekä parsaa hollandaisekastikkeella tai grillattua parsaa sitruunavoilla ja tunnisteella parsa löydät lisää ruokia blogista joihin voit käyttää parsaa.

Parsaa ei muutenkaan välttämättä tarvitse höyryttää tai paahtaa kuumalla hiilloksella grillissä vaan sitä voi syödä raakana. Tämä raakana syöminen koskee vain hyvin tuoretta ja juuri katkaistua parsaa, ei kannata syödä raakana mitään pitkälle ylös varteen kovettunutta puista parsoja. ne voi syödä samalla tavalla sardellivalkosipulimajoneesin kera kunhan vain ne höyryttää ensin. Tämä sama koskee myös ulkomaista parsaa, ne kannattaa myös höyryttää ennen syömistä ja se parsan höyrytys kannatta tehdä ennen tarjoilua, tunti pari ennen, ei edellisenä päivänä.

Tuoretta parsaa höyrytettäväksi
Jollei parsa ole aivan tuoretta, tai on ulkomaista, kannatta ne höyryttää, ja nopeasti jäähdyttää kylmällä jäävedellä jolloin kypsyminen loppuu siihen, ja jäähtyneinä ne voi syödä tällä tavalla. Valkoinen parsa kannatta aina kuoria, vihreää ei tarvitse ja suosittelen myös että valkoinen parsa höyrytetään ja jäähdytetään ennen sen syöntiä. Makeammalla maullaan sen kyllä sopii tämän suolaisen valkosipulimajoneesin kanssa vieläkin paremmin, jos se vain olisi mahdollista.

Aïoli on valkosipulimajoneesi espanjaksi, ja kun siihen lisää suolaista sardellia tulee siitä erityisen hyvää, sardelliaïolia. Olen käyttänyt sardelliaïolia aika ja alkuperäisessä reseptissäni siinä oli myös kapriksia, mutta jätin ne tässä ruoassa pois koska mielestäni parsa saa tällä tavalla olla pääroolissa eikä kilpaile kapristen maun kanssa.

Majoneesin valmistus

Majoneesia voit valmistaa pikanopeasti seuraamalla reseptiäni kotitekoinen majoneesi, tämä on arjen tavallista majoneesia, ja tavallisen mutta gurmeetasoisen majoneesin olen selostanut reseptissäni sikuria artisokkamajoneesilla, jossa se tehdään alusta asti niin kuin se tulee valmistaa munan keltuaisista ja öljystä, tämä resepti perustuu aivan samaan, majoneesi vain maustetaan tuoreella valkosipulilla sekä anjoviksilla. Tämä on aivan tajuttoman herkullinen pieni ja helppo sormiruoka, jonka voi valmistaa hyvissä ajoin jo etukäteen, ei kun pyöräytät vain majoneesin ja panet sen jääkaapin kylmään odottamaan tarjoilua, vaikka jo edellisenä päivänä.

Omenaviinietikkaa, sinappia ja kananmuna majoneesiin
Majoneesiin voit sen tarkoituksen mukaan säätää sen öljyllä, jos pidät oikein paljon oliiviöljyn mausta voit tähän käyttää vain oliiviöljyä, mutta jollet ole niin mieltynyt siihen voit korvata osan öljystä neutraalin makuisella öljyllä kuten esimerkiksi rypsiöljyllä, viinirypälesiemenöljyllä, auringonkukkaöljyllä.

Sardellia ei anjovista

Huomautan tässä taas kerran että englanninkielen anchovy ei ole sama kuin suomalainen anjovis vaan sen on suomeksi sardelli ja tähän käy sekä suolaliemeen että öljyyn säilötyt sardellit. Jollet löydä anjovista voit kuitenkin hätätapauksessa korvata sardellit anjoviksella, mutta huomaa vain että anjovikset eivät ole yhtä suolaisia ja ne ovat maustettuja, jota sardellit eivät ole ja eroavat tällä tavalla sardelleista. voit anjoviksia vieläkin mieluummin korvata sardellit teelusikallisella tai kahdella woosterkastiketta. Anjovismajoneesi sopii myös muiden raakojen vihanneksien dippikastikkeeksi kuten crudites chiliaïolilla jossa sen kanssa miniporkkanoita, kukkakaalia, paprikaa, selleriä, salaatinlehtiä tms. Tällä reseptillä saat näppärästi sormiruokaa neljälle hengelle.

Tuoretta parsaa valkosipulisardellimajoneesilla

1 nippu tuoretta parsaa

Sardelliaïoli

1 dl oliiviöljyä
2 dl auringonkukkaöljyä
1-3 rkl tuoretta sitruunamehua
1 valkosipulinkynsi
4-8 sardellia
mustapippuria

Ota kaikki majoneesin ainekset vain ajoissa ulos jääkaapista jotta ne saavat temperoitua huoneenlämpöiseksi, majoneesin valmistuksessa on tärkeää että kaikki se ainekset ovat saman lämpöisiä, varsinkin jos valmistaa majoneesin käsin eikä sauvasekoittimella. Ota kananmunat huoneenlämpöön temperoitumaan. Erottele keltuainen kulhoon ja säästä valkuainen toiseen kertaan. Lisää kulhoon pippuria, suolaa ja purista sitruunasta sen mehua. Vispaa kunnolla kaikki aineet kulhossa vispilällä sekaisin kulhossa ja ala tiputella öljyä pikku hiljaa tippa tipalta koko ajan vispaten majoneesia. Pikku hiljaa majoneesi paksunee ja öljyä voi tiputella vähän enemmän pienenä ohuena vanana kun koko ajan sekoittaa kunnes olet saanut aikaan paksun, kiiltävän keltaisen majoneesin. Nosta sardellit purkista ja anna niistä valua liiat suolavedet lävikössä, öljy ei sinänsä haittaa samalla tavalla majoneesia kuin vesi mutta öljyyn säilötytkin kannattaa valuttaa. Kuori valkosipuli ja hienonna sen leikkuulaudalla, lisää laudalle myös sardellit ja hienonna ne veitsen lappeella leikkuulautaa vasten. Lisää sardelli ja valkosipuliseos majoneesin sekaan, Purista vähän lisää sitruunamehua kulhoon ja sekoita se kunnolla majoneesin sekaan. Mausta majoneesia vasat rouhitulla mustalla pippurilla myllystä oman makusi mukaan. Peitä majoneesi tiivisti muovilla ja siirrä jääkaapin kylmään tekeytymään vähintään tunniksi jotta sen maut tasoittuvat, huoneenlämpöinen sardellimajoneesi ei ole muutenkaan kovin herkullista. Sekoita majoneesia enne sen tarjoilua, tarkista sen maku ja lisää pippuria tai sitruunamehua jos se sitä mielestäsi tarvitsee, ja siirrä Sardelliaïoli tarjoilukulhoon josta tarjoilet sen tuoreen raa’an parsan dippikastikkeena.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...