1. toukokuuta 2013

Gehakte herring- juutalainen sillikaviaari


Vieraskynä Appelsiineja ja hunajaa:

Olin otettu Herkkusuun lautasella-lautasella blogin pitäjän kysyessä haluaisinko tehdä tänne blogiinsa vieraspostauksen mutta samalla hieman kauhistunut,sillä  häntä kiinnosti juutalainen keittiö ja sen säännökset,joita  en itse noudata. 

Juutalainen keittiö on käsitteenä hyvin laaja:siihen kuuluvat eri  puolilla maailmaa olevien juutalaisyhteisöjen  parissa syntyneet ruokalajit,jotka ovat muotoutuneet vuosisatojen ajan  ja joihin ovat vaikuttaneet juutalaiset kosher-säännökset, talous,maatalous ja niiden maiden ruokaperinteet missä juutalaisyhteisöjä on ollut. Juutalainen keittiö käsittää myös monta eri ryhmää kuten esim. Askenazi-juutalaiset,Sefaradi-juutalaiset ,Mizrahi-juutalaiset;Persian juutalaiset,Intian juutalaiset,latinalaisen American juutalaiset jne. Claudia Roden on kirjoittanut erinomaisen kirjan juutalaisesta keittiöstä; reseptien lisäksi kirjassa kerrotaan eri juutalaiskeittiöiden historiasta ja perinteistä.

Kosher-säännöksiin en mene tarkemmin sillä siitä saisi pitkän jutun.Sen sijaan siitä voi lukea suomeksi täällä. Niitä noudattavat   uskovaiset sekä myös perinteitä ylläpitävät,mutta iso osa Israelin väestöstä on sekulääristä ,jotka eivät noista säännöksistä niin välitä.Ja se näkyy etenkin Tel Avivin ravintolatarjonnassa ja kaupoissa. Juutalaiseen keitiöön verrattuna israelilainen keittiö sen sijaan on muotoutunut  viimeisten vuosikymmenten ajan ja  on jonkinlainen fuusiokeittiö: siinä on ruokalajeja joita ovat kehittäneet täällä syntyneet mutta joissa on myös vaikutteita eri puolilta maailmaa tulleiden juutalaisten keittiöistä,etenkin mitä tulee eri juhlien ruokiin. 

Sillifileiden ostopaikka

Siihen kuuluu myös traditionaalisia tämän alueen ruokia,kuten hummus,falafelit,zaatar ym. jotka on ”adoptoitu” israelilaiseen keittiöön ja joista on täällä tullut ylen suosittuja:falafel-ja hummuspaikkoja on melkein joka kulmassa. Myös  Välimeren alueen ruoat kuten erilaiset hedelmät ,vihannekset ,maitotuotteet ja kalat ovat siihen vaikuttaneet ja niitä on käsitelty innovatiivisin tavoin. 

Myös parintuhannen vuoden takaisten Israelin heimojen ruokakulttuuri on vaikuttanut moderniin israelilaiseen keittiöön.Moderni israelilainen keittiö on saanut jalansijaa esimerkiksi New Yorkissa ja Lontoossa,joista voi mainita esimerkiksi  Ottolenghin ravintolat ja paljon  paljon hyviä arvosteluita  saanut ravintola Honey&Co, Moderniin israelilaiseen keittiöön kuuluvat myös monet mahtavat pienet leipomot ja leipäkaupat täällä Israelissa,ja jotkut niistä ovat päätyneet myös maan ulkopuolelle,kuten New Yorkissa äskettäin avattu Breads Bakery.

Mietin minkä ruuan valmistaisin tätä vieraspostausta varten ja mieleen tuli Gechakte Herring(hakattu silli) eli jonkinlainen sillikaviaari, jota isoäitini teki ja josta minulla on herkullinen ruokamuisto.En ole sitä koskaan tehnyt  ja netistä sitten kaivelin ohjetta.Menin torille ja ostin 2 sillifileetä.  Jostain syystä nämä sillifileet täällä on aina säilötty öljyyn joten niitä sai kunnolla liottaa vuorokauden ja huuhdella sen jälkeen.
 
Sillifileet sillikaviaariin

Gehakte herring eli sillikaviaari

·         2 hyvin huuhdeltua sillifilettä
·         puolikas iso vihreä kuorittu omena (Granny Smith)
·         1 pieni sipuli
·         1 tl oliiviöljyä
·         2 tl sokeria
·         1 pala leipää,ilman kuoria
·         2½ rkl etikkaa
·         valkopippuria
·         ripaus kanelia
·         1 keitetty kananmuna

Kuivaa huuhdellut sillifileet hyvin talouspaperilla. Liota leipää etikassa. Laita monitoimikoneeseen (tai käytä sauvasekoitinta ym.) kaikki ainekset,kananmunaa lukuunottamatta.Jauha tasaiseksi muttei kuitenkaan liian hienojakoiseksi.  Raasta sillikaviaarin päälle kovaksi keitettyä kananmunaa.Hyvää vaikka ruisleivän päälläJ Omenan ja sipulin voi myös raastaa sillin joukkoon jos haluaa vähemmän tasaista sillihakkelusta.Perinteisesti leipänä tässä käytettiin challah-leipää eli juutalaista sapattileipää,joita on tehty esim. täällä ja täällä.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...