6. toukokuuta 2013

Äitienpäiväbrunssi
Viime vuosina brunssi on taas noussut suosioon, meillä se taas ei koskaan ole hävinnyt menyyltä vaan olemme sitä aika ajoin harrastaneet jo suvussamme viitisen kymmentä vuotta hyväksi todetuilla herkullisilla ruoilla. 

Näiden vuosien aikana suosikit ovat vaihdelleet ja sekaan on tullut uusia suosikkeja. Tässä hyviä ehdotuksia mitä brunssilla kuin brunssilla, oli se sitten äidille nyt äitien päivän tai ei, voi tarjoilla. Meillä monet ruoat ovat joko sormisyötäviä ja niitä valmistetaan annoskoossa kuten muffinseina tai isolla pellillä jotta niistä saa helposti isommallekin joukolle.

Näiden reseptien llisäksi löydät sopivia resepttejä hakemmalla blogita hakusanoilla "brunssi", "juhlat" tai "äitienpäivä".
Tujumpaa espressokahvia brunssille

Jotkin ruoat vaativat vähän etukäteen järjestelyjä tutuilla ja naapureilla jos aiot yllättää äidin tyystin ja herkut on kakista helpointa kattaa esille seisovaan pöytään josta jokainen voi itse vuorollaan hakea herkkuja omalle lautaselleen ja istuutua kauniisti katettuun ruokapöytään.

Monet näistä ruoista ovat syötäviä sekä lämpiminä että jäähtyneinä, kun taas osa on kylmiä ruokia jotka voivat vain hyvin ollessaan jonkin aikaa jääkaapin kylmässä tekeytymässä jotta niiden maut tasaantuvat ja nivoutuvat harmonisesti toisiinsa.
Yrttiset annosmunat vuoissa

Juomia tarjoillaan runsaasti brunssilla jos joku ruokailijoista vaikka on edellisenä iltana juhlinut pitkään joten pidä koko ajan tuoretta vasta keitettyä kahvia ja haudutettua teetä tarjolla tuoremehujen lisäksi, appelsiinimehu, greippimehu sekä tomaattimehu ovat hyviä vaihtoehtoja tavallisen jääveden lisäksi. Unohtamatta kaakaota jos paikalla on myös pieniä lapsia ruokailemassa. Mansikkabellinit sopivat oivallisesti mansikkaisen sangrian lisäksi brunssille. 

Munat ovat helppoja herkkuja ja niitä voi valmistaa monella eritavalla kuten esimerkiksi
Perinteisin brunssiruokiin kuuluva, Eggs Benedict, äitini lempiruoka jota isäni aikoinaan hänelle aina valmisti sekä muut brunssille sopivat munaruoat kuten esimerkiksi Avokadoannosmunakkaat joissa tuoretta avokadoa ja katkarapuja, helpot ja vaivattomat Yrttiset vuokamunat jotka kypsennetään pienissä vuoissa uunissa. Lohipannumunat jossa yhdistyy laiskan emännän tapa valmistaa paistettuja munia kylmäsavustetun lohen kanssa. Äidille voi myös sänkyyn heti aamulla tarjoilla kylmäsavulohileivän kaviaarilla.

Caesarin salaattia
Perinteisempää aamiaisruokaa oedustaa suklaamannapuuro  joka sopii lapselle kuin lapsimielisellekin, unohtamatta hedelmätäyteistä spelttivehnäpuuroa. Kivaa vaihtelua saat taas kun tarjoilet Polentakakkuja pekonilla ja jos vieraina on ulkomaalaisia kannatta pitää herkut suomalaisittain ja korostaa sitä suomalaisuutta ruokavalinnoilla ja valmistaa karjalanpiirakoita munavoin kera, perinteistä pohjoismaista Janssonin kiusausta tai matjessillipiirakkaa. Sekä Janssonin kiusaus sekä mausteinen Kalakedgeree parantavat kummatkin ihmeellisesti pahimmankin pitkään juhlinnan olon kermaisen suolaisella olemuksellaan.

Kalapihvejä ananassalsalla
Nyt keväällä äidin päivän aikoihin on parsakausi parhaimmillaan ja niitä kannatta tarjoilla myös brunssilla ja oli se parsa sitten valkoista ta vihreää kannatta sinun voit kokeilla vaikkapa  parsaa Hollandaisekastikkeella tai parsaa Gribichekastikkeella.

Pieninä sormisyötävinä voit tarjoilla esimerkiksi  Parsabruschetta tai  Ankkabruschettaa, kalapihvejä ananassalsalla tai sikuria artisokkamajoneesilla.

Keväistä parsabruschettaa
Kaikista perinteisin brunssiruoka on meillä Benedictin munien lisäksi englantilainen aamiainen English breakfast jota usein syömme jopa illalla pääruokana. Kotitekoisen paahtoleivän tai itse leivottujen Viljattaren sämpylöiden päälle sopivat esimerkiksi herkullinen kurpitsahillo tai eksoottisempi papaijamarmeladi sekä espanjalaisella tuulahduksella mantelinen mandariinimarmeladi.

Ja lisää niitä espanjalaisia tuulia antaa raikas keltainen gazpachokeitto sen jo kerran mainitun mansikkasangrian lisäksi.

Muna ja pekoni ovat meillä tavalla tai toisella oltava valikoimassa ja muna pekonisalaatti on hyvä ja raikas versio raskaammasta englantilaisesta aamiaisesta. Jos pidät paremmin kalasta on lohisalaatti voikukalla hyvä vaihtoehto, nyt löytyy jo voikukanlehtiäkin salaattiin, Klassinen Caesarin salaatti tai pohjoismainen versio aamiaisesta, skandinaavinen kala-aamiainen,norjalainen tapa syöäd lohta pinaatin kera ja joka täynnä sekä rautaa että terveellisiä omega-3 rasvahappoja. 

Matjessillipiirasta
Suolaisena voin suositella mamman sillikaveria, sillikaviaaria Maissimuffinssit pekonilla ovat helppoja valmistaa etukäteen, sekä Lindströmin muffinit valmistuvat kummatkin helposti valmistat helposti ja kätevästi isommallekin joukolle uunissa etukäteen omissa annosvuoissaan.
Brunssihan on aamiaisen ja lounaan välimuoto joten sille sopii kaikki ne ruoat joita normaalisti syödään aamutuimaan sekä lounaalla, joten sekaan mahtuu myös makeaa herkkua. 

Sikurinlehtiä artisokkamajoneesilla
Hedelmäsalaatti muodossa tai toisessa on varma herkku, siksi että se on niin kevyt ja raikas mutta myös siksi että sen voi valmistaa hyvissä ajoissa etukäteen, vaikka jo edellisenä iltana jääkaappiin maustumaan kuten esimerkiksi minttuinen hedelmäsalaatti tai uunilämmin Vadelmainen pullavanukas ja lisää makeaa suun täydeltä saa kun leivot pellillisen raparperimuffinsseja ja jos olet oikein laiska emäntä tarjoilet vain tuoreita hedelmiä suupalan kokoisissa paloissa jälkiruoaksi brunssilla kuten melonia, mansikoita, appelsiinejä ja banaaneja.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...