16. toukokuuta 2013

Parsacappuccino

Kevyttä vaahdotettua vihreää parsacappuccinoa, kuohkeaa vaahdotettua parsakeittoa. Mitä parhain tapa hyödyntää ylijääneitä ja vähän orpoja parsan paloja herkulliseen keittoon.

Varsinkin nyt keväällä sitä tulee syötyä sitä tuoretta parsaa, mutta kaikki parsanosat eivät vain aina mene kaupaksi ja niitä parsan tyvestä poistettuja ihan hyviä ja syötäviä paloja jää yli. Voihan tietenkin parsan pätkiä ruokaan muttei se ole yhtä kaunista esteettisesti joten ne vain jäävät sinne tielleen, tähteeksi odottamaan tai pahassa tapauksessa ruokahävikiksi roskiin.

Ylijääneet parsanpätkät

Käytän näitä parsanpaloja kasvisliemen tai vihannesliemen keittämiseen samalla tavalla kuin maissin tähkiä kun niistä on leikkaamalla poistettu niiden jyvät. Käytän myös näitä parsanvarsipaloja parsakeittoon, soseutettuun sellaiseen ja keitän nämä parsan palat ja pakastan niitä keitinliemen kanssa jotta saan talvella parsakeittoa. Mutta on vielä yksi tapa, ja se on keittää näistä tuoreista parsanpaloista parsacappuccinoa, kevyttä vaahdotettua parsakeittoa ja tarjoilla sitä sateisena kevätiltana lämmikkeeksi, ta hienommalla päivällisellä alkuruoaksi, tai miksei amuse boucheksi.

Tuoretta vihreää parsaa cappuccinoon

Amuse bouche

Amuse bouche tarkoitta suomeksi sanatarkasti suun huvi, ja niitä on helppo valmistaa siitä mitä jääkaappiin on jäänyt tähteeksi. Tämä ei nyt varmaan kuulosta niin ravintolamaiselta asenteelta kotikokille, mutta tämä on yleinen tapa hyödyntää raaka-aineita ammattikeittiöissä.  Isäni oli keittiöpäällikkö ja aikoinaan Suomen kokkimaajoukkueen jäsen ja tiedän omasta kokemuksesta ja koska sekä vartuin ravintolakeittiöissä että olen ollut alalla, ettei ravintoloissa heitetä hyviä raaka-aineita menemään vaan että kaikki ruoka hyödynnetään. 

Parsanpätkä hävikistä herkuksi

Tämä kyseinen amuse bouche on pienen pieni makupala tai maistiainen ennen ruokailun alkua, tai ruokalajien välissä. Joskus sitä tarjoillaan kun keittiössä on kiirettä, vähän niin kuin hyvitykseksi tai hämäykseksi ja jottei ruokailijat huomaisi että ruoka myöhästyy, oli se sitten keittiön henkilökunnan tai salipuolen moka. Amuse bouche on kuitenkin parhaimmillaan pieni lupaus siitä mitä kokki keittiössä taitaa ja siihen on parsacappuccino paikallaan. Se tehdään juuri niistä ylijääneistä liian pitkistä varsipaloista jotka eivät mahdu annokseen sen ulkonäön takia. Mutta voi sen tietenkin valmistaa tähän tarkoitukseen varatusta kokonaisesta parsastakin. Ja mitä parhainta, parscappucion on mitä helpointa itsekin valmistaa kotona.

Salainen ainesosa, salottisipuli

Vaahdotettua parsakeittoa

Tässä nyt sattui olemaan vihreä parsaa mutta tämän parsacappucinon voit yhtä hyvin myös valmistaa valkoisesta ja sinisestä (tai violetista?) parsasta aivan samalla tavalla.
Parsat vain palasiksi tai raasteeksi ja ne kuullotetaan kypsiksi, lisätään maitoa tai kermaa ja keitto vaahdotetaan ja voila, olet saanut parsacappucinon. 

Olen huomannut että rasvaton maito jostain syystä vaahtoutuu parhaiten joten käytän itse sitä, mutta tehokkaalla sauvasekoittimella saat aikaiseksi kuohkeaa vaahtoa kermallakin. Hyvän ja kuohkean vaahdon salaisuus on että maidon on oltava kuumaa, mutta varo sitä jottet roiskuttele kuumaa kiehuvaa parsacappucinoa päällesi, tai pitkin keittiönseiniä ja kalustoa jos onnistut liikaa.

Parsanpätkät parsacappuccinoon
Voit valmistaa tämän parsacappuccinokeiton hyvissä ajoissa etukäteen samana päivänä ja lämmittää ja vaahdottaa uudelleen kun on aika tarjoilla se. Koska cappuccinot ovat niin pieniä saat tällä reseptillä tarpeeksi parsacappucinoa vihreästä parsasta kuudelle hengelle, jopa kahdeksalle jos tarjoilet ne pienistä kupeista.

Vihreä parsacappuccinokeitto

2-3 rkl oliiviöljyä
1 salottisipuli
150 - 200 g tuoretta parsaa
suolaa
valkopippuria
4 dl maitoa
tuoretta ruohosipulia viimeistelyyn
Huuhtele sekä parsanpalat että ruohosipuli huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Kuori salottisipuli ja hienonna se hienoksi silpuksi. Kuullota sipulisilppua kattilassa miedolla lämmöllä oliiviöljyssä kunnes se on pehmennyt ja on muuttunut läpikuutavaksi. Raasta parsa raastimella ja lisää sipulin sekaan. Anna parsan kypsyä sipulin mukana nelisen minuuttia. Ota pois lämmöltä ja anna vihannesten jäähtyä hieman. Siirrä ne monitoimikoneeseen ja lisää maito tai soseuta se sauvasekoittimella aivan sileäksi. Siivilöi pois parsaraaste siivilän läpi takaisin puhtaaseen kattilaan. Tarkista keiton maku ja mausta se suolalla ja vasta rouhitulla valkopippurilla oman makusi mukaan. Lämmitä keitto uudelleen keskilämmöllä sitä sekoittaen, jos sille on tarvetta ja vaahdota keittoon kuohkea vaahto sauvasekoittimella. Tarjoile parscappuccinot oitis heti lämpimänä isoista cappuccino tai teekupeista ja viimeistele ne tuoreella ruohosipulisilpulla ja pienen leipätikun kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...