14. toukokuuta 2013

Aamiainen 5:2 paastolla
Tuoretta parsaa, keitettyjä munia ja verigreippiä aamiaiseksi, valkuaismunakasta purjosipulilla kuten ennen vanhaan lentoemäntädieetillä sekä marjaista tai omenaista kauralesepuuroa.

Puoliso kävi lääkärissä ja verikokeissa ja 5:2 paaston toimivuus todettiin nyt tieteellisesti hänellä toimivan erittäin hyvin, jopa niin hyvin että lääkärin kanssa hän keskusteltiin sekä kolesterolilääkityksen että verenpainelääkityksen vähentämistä, tämä jo nyt vajaan kahden kuukauden vuoropäiväpaaston jälkeen. 

Lääkäri oli kuullut kyseisestä paastosta jo aiemmin ja totesi vain että sitä sitten jatketaan samaan tyyliin, ja niin me teemmekin joten ajattelin tähän tekstiin kerätä joitakin hyviä vinkkejä aamiaisen suhteen jos paastoat 5:2 paaston mukaan, ruokia jotka me olemme todenneet meillä toimivan. Muita vinkkejä vuoropäiväisestä paastodieetistä tai pätkäpaastosta löydät tunnisteella 5:2 paasto, johon olen myös lisännyt linkit samalla tavalla syötäviin ruokiin. Jollet ole vielä tutustunut tähän tapaan syödä ja laihtua, sekä sen terveysvaikutuksiin kannatta sinun lukea tekstini Syö, juo ja elä pidempään sekä 5:2 paastoruokia.

Valkuaismunakas purjosipulilla
Tässä siis vähärasvaisia sekä vähähiilihydraattisia tai hitaita hiilihydraatteja ja sisältäviä aamiaisehdotuksia. Ja kuten olen jo ennekin maininnut, älä liioittele minkään suhteen kuten esimerkiksi greipin tai parsan syömisen ja niiden terveysvaikutusten suhteen, vaan syö niitä aika ajoin aina silloin tällöin ja vaihtelevasti eikä ”koko ajan joka päivä.”


Scarsdalen dieetti oli aikoinaan hitti 70-luvulla ja sitä suositeltiin vain seuraamaan kaksi viikkoa korkeintaan kerrallaan, ja 80-luvulla siirryttiin sitten sujuvasti Lentoemäntädieettiin jota seurattiin myös vain rajoitettu aika, jonka jälkeen oli pidettävä parin päivän tauko, joten tämä tapa paastota kaksi päivää viikossa tuntuu minusta siitäkin syystä aivan järkeenkäyvältä.

Pakastevadelmia lesepuuroon
Sillä pysyit hyvin lyhyessä ajassa pudottamaan useita kiloja, mutta tämä painonpudotus ei ollut pysyvä koska se koostui suurimmalta osalta vain kehon nesteen vähentymiseen. Tässä dieetissä joka aikoinaan syötiin mm keitettyjä kanamunia ja greippiä aamiaiseksi, ja seurasin pienenä tyttönä sivusta kun äitini ja hänen ystävättärensä aika ajoin laihduttivat tällä tavalla. Ja kuten jo sanoin, mitään pysyvää painonmuutosta siitä ei ollut joten dieetille päädyttiin taas uudestaan, mutta se ei kuitenkaan ollut se asia johon nyt mutkan kautta pyrin.

Opin tällöin syömään greippiä, ja pidän sen kitkerän happamasta mausta ja syön sitä mielelläni. Joillakin on huono tapa sirotella sokeria greipin päälle, itse onneksi olen lapsuuden joka paikkaan sokerinsirottamisesta päässyt irti ja nautin nykyään suloisen kitkerän happamasta greipin mausta. Naringeniini, englanniksi Naringetiini, on tehokas antioksidantti ja sen sanotaan tutkimusten mukaan mm auttamaan polttamaan hiilihydraatteja tehokkaammin sekä olemaan positiivisia vaikutuksia insuliiniresistenssiin sekä laihtumiseen.

Verigreippiä aamiaiseksi
Naringetiini estää rasvasolujen glukoosin muuntamista rasvaksi mutta sama naringeniinin on myös todettu tehostavan samaisen glukoosin polttamista lihaksissa. Joten suosittelen sinulle lämpimästi greipin syömistä jollei käytä päivittäisiä lääkkeitä jotka eivät sovi greipin kanssa yhteen. Naringeniini voi heikentää tai muuttaa joidenkin lääkkeiden tehoa kuten esimerkiksi joidenkin antibioottien, sydänlääkkeiden, verenpainelääkkeiden, kolesterolilääkkeiden tehoa, tai antaa niille ei toivottuja sivuvaikutuksia joten puolisoni ei niitä greippejä ole syönyt juuri tästä syystä.   

Tästä mainitusta greipin vaikutuksesta mainittuihin lääkkeisiin on nykyään yleensä maininta lääkepakkausten tuoteselostuksessa. Ja huomaa että tämä vaikutus säilyy noin vuorokauden ajan. Naringetiinia on greipin lisäksi todettu mm myös muissa sitrushedelmissä kuten appelsiinissa sekä tomaatissa joissa sitä kuitenkin on vähemmän kuin greipissä. Se on juuri se kitkerä maku greipissä joka tulee naringeniinista.

Greippi ja keitetty kanamuna parsalla

kCal
kpl
raaka-aine
kalorit
68
1
keitetty kananmuna
68
KCal / 100 g
g/ml

KCal
27
56
3 parsan vartta
15
30
100
greippiä
30


Yhteensä:
113


Joten minulle sopii hyvin joko aamiaiseksi, tai välipalaksi myöhemminkin päivällä yksi keitetty kanamuna ja puolikas greippiä teen kanssa, siis vihreän teen kanssa jota nykyään paastopäivinä suosin.

Höyrytettyä parsaa ja keitetty kanamuna

Keitetty muna ja parsaa

Tämän lisäksi keitetyt kananmunat höyrytetyllä tuoreella parsalla on toinen suosikki, ja syömme sitä usein varsinkin viikonloppuisin.

kCal
kpl
raaka-aine
kalorit
68
1
keitetty kananmuna
68
KCal / 100 g
g/ml

KCal
27
68
3 parsan vartta
18


Yhteensä:
86 

Parsa sisältää aspargiinia jolla on nestettä poistava vaikutus, ja se sisältää myös paljon foolihappoa jonka väitetään sopivan edellisen illan pitkään juhlimiseen ja sen seurauksien potemisien lieventämiseen. Parsaa ei kuitenkaan kannata keittää vaan joko höyryttää tai grillata jottei sen terveysvaikutukset liukene keitinveteen ja päädy muualle kuin suuhusi ja kehosi ravinteeksi.
Omenaraastetta lesepuurossa

Marjaisa lesepuuro

Puoliso joka ei koskaan ole pitänyt puurosta, ei missään muodossa puurosta kuin puurosta vaikka hän sitä on suostunut maistelemaan vuosien mittaan. Puoliso on nyt innokas kauralesepuuron syöjä ja syö sitä hyvin mielellään varsinkin iltaisin. 

Tähän lesepuuroon lisäämme joko pakastemarjoja kuten mustikoita, mansikoita tai vadelmia suoraan pakastimesta vuodenajan mukaan, ja kesällä siirrymme  varmasti käyttämään siihen tuoreita marjoja kun niitä taas on tarjolla. Itse raastan myös lesepuuron sekaan omenaa, huolellisesti pestyä omenaa kuorineen vain raastimesta läpi jotta myös kuoren pektiinit pääsevät mukaan. Kauralesepuuron reseptin löydät tekstistäni uunilohta paperikäärössä.

KCal / 100 g
g/ml
raaka-aine
KCal
260
55
kauralesepuuroa
143
30
60
vadelmia
18


Yhteensä:
161

Rasvaton mansikkajogurtti

Rasvaton marjajogurtti

Myös vähärasvainen tai rasvaton maustamaton jogurtti marjoilla kuten kauralesepuurossakin on hyvä aamiainen, ja samalla myös välipalana kuten myös jogurtti siemenillä, kunhan vain pidät siemenien määrän pienenä ja miniminä. Siemenet ja pähkinät sisältävät yllättävän paljon kaloreita, varsinkin jos jollet tottunut laskemaan kaloreita ja olet aikaisemmin karpannut ja syönyt ruokia niiden GI-sisällön mukaan, siis vähähiilihydraattisia mutta monesti aika kaloririkkaita ruokia.

Kcal / 100 g
gram
raaka-aine
Kcal
34
150
rasvatonta jogurttia
51
47
60
mansikoita
28


Yhteensä:
79

Rasvatonta jogurttia siemenillä

Valkuaismunakas purjolla

Tämäkin ruoka on jäänne jostain edelle mainituista dieeteistä, valkuaismunakas ja joka meillä pääsi ruokalistalle ei niinkään sen vähänkalorisuutensa takia vaan käytännön syistä, niistä "Ei paastopäivinä" tulee joskus käytettyä vain munan keltuaisia ja valkuaisia jää yli. 

Pakastan näitä ja käytän useasti myöhemmin kun niille on tarve. Pakastettuna munan valkuainen (eroteltuna keltuaisesta) säilyy pakastettuna reilun vuoden ja mikä parasta samaan pieneen purkkiin voit pakastaa lisää joka kerta kun niitä tulee lisää kunnes purkki on täynnä. Muista vain merkitä ensimmäisen valkuaisen päivämäärä ja monta niitä on samassa rasiassa. 

Tämä jos käytät niitä muuhun ruoanlaittoon, tässä 5:2 paastossa sillä ei ole merkitystä kun valkuainen punnitaan kuten kaikki muukin syöty ruoka. Yksi munan valkuainen vaihtelee tietenkin kanamuna koon mukaan, koska munan valkuaisessa on niin vähän kaloreita santaa se liikkuma varaa munakkaan mausteiden ja sisällön suhteen. Eikä välttämättä tarvitse rajoittua vain purjosipuliin, sitä vain sattui olemaan käsillä kun viimeksi valmistin itselleni valkuaisimunakkaan.

Purjosipulinen valkuaismunakas

KCal / 100 g
g
raaka-aine
KCal
47
120
munan valkuaista
56
27
20
purjosipulia
5


Yhteensä:
62

Sulata valkuaiset jääkaapissa seuraavaan päivään. Erottele keltuaiset valkuaisista jos käytät tuoreita ja säästä keltuaiset pakastimessa samalla tavalla kuin valkuaisetkin. Valkuaiset vain kulhoon, lisää ripaus suolaa ja valkopippuria. Lisä kulhoon myös ja yksi ruokalusikallinen kylmää vettä jokaista kahta valkuaista kohden. Paista valkuaismunakas  ns. non-stickpannulla ilman rasvaa, tai vain teelusikallisella keskilämmöllä koko ajan sekoittaen. (Muista laskea käyttämäsi rasva mukaan päivän kaloreihin)Lisää pannulle samaan aikaan myös huuhdeltua ja hienoksi suikaloitua purjosipulia niin saat maukkaamman purjomunakkaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...