23. toukokuuta 2013

Savusiikaa maahumalalla
Tuoreella maahumalalla maustettua lämminsavustettua siikaa, maahumalalla maustetulla perunasalaatilla, oivallinen kylmä pieni hyvissä ajoin etukäteen valmistettava alkuruoka lämpimällä säällä.

Villiä maahumalaa

Maahumala on villinä luonnossa kasvava yrtti, ja monella tämä maanpeittäjä kasvi on alkanut vallat nurmikon kasvualaa. Sitä ei kannata yrittää hävittää vaan syödä se pois nurmikon seasta. Maahumalalla on loppu kesästä hyvin voimakas pistävä neilikkainen maku josta kaikki eivät välttämättä pidä, itse pidän siitä joten käytän maahumalaa myös myöhemmin kesällä, nyt sen maku kukkimisen aikana on miedoimmillaan, ja kukkivan kasvin vierestä voi myös löytyi uutta tämän vuoden versoa joka ei vielä kuki, ja jolla on vieläkin miedompi maku. Maahumala on asia johon palaan vielä paremmalla ajalla.

Kukkivan maahumalan oksia
Maustoin tällä kertaa lämmin savustetun siian maahumalalla, täytin sen sisuksen tuoreella juuri mainitulla tämän vuoden vihreillä versoilla, ja suolalla. Annoin kalan maustua yön yli jääkaapissa jotta se sain oikean suolaisen maun jonka olen huomannut sen vaativan tällä tavalla savustettuna. Kalaa savustettiin noin tunnin verran kunnes se oli kypsä, jonka jälkeen panin sen yön yli muovipussiin ja jääkaappiin jotta sen maku tasaantuisi. 

Tähän voit hyvin myös käyttää kalakauppiaalta ostettua savusiikaa jollei sinulla ole lämminsavustinta ja käyttää maahumalaa vain lisukkeeksi tulevaan perunasalaattiin ja annoksien viimeistelyyn. 

Maahumalan oksia siian sisään
Perunat olivat viime vuoden satoa mutta tähän voisi aivan samalla tavalla hyödyntää uuden sadon tuoreita perunoita kuorineen kaikkineen, kunhan vain harjaat ne puhtaiksi ennen niiden keittämistä. Perunat keitetään muuten kuorineen, mutta ne kuoritaan ehti kun niitä voi käsitellä ja sekoitetaan majoneesikastikkeeseen jotta ne imevät itseensä kaikki mausteet ja perunasalaatti saa tekeytyä jääkaapin kylmässä ja maustua valmiiksi. 

Maahumalan voi lisätä salaatti sekä sen valmistushetkellä että viimeisenä juuri ennen annosten tarjoilua. Majoneesin valmistat helpoiten seuraamalla ohjettani kotitekoinen majoneesi. Perunasalaatin voi halutessaan valmistaa jo päivän etukäteen, ja kala taas vuorostaan vaatii kaksi. Vuorokausi kalan suolaamiseen ja savustamiseen ja toinen vielä maun tasaantumiseen jääkaapissa. 

Perunasalaattii tulossa
Sekä kalaa että perunasalaatin määrä riippuu tietenkin annoksien koosta, ja siitä tarjoiletko tämän ruoan alkuruokana vai kylmänä pääruokana kesän helteisillä säillä. Tässä reseptin pääruokana kahdelle, josta riittää hyvin alkuruoaksi neljälle ruokailijalle. 

Maahumalalla maustettu lämminsavusiika

500–600 tuoretta siikaa
1-3 tl merisuolaa
kourallinen maahumalaa

Maahumalalla maustettu perunasalaatti

500 g perunoita
½ nippu ruohosipulia
kourallinen kukkivaa maahumalaa
1-2 dl majoneesia
suolaa
musta pippuria
sitruunamehua

Viimeistelyyn:
kukkivaa maahumalaa
fenkolin tilliä 

Huuhtele siika huolellisesti ja kuivaa se talouspaperilla. Suolaa kala sisältä ja ulkoa, pane se muovipussiin ja anna sen suolaantua yön yli. Huuhtele maahumala huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Ota kala muovipussista ja lisää sen sisälle maahumalaa. Lämmin savusta kalaa kunnes se on kypsä. Pane se jäähdyttyä muovipussiin ja pane se jääkaappiin yöksi tekeytymään jotta sen savun maku tasaantuu kalaan. Huutele sekä fenkolin tilli, maahumala sekä ruohosipuli ja anna niiden kuivahtaa kunnolla puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Harjaa uudet perunat puhtaiksi, talvi perunat kannatta keittää kuorineen. Keitä perunat kypsiksi ja kuori ne heti kun voit käsitellä niitä polttamatta sormiasi. Valmista majoneesi ohjeen mukaan. Lusikoi majoneesia salaattikulhoon ja silppua sen sekaan ruohosipuli. Halkaise sitruuna ja purista majoneesin sekaan parisen ruokalusikallista sitruunamehua. Lisää maahumalan lehtiä ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Mausta perunasalaatti suolalla ja vasta rouhitulla mustalla pippurilla, ja lisää sitruunamehua jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Peitä perunasalaatti tiiviisti muovilla ja anna sen tekeytyä jääkaapin viileässä vähintään tunti, pari kunnes se on kylmää. Sekoita perunasalaattia ennen sen tarjoilua ja tarkista uudelleen sen maku ja mausta lisää jos sille on tarvetta. Annostele kylmän lautaselle keskellä perunasalaattia ja asettele sen päälle savusiikaa. Viimeistele annokset tuoreella maahumalalla ja fenkolin tillillä, tarjoile annokset heti kylminä, majoneesi ei kestä lämpöä pitkään.


Tämän kanssa joimme Beringer Chardonnay 2011 valkoviiniä.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...