27. syyskuuta 2012

Villiriisipihvit




Pähkinäisellä villiriisillä ja suppilovahverojauheella maustettuja jauhelihapihvejä keitetyn kukkakaalin, sinisten porkkanoiden sekä tavallisten oranssien porkkanoiden että viinikastikkeen kanssa, arkiruokaa jossa uusiokäyttämällä hyödynnetään viikonlopun ruoantähteet.

Vahverot kuivumassa
Suppilovahveroiden sesonki on parhaimmillaan, ja niitä kannattaa ottaa säilään ne kuivaamalla. Ja jos sato on runsas voi osan kuivatuista suppilovahveroista jauhaa ja käyttää mausteena. Kuivatut suppilovahverot jauheena ovat erinomainen tapa piilotta pihveihin sieniä sille joka haluaa niihin pikkuhiljaa totuttautua, hyvä tapa piilottaa sieniä ruokaan myös lapsille. Olen aikaisemmin käyttänyt jauhettuja, kuivattuja suppilovahveroita hirvipaistinkuorruttamiseen, mutta se sopii moneen paikkaa sen lisäksi, tässä yksi.

Nämä ovat laktoosittomia, gluteenittomia jauhelihapihvejä jotka sopivat myös karppaajille, kunhan vain käytät kokojyvä riisiä pihveihin, ja tämä tarkoittaa juuri villiriisiä, mustaa riisiä tai punaista riisiä. Voit myös tähän käyttää tavallista keitettyä valkoista riisiä, mutta mustasta, punaisesta tai villiriisistä saat jauhelihapihveille pähkinäisen maun.

Villiriisiä pihveihin
Jauheliha kannattaa jauhaa itse jotta tietää mitä se sisältää, ja tähän käytin vain häränlihaa, mutta sika-nauta käy myös, jopa suosittelen sitä koska siinä on enemmän rasvaa joka sitoo pihvit tiukemmin kokoon. Mureketaikinassa käytin kanamunaa sitomaan taikina kokoon, mutta jos olet allerginen kanamunalla voit korvata munan 3 rkl soijajauhoja ja noin saman verran vettä ja sekoittaa mureketaikinaan.

Kastikkeen valmistin pihvien jälkeen pannulle jääneistä nesteistä kanaliemen kanssa, ja jos sinulla on vielä tilkka viiniä jäljellä viikonlopun jälkeen on tämä se paikka johon sen viinin panet. Viini puutteessa loraus valkoviinietikkaa, ja vaaleaa balsamietikkaa käy vieläkin paremmin. 

Keitän itse kaikki liemet ja niin olin tehnyt käyttämäni kanaliemenkin, keitän liemen ja keitän sitä kokoon kunnes se on tiivistynyttä ja paksua ja pakastan sen jääpaloina jotka on helppo ottaa pakastimesta esille kun sille on tarvetta. 

Kukkakaalia lisukkeeksi
Kanalientä voi itse keittää ja pitää pakastettuna, teet sen helpoiten seuraamalla reseptiäni kanaliemi ja kanakeitto samalla vaivalla. Oman kanaliemen puutteessa sinun on sovellettava joko kanafondin tai kanaliemikuution kanssa ja lisätä vain tilkka vettä pannulle ennen kastikkeen kokoon keittämistä. Kastikkeeseen kannatta myös hyödyntää jos vain mahdollista kukkakaalin ja porkkanoiden keitinliemi, tai muuten säästää se jääkaapissa myöhempään käyttöön.

Lisukkeena kastikkeen lisäksi tarjoilin keitettyä kukkakaalia, sekä keitettyjä sinisiä sekä tavallisia oransseja porkkanoita ja vihreää salaattia. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan ruokaa neljän hengen perheelle.

Suppilovahveroilla maustetut villiriisipihvit
2 dl keitettyä villiriisiä
1 kanamuna
1 sipuli
2 rkl suppilovahverojauhetta
400 g jauhelihaa
½-1 tl valkopippuria
1-2 tl suolaa
öljyä paistamiseen

Kastike:
pannun paistin nesteet
tilkka viiniä
suolaa
pippuria

Lisukkeeksi:
keitettyjä porkkanoita ja sinisiä porkkanoita
keitettyä kukkakaalia

Villiriisipihvit:
Ota liha huoneenlämpöön temperoitumaan noin tunti ennen sen kypsentämistä. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuullota sipuli läpikuultavaksi miedolla lämmöllä paistinpannulla öljytilkassa. Anna sipulin jäähtyä. Paloittele liha karkeasti kuutikoiksi ja jauha se lihamyllyssä. Pane jauheliha kulhoon jäähtyneen sipulin, riisin ja suppilovahverojauheen kanssa. Riko kulhoon kananmuna ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Mausta mureketaikina suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan ja anna mureketaikina tekeytyä puolisen tuntia. Muovaa jauhelihasta sopivan kokoisia pihvejä ja paista ne kypsiksi kuumalla pannulla öljyssä. Nosta kypsät pihvit sivuun ja pidä ne lämpiminä. 

Kastike:
Lorauta pannulle tilkka viiniä, tai viinietikkaa ja pakastettua, kokoon keitettyä kanalientä. Muista myös hyödyntää lisukevihannesten keitinvesi kastikkeeseen. Anna nesteiden kiehua kokoon pannulla kunnes neste on paksua ja kiiltävää. Mausta kastike suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan.

Annosten kokoaminen:
Aseta lämpimän lautasen keskelle villiriisipihvi ja asettele sen ympärille keitettyä kukkakaalia ja keitettyjä porkkanoita. Lusikoin vihannesten ja pihvin päälle kastiketta ja tarjoile annokset oitis lämpiminä vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...