6. syyskuuta 2012

Greipillä ryyditetyt sienileivätVoissa paistettuja tuoreita metsäsieniä, ruskistettua kevätsipulia maukkaan leivän päällä uunissa gratinoituna kypsytetyllä juustolla ja viimeisteltynä tuoreilla porkkanan naateilla ja greipin kuorella.

Tuoreet haperot
Metsät ovat nyt pullollaan sieniä ja paistettuja sieniä sipulin kanssa on herkkua, ja niitä kannattaa hyödyntää nyt kaikilla tavoilla kun vain mahdollista unohtamatta niiden säilöntää talven varalle. Ryöppää sienet ja pakasta ne sopivan kokoisissa osissa sienisalaattiin, tai säilö ne perinteisen tapaan suolasieninä kuten reseptissäni suolasienet.

Voit käyttää sieniä tuoreina lisukkeena tarjoiltuihin kastikkeisiin kuten reseptissäni vaaleaorakaskastike tai koivunpunikkitattikastike, tai alkuruokana tai lämpimänä arkiruokana tarjoiltuihin keittoihin kuten reseptissäni tatti ja suppilovahverokeitto tai vaaleaorakaskeitto sekä tietenkin sienileipiin sen lukuisissa muodoissa, alkuruokana tai välipalana kuten reseptissä kantarellitarteletit tai kantarellitoast

Ruskistetut keltavahverot
Viimeisin keksintöni on hyödyntää tuoreita porkkanan naatteja hienonnettuna viimeistelyyn greipinkuoren suikaleiden kanssa, sienet saavat tästä vähän särmää jota eivät usein ennen ole tavanneet. Yhdistelmä on mielenkiintoinen ja siitä voi jopa jäädä riippuvaiseksi olen huomannut. 

Sieniksi näihin sienileipiin kelpaavat kaikki metsästä löytyvät tuoreet sienet kuten haperot, tatit, lampaankäävät kuten myös suppilovahverot. Sienien kanssa käytetty sipuli on tärkeää, ja paras mahdollinen on tietenkin tuore kevätsipuli kun sitä on tarjolla ja muulloin se kuivatettu talvisipuli saa kelvata. 

Kevätsipulin kaikki osat hyödynnetään tähän joten näissä sienileivissä on sipulin kaikki vaiheet, sekä itse sipulin vienosti punertava osa, ja sen vihreä varsi, jotka kaikki maistuvat sipulille omalla tavallaan. Tämä tarkoitta että leivän tarkoitus tässä annoksessa on nivoa yhteen kaikkine ainesten sävelmät jotta saadaan aikaiseksi kaunis sienten sinfonia suuhun.
Hienonnetut porkkanan naatit

Greipin kannattaa olla luomuviljelty, koska tähän käytetään sen kuoret viimeistelyyn. Greippi kannatta kuitenkin aina pestä huolellisesti oli se sitten luomua tai ei ja antaa sen kuivua kokonaan ennen sen käyttöä.

Niin juusto, tämä sienileipä pannaan uuniin gratinoitumaan joten silläkin on oma sanottavansa tulokseen, itse suosin kypsennettyjä maukkaita ja voimakkaita juustoja mutta käytä sinä sitä juustoa josta itse pidät. Leipänä tähän käy mikä vain leipä tavallisesta paahtoleivästä hapanjuuresta leivottuun aromikkaaseen leipään. 

Leivän kannatta kuitenkin olla jollekin maistuvaa jotta se ylettyy muiden ainesosien kanssa samalle tasolle niitä säestäen. Leipä paistetaan näihin toasteihin, jotta ne saavat sen pähkinäisen paahdetun maun, mutta jos haluat syödä terveellisemmin kannatta sinun vain paahtaa leipäviipaleet joko parilalla tai leivänpaahtimessa ja gratinoida ne uunissa.
Punainen kevätsipuli

Sekä juustossa, että voissa on suolaa, joten vain sienet tarvitsevat suolaa mausteeksi. Huomion vain että riippuen siitä miten pitkään juusto on kypsytetty, sitä enemmän nestettä siitä on kypsennyksen aikana haihtunut ja sitä suolaisempi se on.

Sen tavallisen mustapippurin sijaan käytin tähän pitkäpippuria, mutta sen puutteessa voit korvata sen maustepippurilla. Tällä reseptillä saat pienet alkupalat joko kahdeksalle, tai lämpimän välipalan neljälle ruokailijalle.Greipillä ryyditetyt sienileivät
4 leipäviipaletta
400 g tuoreita sieniä
1 kevätsipuli
2 porkkanan naatit
200 g juustoa
½ tl rouhittua pitkäpippuria
1-2 rkl greipin kuorta
voita paistamiseen
Pese greippi ja anna sen kuivua kokokaan. Huuhtele porkkanan naatit sekä sipuli ja anna niiden kuivahtaa. Putsaa sienet harjaamalla ne puhtaiksi ja leikkaamalla kaikista multaisimmat juurikohdat pois. Paloittele sienet suuhun sopivamman kokoisiksi jos ne ovat hyvin isoja. Kuori sipulista uloin kuori ja hienonna se. Sulata voinokare kuumassa pannussa ja ruskista sekä sienet että sipuli aika ajoin sekoittaen. Anna suurimman osan nestettä haihtua. Murskaa pitkäpippuria morttelissa ja mausta sienet sillä ja ripauksella suolaa. Nosta sienet sivuun lautaselle ja paista leipäviipaleet kauniin ruskeiksi ja paahtuneiksi kuumalla pannulla voinokareessa.. Nosta leipä voipaperille, asettele sienet päälle keoksi. Raasta juusto ja ripottele sienien päälle juustoraaste. Gratinoi leivät uunissa 225 asteen lämmössä kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin paahtuneen pinnan. Hienonna porkkanan naatit ja raasta greipin kuorta pitkiksi suikaleiksi. Leikkaa leipäviipaleet kahteen jos tarjoilet leivät alkupaloina, ja jätä ne kokonaisiksi jos sen sijaan tarjoilet ne väli- tai huikopalana ja viimeistele leivät ennen tarjoilua porkkana naateilla ja greipinkuorisuikaleilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...