11. syyskuuta 2012

Vihannesportulakkasalaatti



Raikas  tuoreilla vadelmilla ja pistaasipähkinöillä ryyditettyä vihannesportulakka salaattia kypsytetyn vuohenjuuston ja hunajaisen vinaigretten kera tarjoiltuna. Tämä salaatti on jäähyväiset kesälle tämä vuoden viimeisenä kesää muistuttavana päivänä, nythän ollaan jo syyskuussa.

Vihannesportulakka, englanniksi Purslane, on vanha viljely vaikka se on täällä meilläpäin ollut unohduksissa pitkään ja tekee vasta nyt takaisinpaluutaan ruokapöytään. Portulakka viljeltiin pohjolassa jo keskiajalta. Jo tanskalainen munkki ja yrttilääketieteilijä Henrik Harpestraeng mainitsi sen kasvistossaan 1200-luvulla vaikka monet väittävät että se tuli tänne pohjolaan vasta 1600-luvulla.

Tuoretta portulakkaa
Portulakka on raikas sitruunaisen kirpeä vienosti mangolle ja hivenen suolalle maistuva paksulehtinen punertava kasvi jossa joskus voi havaita kalanmakua. Sen tuoreet pulleat lehdet sisältävät runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sekä Omega-3 alfalinoleenihapon muodossa, samaa jota löytyy myös pellavansiemenistä ja tämä Omega-3 on se syy miksi portulakka joskus maistuu vienosti kalalle. Vihannesportulakassa on kaikista lehtivihanneksista eniten Omega-3 rasvahappoja ja a-vitamiinia, asia joka on vegaaneille hyvä tietää. Portulakka sisältää myös terveellisiä antioksidantteja punaisten beetasyaanien muodossa. 

Portulakan ainoa huonopuli on että se sisältää pinaatin ja Mangoldi tapaan myös oksaalihappoa, joten sen syömisen yhteydessä kannatta huolehtia runsaan nesteen nauttimisesta, varsinkin jos on ongelmia munuaiskivien kanssa. Huomaa myös että yöllä vihannesportulakka muodostaa omenahappoa joka päivän aikana muuntuu glukoosiksi, joten aikaisin on aamulla kerättyä vihannesportulakka on kirpeämpää kuin myöhemmin päivällä kerätty portulakka. 

Oli portulakka sitten kerätty mihin päivän aikaa tahansa on sekä se että vadelmat hieman kirpeitä joten se joka ei pidä kirpeästä voi lisätä hunajaa salaattikastikkeeseen enemmän kuin sen mitä reseptissä on mainittuna.

Kaltatut pistaasipähkinät
Lisänä salaattiin käytin villirucolaa sekä mausteisempaa lajiketta jonka nimeä en nyt jostain syystä löydä mistään mutta jota olen jo pari vuotta viljellyt parvekkeellani. Mainitsin kuitenkin Rucolan määrän ruukkuina koska niitä jokainen voi ostaa ruokakaupasta koska tämä ruukun salaattimäärä vaihtelee vuoden aikojen mukaan. 

Kesällä samasta ruukusta samalla hinnalla saa enemmän ja talvella taas ne ovat paljon pienempiä, mutta koska tämä salaatti sisältää tuoreita vadelmia eikä sitä ole tarkoitettu talvella syötäväksi vaan nautittavaksi nyt kesän viimeisinä hetkinä ennen kuin kesäsäät taas tältä vuodelta ovat taas ohi. Myönnän kyllä että itsekin joskus teen tätä herkullista salaattia talvellakin alkuruoaksi jos minulla vielä on tallessa kesällä yksitellen pakastettuja kauniita isoja vadelmia. Ota vadelmat ulos pakastimesta noin kymmenisen minuuttia ennen niiden salaattiin lisäämistä jotteivät ne ole aivan jäisiä kun lisäät ne salaatin sekaan.

Salaatin rippeet
Salaatissa on myös pitkään kypsytettyä kutunjuustoa se ei kuitenkaan ole Pecorinoa vaan käytä tähän jotain Appenzeller tai Goudan tyyppistä valkoista kutunmaidosta, valmistettua juustoa. Pistaasipähkinät kannattaa kaltata ennen niiden käyttöä jottei niissä ole karvaan makuisia paperimaisia punertavia kuoria. 

Teet sen helpoiten seuraamalla reseptiäni joulun punaiset glögit. Ja oliiviöljyn suhteen haluan vain sanoa sen verran että sen kannattaa olla parhainta laatua kylmäpuristettua oliiviöljyä kuin vain suinkin ruokabudjettisi sallii, koska se antaa salaatille oman makunsa ja näin hienostuneeseen salaattiin ei sovi halpa ruoanlaittoon tarkoitettu oliiviöljy, se pilaisi salaatin. 

Viinietikkana olen taas valinnut käyttää vadelmalla maustettua vadelmaviinietikkaa jotta se korostaa tuoreiden vadelmien herkullista makua ja jota myös salaattikastikkeen hunaja korostaa. Hunajana suosittelisin jotain hieman kukkaista makua, kuten esimerkiksi horsman hunajaa mutta jollet saa sitä käsiisi akasiankukka hunajakin käy.

Basilikan ei tässä salaatissa olen kuin vain mausteisena tausta makuna säestämässä Rucolan sinappista tulisuutta. Käytän hyvin usein salaateissa joko tavallista sipulia tai kevät sipulia varsineen, mutta tässä tapauksessa myös purjosipuli vois tulla kysymykseen jos siitä pidät. Tällä reseptillä saat herkullisen pikku nautinnon alkuruoaksi tuttuun tapaan neljälle ruokailijalle menneen kesän muistoksi.

Vihannesportulakkasalaatti
100 g kypsytettyä vuohenjuustoa
100 g tuoreita vadelmia
5 dl Vihannesportulakkaa
1-2 ruukkua Rucolaa
2-3 oksaa tuoretta basilikaa
1 kevätsipuli
1 dl pistaasipähkinöitä
suolaa
mustaa pippuria

Vadelmavinaigrette:
3 rkl oliiviöljyä
1-2 tl hunajaa

Kalttaa pistaasipähkinät samalla tavalla kuten mantelit samalla tavalla kuten olen selittänyt reseptissäni joulun punaiset glögit ja anna niiden kuivahtaa talouspaperilla. Huuhtele vihannesportulakka, Rucola sekä basilika huolellisesti vedessä ja anna niiden kuivua kokonaan joko puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai kuivaa ne salaattilingossa. Huuhtele myös sipuli ja anna sen kuivahtaa. Huuhtele myös vadelmat jos ne sattuisivat olemaan likaisia. Valmista vinaigrette salaattikulhoon ohjeen mukaan mutta käytä vadelmaviinietikkaa ja hunajaa siihen. Leikkaa koko sipuli varsineen ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi ja pane ne kulhoon salaattikastikkeeseen maustumaan. Leikkaa juustohöylällä juusto ohuiksi viipaleiksi ja leikkaa liiat pitkät viipaleet suupalan kokoisiksi. Revi salaatti sopivan kokoisiksi paloiksi, ja irrota portulakan varsista suurimmat lehdet, käytä myös portulakan kukinnot jos niitä on sekä kärkien lehtiruusukkeet. Riivi basilikan lehdet varsista, irrota myös basilika kärjen lehtiruusukkeet. Pane juusto, basilikan suikaleet, kaltatut pistaasit, sinappikaali sekä portulakka kulhoon ja sekoita. Annostelen salaatit lautasille tai tarjoiluvadille ja viimeistele salaatti ripottelemalla sen päälle tuoreet vadelmat sekä sormisuolaa ja vasta rouhittua mustapippuria suoraan myllystä. Tarjoile salaattia alkuruoaksi tuoreen ranskan leivän kanssa tai ilman leipää väliruoaksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...