25. syyskuuta 2012

Kermainen härkäpapumuhennos
Tuoreita härkäpapuja valkoviinillä maustetussa kermaisessa muhennoksessa, perinteinen vanhan ajan lisuke ruoalle kuin ruoalle.

Monet vanhat perinteiset ja hyväksi todetut ruoat vaipuivat joskus 1970-luvulla unholaan kun ihmiset innostuivat eineksistä ja valmisruoasta, mutta onneksi tähän on jo nykyään havaittavissa muutosta. Vanhat perinteiset pitkään haudutetut ruoat tekevät taas tuloaan ja nämä kermamuhennetut härkäpavut ovat siitä hyvä esimerkki vaikkeivät ne vaadi pitkää valmistusaikaa. 

Härkäpavut paloissaan
Muhentaminen, tai tässä tapauksessa tarkoitan muhentamisella valmistaa vihanneksia suurustetussa kastikkeessa, on nykyään valitettavasti unohdettu tapa jota voi hyvin käyttää hyödyntäessään jääkaapin perälle jääneitä ruoantähteitä ne uusiokäyttämällä vaihtoehtona tuoreiden härkäpapujen käyttämiselle ja tähän papumuhennokseen voit hyvin käyttää keitettyjä papuja ja vain lämmittää ne uudestaan muhennoksen seassa.

Itse tarjoilin härkäpapumuhennoksen sekä grillatun maissin että uusien perunoiden kanssa lisukkeena grillatulle lihalle. Mutta se minkä kanssa muhennosta tarjoilin ei olekaan tämän päivän aihe, vaan ne pavut.

Härkäpapumuhennos sopii yhtä hyvän myös kasvissyöjille, sekä vegaaneille jos valitset oikein sen mistä muhennoksen valmistat, siis joko soijakermasta tai kookoskermasta. Härkäpavuista olen aikaisemmin valmistanut härkäpapukvenellejä, ja maissin grillaamisen käsittelin tekstissäni papuja jamaissia talteen talven varalle, joista voit lukea enemmän sekä pavuista että maissista.

Silvotut tuoreet härkäpavut
Pavut silvotaan paloistaan, ja härkäpapujen määrä paloissaan on noin tuplat siitä mitä ne ovat silvottuna, joten kilosta härkäpapuja palkoineen saat suunnilleen puolen kiloa silvottuja papuja. Härkäpavut ovat ihanan suuria, ja kypsennettyinä ne melkein sulavat suussa, näihin ei välttämättä tarvitse toimivaa purukalustoa, asia joka on pitkään vaivannut rakasta puolisoani mutta asia johon tämän viikon lopuksi tulee muutos joten parin viikon päästä minun ei enää ole pakko miettiä mitä ruokaa voin laittaa, vaan saan vihdoinkin ottaa vauhtia ja tehdä reilumpia ruokia miettimättä niiden puruvastetta tms.

Valmistin tämän papumuhennoksen tuoreista härkäpavuista, mutta tähän voi myöhemmin talvella käyttää kuivattuja papuja, ja eihän papujen tietenkään ole pakko olla juuri härkäpapuja vaan mitkä tahansa pavut kelpaavat muhennettavaksi jos vain pidät niiden mausta. Kuivatetut pavut liotetaan ensin noin vuorokauden jonka jälkeen ne kypsennetään keittämällä aivan samalla tavalla kuin tuoreetkin pavut. Härkäpavut ovat kypsiä noin kymmenen minuutin keittämisen jälkeen. Huoma ettei raakoja tai puolikypsiä papuja pidä syödä sillä ne aiheuttavat mahanpuruja niiden sisältämän lektiinin vuoksi. Lisää kypsentämättömien papujen syömisen vaarasta sinun kannatta lukea Eviransivuilta.

Liota aina kuivatut pavut ilman suolaa jottei niiden kuoret kurtistu ja jotta ne imevät itseensä tasaisesti vettä nesteytyessään. Kaada liotusvesi pois äläkä myöskään käytä papujen keitinvettä niin vältät ongelmilta. Huomaa vain että kuivatuilla ja liotetuilla pavuilla on pidempi kypsymisaika kuin tuoreilla juuri paloistaan silvotuilla härkäpavuilla jotka pysyvät noin kymmenessä minuutissa. Kuivatut pavut imevät itseensä noin kolminkertaisen märän vettä, joten 100 g kuivatuista härkäpavuista saat noin 300 grammaa liotettuja papuja. 

Härkäpapumuhennosta ja maissia
Kuivattujen härkäpapujen keittoaika riippuu erästä toiseen, eniten siitä miten tuoreita ne ovat ja miten pitkään ne ovat olleet kuivattuina. Kuivatut nesteytetyt härkäpavut kypsyvät noin puolesta tunnista puoleentoista tuntia. Itse haluan että pavut ovat muhennoksessa kokonaisina mutta ne voi yhtä hyvin myös kevyesti murskata tai pilkkoa keittämisen jälkeen ja muhentaa vasta sen jälkeen.

Itse muhennos ei ole vaikeaa, tämä on periaatteessa aivan sama menetelmä jota myös käytin reseptissäni paistettua lohta tillimuhennetuin perunoin tai makaronimuhennos jota tarjoilin lenkkimakkaran lisukkeeksi. Käytin tähän muhennokseen vain kermaa, mutta jos haluat että ruokasi on kevyempää ja sisältää vähemmän rasvaa voit korvata sen kerma-maidolla jossa on kumpaakin noin puolet ja puolet. Laktoosille herkät taas valitsevat sen voin ja kerman joka heille parhaiten sopii. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä kermaista härkäpapumuhennosta neljälle hengelle lisukkeeksi.

Kermainen härkäpapumuhennos
400 g silvottuja härkäpapuja
3 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
2-3 dl kermaa
½ dl valkoviiniä
suolaa
valkopippuria

viimeistelyyn:
tuoretta ruohosipulia

Silvo härkäpavut paloistaan ja pane ne kattilaan. Kiehauta kevyesti suolattu vesi ylös papuineen ja hauduta niitä noin kymmenisen minuuttia. Valuta papujen keitinvesi pois. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä, lisää sekaan vehnäjauhot ja sekoita kunnolla. Anna jauhojen kypsyä viitisen minuuttia aika ajoin niitä sekoittaen niiden samatta väriä. Kaada sekaan tilkka valkoviiniä sekä osa kermasta ja sekoita kastike kunnolla kunnes se on tasaista. Kastikkeen pitää olla paksuhkoa koska papujen lisääminen lisää nestettä kastikkeeseen. Lisää valutetut kypsät pavut kun kastike on paksu mutta vielä valuvaa ja sekoita pavut varovasti kastikkeen sekaan. Tarkista kastikkeen maku ja mausta suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan. Viimeistele ruoka huolellisesti huudellulla ja kuivahtaneella ruohosipulilla jota leikkaat muhennoksen päälle. Tarjoile kermaista vanhan ajan härkäpapumuhennosta lämpimänä lisukkeena valitsemallesi ruoalle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...