2. syyskuuta 2012

Hummericocktail
Herkullista hummeria sellerin ja omenan kanssa sitruunamehulla maustetussa majoneesikastikkeessa. Juhlava herkullinen alkuruoka, hummericocktail.

Hummericocktail
Hummeri on juhlaruokaa ja harva sitä syö joka päivä, vaikka olisikin siihen varaa. Kahdelle hengelle riittää yleensä yksi hummeri alkuruoaksi kuten esimerkiksi Hummeri Thermidor’issa tai tähän hummericocktailiin, joten neljälle hengelle riittää kaksi hummeria jos haluat viimeistellä cocktailit hummerinsaksilla. Jos taas haluat säästää hieman kustannuksissa, etkä välttämättä tarvitse hummerin saksia viimeistelyyn, riittää yksi hummeri kun cocktailissa on muutakin hummerin lisäksi. Annoksien koko riippuu myös annoslasien koosta, joten pienillä ja siroilla annoslaseilla voit tästä saada alkuruoan jopa kuudellekin. 

Jos kyseisellä hummerilla, tai hummereilla, on mukana myös mätiä, kannattaa se aina hyödyntää ruokaan. Se antaa annokselle oman herkullisen lisänsä ruoalle kuin ruoalle, joten ota sekin mukaan hummerinlihan kanssa cocktailiin. Hummerin mäti maistuu aika miedolle ja se antaa annokselle kivasti väriä sekä myös puruvastetta jota se muuten vaan saa selleristä ja omenasta. Hummerin käsittelyn suhteen sinun kannatta lukea tekstini hummeri Thermidor sekä hummerikeitto siitä mitä hummerinkuoret voi hyödyntää.

Keitetty hummeri
Niin se selleri, talvella jos sellerin varret ovat seisoneet pitkään ja niiden ruodut erittäin puisia, kannattaa niiden ruodut poistaa perunankuorijalla tms. tällöin selleri ei pilaa muuten niin hienostunutta annosta. Jollet pidä selleristä voit tähän käyttää tuoretta fenkolia sen sijaan, sen vieno aniksen maku sopii tähän erittäin hyvin ja vaihtelenkin hummericocktailiin kerrasta toiseen sellerin ja fenkolin mukulan välillä. Noin puolikas pienestä fenkolista, tai neljäs osa isosta fenkolista riittää tähän. 

Fenkolista riittää myös yleensä fenkolin vihreitä lehtiä viimeistelyyn joten tilliä ei välttämättä tarvitse käyttää annosten viimeistelyyn, jollei välttämättä halua tillin maku annokseen. Suikaloi fenkoli niin ohuelti kuin vain suinkin, ja käytä mandoliinia jos sinulla sellainen on ja pane fenkolin suikaleet vähäksi aikaa kylmään veteen likoamaan jotta niistä tulee oikein rapeita. Muista vain valuttaa fenkolin liotusvesi kunnolla pois, sekä pienentää suikaleet sopivan kokoisiksi suupaloiksi ennen niiden lisäämistä cocktailiin.

Kurkun siemenet poistettu
Kevätsipulin puutteessa voit korvata sen purjosipulilla jota tähän tarvitse noin kymmenisen senttiä joko sen valkoista vartta jollet halua purjon antavan annokselle väriä, tai vihreää vartta jos haluat annokseen vihreää kontrastiksi. Vähän kurkusta toiseen, ja vuoden ajasta riippuen, kurkku kannattaa kuoria, varsinkin talvella kun sillä on paksu ja hieman kitkerän makuinen paksu kuori. Kurkun määrä reseptissä vaihtelee vähän kurkun paksuuden mukaan, käytä paksummasta vähemmän kuin ohuemmasta kurkusta. 

Kurkun sisusta siemenineen kannatta myös poistaa jottei cocktailista tule liian vetistä sen odottaessa vuoroansa ruokapöydässä. Josta pääsenkin luontevasti asiaan joka koskee kaikkia salaattimaisia äyriäisistä valmistettuja alkuruokia. On tärkeää että annoksissa ei ole ylimääräistä vettä jottei kastikkeesta tule liian ohutta, joten kurkun siemenet kannatta poistaa, ja kaikkien raaka-aineiden antaa kuivua kunnolla jotteivät ne lisää nestettä ruokaan.

Paloiteltua hummerinlihaa
Valitse omena oman makusi mukaan, punainen tai vihreä, makea tai hapan ja kuori tai jätä se kuorimatta. Jos jätä sen kuorimatta se antaa annokselle lisäväriä muista vain aina pestä omenat huolellisesti, varisinkin keskellä talvea ja ulkomaalaiset omenat jotka voivat olla vahattuja koska ne matkustavat pitkän matkan tänne meille pohjolaan. 

Käytän aina ruoanlaitossa kotitekoistamajoneesia, se valmistuu alle minuutissa, ja tässä maustan sen tuoreella sitruunamehulla. Tämä tarkoittaa sitä että majoneesi vähän laimenee sen verran kuin sitä lisäät ja riippuen miten paljon, tai vähän, sitä lisäät majoneesin sekaan. Sitruunamehu antaa majoneesille kivan pirtsakan ja raikkaan maun, ja sitruuna on hyväksi todettu lisuke, tai mauste, sekä äyriäiselle että kalalle.

Paloiteltua omenaa
Salaattina tähän kannatta käyttää jotain salaattia joka ei nuudu liian nopeasti kuten esimerkiksi Romainesalaattia tai jäävuorisalaattia. Tosi asia kuitenkin on että kaikki salaatit nuutuvat ajan mittaan ollessaan majoneesikastikkeen kanssa kosketuksessa joten ei pidä aikailla liikaa ennen annosten tarjoilua. Tämä tarkoittaa sitä että voit valmistaa cocktailin etukäteen kulhoon ja viime tipassa lisätä salaatin sen sekaan ja sekoittaa sen juuri ennen annostelua ja viimeistelyä hummerin saksilla ja tuoreella tillillä. Halutessaan cocktailin sekaan voi myös lisätä tilliä, mutta itse säästän tillin vain viimeistelyyn. 

Hyvä ja melkein yhtä juhlava vaihtoehto hummericocktailille on Toast Skagen, se vain sisältää myös paistettua leipää eikä sovi karppajille. Tällä reseptillä saat juhlavat alkuruoat neljälle ruokailijalle tuttuun tapaan.

Hummericocktail
1-2 hummeria
1 ruukku tai pieni kerä
10–15 cm kurkkua
1 omena
2 sellerinvartta
1 kevätsipuli
1 sitruuna
½ - 1 dl majoneesia
suolaa
valkopippuria

Viimeistelyyn:
tuoreita tillin oksia
sitruunalohkoja

Sulata hummeri jääkaapissa yön yli. Huuhtele salaatti, tilli, sipuli, selleri, kurkku sekä omena ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai lävikössä.  Omenan voi myös halutessaan kuoria. Avaa hummerin pakkaus ja valuta liiat nesteet pois. Suikaloi sipuli ja pane se kulhoon. Kuori kurkku, poista sen sisustasta sen siemenet lusikalla ja kuutio se noin peukalonpään kokoisiksi kuutikoiksi. Kuori sellerin ruodit jos ne ovat kovin puisia perunakuorijalla, ja halkaise sellerin varret pituussuunnassa pariin, kolmeen palaan ja kuutioi se samankokoiseksi kuin kurkkukin ja lisää kulhoon kurkun kanssa. Kuori omena jollet halua siitä väriä annokseen, tai jätä kuoret. Kuutioi omena samalla tavalla kuin kurkkukin. Lisää kulhoon majoneesia ja sekoita kunnolla jotta omena saa ohuen majoneesi pinnan ja jottei se tummu rumaksi. Halkaise hummeri pyrstöstä päähän pituussuunnassa ja poista sen liha sekä mahdollinen mäti, jos sillä sitä on. Kuutioi hummerinliha sopivan kokoisiksi kuutioiksi ja lisää se mädin kanssa kulhoon. Riko saksien kuoret varovasti jotta sen liha pysyy kokonaisena ja säästä sakset viimeistelyyn. Hienonna salaatinlehdet haluamallasi tavalla joko pieniksi ohuiksi suikaleiksi tai isommiksi paloiksi ja lisää cocktailin sekaan. Halkaise sitruuna pituussuunnassa ja leikkaa toisesta puolikkaasta neljä kaunista lohkoa. Purista lopusta sitruunasta tuoretta mehua kulhoon cocktailin sekaan ja sekoita. Tarkista hummericocktailin maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Annostele hummericocktailia annoslaseihin, nosta päällimmäiseksi hummerinsaksi ja viimeistele annokset tillillä sekä sitruunalohkolla. Tarjoile annokset oitis rapean ja tuoreen patongin kanssa, ne eivät voi odottaa pitkään.


Viinisuositus: Laroche ’L’ Etelä-Ranskan klassinen Chardonnay valkoviini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...