20. syyskuuta 2012

Possua pihatatarillaVillinä kasvavaa rikkaruohoa, pihatataria, punamangoldia sekä uusiokäytettyjä keitettyjä perunoita paistetun porsaanlihan kanssa, nopea ja hieman erikoinen lämmin arkiruoka.

Pihatataria ja punamangoldia

Pihatataria pihasta

Pihatataari on jokaisessa puutarhassa sekä kasvimaassa runsaasti rehottavana kasvava rikkaruoho ja sillä on varsin mieto maku eikä se valitettavasti pahemmin maistu millekään, mutta se on hyvä jatkumo puutarhan syötäville rikkaruohoille, toiselta nimeltään villeille yrteille. Pihatatarin kausi alkaa nyt jo olla niin lopuillaan että vain pihatatarin kärjet ja lehtiosat kannatta kerätä. Itse varret ovat jo kesän lopussa muuttuneet kovettuneet puisiksi eikä niitä mielellään syö, puiseva pihatatarin varsin on kuin söisi puuta heinää, vain miten se sanonta nyt taas meneekään. Olen aikaisemmin kesällä käyttänyt pihatataria salaatissa ja voit lukea siitä lisaa reseptissäni pihatatarisalaatti. Jos olet kiinnostunut villien yrttien ja kasvien hyödytämisestä ruoakana kannatta sinun tutustua tekstiini villit yrtit ja kasvit talteen jossa olen syventynyt asiaan.

Mangoldin varsia

Punamangoldia

Punainen Mangoldi taas on vanha tuttava uudessa ulkomuodossa, viime vuonna valmistin ruokaa Mangoldista muun muassa suppilovahveroilla kuorrutetussa hirvipaistissa lisukkeena oli kermassa haudutettua mangoldia sekä nokkosperunamuusi jossa nokkosen puutteessa olne vuosien mittaa usein käyttännyt lehtijuurikasta, silloin lajikkeet vain olivat erit. 

Mangoldi maistuu aika samalle oli se sitten mikä lajike tahansa, vain sen väri vaihtelee. Muista vain kerätessäsi mangoldia ettei sitä kannata kerätä sateisena ja kosteana päivänä. Mangoldi, siis lehtijuurikas on sukua punajuurelle ja kummatkin sisältää enemmän nitraatteja jos sadonkorjuu tehdään kostealla tai sateisella säällä.

Keitetyt uudet perunat

Perunoiden uusiokäyttö

Tässä on hyvä tapa uusiokäyttää keitettyjä perunoita oli ne sitten uusia perunoita tai ”vanhoja” talviperunoita. Lisää keitetyt ja paloitellut perunat vain pannulle pihatatarin ja mangoldin kanssa, kaada pannulle kuivaa valkoviiniä ja anna viini imeytyä muiden nesteiden kanssa perunoihin.

Viinin tarkoitus on tässä annoksessa antaa perunoille lisämakua, mutta viini myös irrottaa pannusta siihen jääneet maut (katso sanastosta glaseeraus) ja luovuttaa ne perunoille nesteiden imeytyessä perunoihin. Lihana olen tämän kanssa käyttänyt sekä porsaankyljyksiä että porsaan ulkofileetä, mutta tämä lisuke sopii myös kanan tai jauhelihapihvien kanssa. Tällä reseptillä saat villeistä yrteistä nopeaa arkiruokaa neljälle hengelle tuttuun tapaan.

Possua pihatatarilisukkeella

400 g possunulkofileetä
400 g keitettyjä perunoita
2 dl pihatataria
300 g punamangoldia
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 dl valkoviiniä
mustapippuria
suolaa
öljyä paistamiseen

Liota pihatatari runsaassa vedessä jotta kaikki multa tms. vajoaa kulhon pohjalle. Huuhtele sekä pihatatari että Mangoldi huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa. Viipaloi liha ja kuivaa se talouspaperilla jotta se saa kauniin paahtuneen ja karamellisoituneen pinnan ja mausta se suolalla ja mustalla pippurilla. Paista liha kuumalla paistin pannulla öljytilkassa kunnes se on saanut kaunista paahtunutta väriä pintaan. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuelti. Leikkaa Mangoldista varret ja suurimmat ruodit irti lehden keskeltä. Kuutioit mangoldin varret hienosti. Nosta liha sivuun odottamaan ja pidä se lämpimänä. Lorauta kuumalla paistinpannulle tilkka öljyä ja ruskista siinä sekä sipuli että mangoldin varret aika ajoin sekoittaen. Kuori perunat jolleivät ne ole huolellisesti pestyjä jos keitit ne kuorineen ja leikkaa ne lohkoiksi. Lisää perunat pannulle ja anna niidenkin saada vähän väriä pintaan, mutta älä unohda sekoittaa pannulla olevia aineksia aika ajoin. Kuori valkosipuli ja hienonna se hienon hienoksi. Riivi pihatatarista sen lehtioksat. Suikaloin Mangoldin lehdet noin sentin leveiksi nauhoiksi. Lisää valkosipuli pannulle pihatatarin kanssa, sekoita ja odota kunnes valkosipulin tuoksu levittäytyy keittiöön. Lisää pannulle liha, mangoldisuikaleet ja kaada pannulle valkoviini. Sekoita aineksia pannulla ja anna nesteiden imeytyä perunoihin. Tarkista ruoan maku ja mausta se oman makusi mukaan lisäsuolalla ja pippurilla. Tarjoile ruoka oitis lämpimiltä lautasilta raikkaan salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...