16. syyskuuta 2012

Rommimarinoidut hedelmätTuoreita vadelmia, persikoita tai nektariineja sekä tummia luumuja rommilla, aidolla vaniljalla sekä sitruunamelissalla maustetussa hedelmäsalaatissa. Helppo, nopea ja vaivaton kevyt jälkiruoka kunhan vain valitset sille oikean kumppanin.

Vadelmatuokkonen
Marjoja ja hedelmiä kannatta hyödyntää kun ne ovat parhaimmillaan ja nyt alkaa olla niille viimeiset hetket tältä vuodelta jotta niistä saat kaiken maun irti, ja hyvänä sivujuonena hyödynnät myös niiden terveysvaikutukset vitamiinien ja hivenaineiden muodossa. Marjoina tähän voit käytä niitä marjoa ja hedelmiä joista eniten pidät kuten mansikoita, vadelmia, persikoita, luumuja ja nektariineja kauden mukaan kun ne ovat parhaimmillaan. Ja jolleivät marjat ja hedelmät mielestäsi ole tarpeeksi makeita voit niiden sekaan lisätä pari, kolme ruokalusikallista tomusokeria samalla kun lisäät niiden sekaan rommia ja sekoitat.

Hedelmät ja marjat alkavat sillä hetkellä nuutua ja luovuttaa nesteitä kun lisäät niiden sekaan rommia, ja sokeria jos sitä käytät, joten lisää rommi hedelmien sekaan vasta juuri ennen tarjoilua. Makeutusaineena tähän käy hunaja, tavallinen sokeri, ruokosokeri tai Muscovadosokeri. 

Hedelmät rommissa
Muuten voit valmistaa jälkiruoan etukäteen sitruunamelissan ja vaniljan kanssa vaikkapa jääkaappiin odottamaan kelmulla peitettynä odottamaan viimeistelyä jolloin lisäät rommin hedelmien sekaan. Tuore steviakin käy, kunhan vain etukäteen uutat stevian makeuden rommiin ja tällä tavalla saat valmistettu steviauutetta tätä jälkiruokaa varten. Tuoretta Steviaa voi uuttaa kolmekin päivää tavallisessa rommissa.  Tämän jälkeen rommin alkoholipitoisuus on liian korkea ja uutteeseen siirtyy myös stevian makeuden lisäksi sen kitkeryys. Lisää alkoholiin uuttamisesta voit lukea tekstistäni Limoncello, ja Steviasta reseptistäni Mansikkagazpacho.

Älä kuitenkaan paloittele hedelmiä päiviä etukäteen, vaan korkeintaan tunti, pari, ennen kuin ruoka on tarkoitus syödä. Pestyt ja paloitellut hedelmät ja marjat menettävät nopeammin tuoreuden raikkauden ja ravintoaineita kuten vitamiineja ja hivenaineita kuin pesemättömät, ja ne myös pilaantuvat nopeammin kuin käsittelemättömät hedelmät vaikka niitä säilyttäisikin jääkaapissa.

Tuoreet luumut
Voit tähän käyttää joko vaniljauutetta jos sinulla sitä on, tai aitoa vaniljaa vaniljatangon muodossa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisältä sen siemenet ja lisää hedelmien sekaan ennen kuin lisäät rommia. Jäljelle jääneen vaniljatangon voit hyödyntää maustamalla sillä sokeria samalla tavalla kuten reseptissäni vanhan ajan kermajäätelö.

 Yrttinä tähän sopii joko sitruunamelissa tai viherminttu, piparminttu taas on liian väkevästi hammastahnan makuista joten se ei samalla tavalla sovi juuri tähän. Piparminttua voit kyllä käyttää esimerkiksi marokkolaiseen minttuteehen, johon se sopii paremmin, varsinkin kesällä. Piparminttu valloittaisi tämän jälkiruoan kaikki maut, se löisi yli muiden makujen, eikä jälkiruoka olisi mieluista syödä piparmintun viilentävän vaikutuksen takia. Asia jota muuten voi käyttää hyväksi kuumana kesäpäivänä. Käytä mieluummin piparminttua viilentävään ja raikkaaseen jääveteen kesähelteillä. Sitruunamelissan ja mintun lisäksi tähän sopisi myös tuoreet basilikan lehdet, varisinkin sitruunabasilikan lehdet, jos sinulla sitä on.
Tuoreet nektariinit

Rommimarinoituja hedelmiä voit tarjoilla vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai maustamattoman maitorahkan kanssa, maustamattoman tuoreen jogurtin, Riccottajuuston tai vispikerman kanssa. Vaniljakastikkeen reseptin löydät tekstistäni mansikat laventelikastikeessa kunhan vain jätät käyttämättä sitä laventelia, tällöin siitä syntyy vaniljakastike. Tällä reseptillä saat tuttuun hyväksi todettuun tapaan raikasta ja kevyttä jälkiruokaa neljälle aikuiselle.

Rommimarinoidut hedelmät
3 dl tuoreita vadelmia
3 nektariinia
6 luumua
2-3 rkl rommia
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljauutetta
tuoreita sitruunamelissan lehtiä

Huuhtele kaikki marjat, hedelmät sekä yrtit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Paloittele isot hedelmät suupalakokoisiksi paloiksi ja pane ne kuivahtaneiden marjojen kanssa kulhoon. Riivi sitruunamelissan lehdet varsista. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisustasta sen siemenet. Lisää vaniljansiemenet ja sitruunamelissa marjojen sekaan rommin kanssa ja sekoita kaikki keskenään varovasti. Annostele hedelmäsalaatti oitis kauniisiin annoslaseihin ja tarjoile hedelmäsalaatti heti maustamattoman maitorahkan tai jogurtin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...