3. syyskuuta 2012

Choufleur MimoletteKeltaista kukkakaalia uunissa Mimolette juustolla kuorrutettuna. Vanha tuttu kukkakaali mutta epätavallisen värisenä ja sävysävyyn kypsytetystä Mimolette-juustokastikkeella uunissa kuorrutettuna.

Kukkakaali ja Mimolette
Tämä ruoka on periaatteessa sama kuin gratinoitua kukkakaalia Mornaykastikkeella joka myös kuorrutetaan uunissa, tässä vain tavallisen valkoisen kukkakaali sijaan käytin keltaisen oranssia kukkakaalia sekä sävy sävyyn sopivaa oranssin väristä ranskalaista pitkään kypsytettyä Mimolettejuustoa. 

Mimolette-juusto on ranskalainen pitkään kypsytetty versio hollantilaisten Edam-juustosta ja juusto syntyi kun kuningas Ludvig XIV halusin samanlaista mutta ranskalaista juustoa. Mimolette saa kauniin oranssinkeltaisen värinsä anattosta, (ranskaksi roucou) ja se on sama kasviväri jolla useat muutkin oranssinkeltaiset juustot, kuten esimerkiksi Cheddar-juusto, värjätään oranssiksi. Mimolettea kuitenkin kypsytetään pidempään kuin monta muuta juustoa, 26 kuukautta ennen kuin se on valmista myytäväksi.

Jauhto voissa kypsymässä
Mornaykastike on maitokastike jossa on juustoa, mutta tähän käytin kukkakaalin keitinveden joten oikeasti kastike on ns. Velouté-kastike johon lisäsin tilkan valkoviiniä jotta kukkakaali saisi värinsä ja juuston maun lisäksi sitä jotain ja tähän kastikkeeseen sopii sekä kuiva että puolimakea valkoviini Mimolettejuuston kanssa. Velouté-kastiketta olen myös käyttänyt reseptissäni kanaviilokki sekä haudutettua lohta valkoviinikastikkeessa. 

Keltainen gratinoitu kukkakaali
Kukkakaalin voi pilkkoa haluamallaan tavalla, tai keittää kokonaisena jos näin haluaa. Tämä on hyvä tapa uusiokäyttää tähteeksi jäänyttä kukkakaalia lisukkeeksi muulle ruoalle. Parasta ruoka kuitenkin on tuoreesta varta vasten keitettynä keltaisesta kukkakaalista.

Mimolette on kypsytettyä juustoa, joten se ei sisällä laktoosia, voi sen sijaan sisältää sitä joten jos haluat ruoastasi laktoosittoman joten käytätä tähän sen sijaan öljyä sekä suurukseen että vuoan voiteluun, jos olet laktoosille herkkä. 

Tämä ruoka sopii myös kasvissyöjille, muttei kuitenkaan vegaaneille koska se sisältää sekä voita että juustoa. Tällä reseptillä saat lisukkeen tai pienen lounaan jos tarjoilet sen salaatin kanssa neljälle hengelle vähän kukkakaalin koosta riippuen.

Choufleur Mimolette
1 keltainen kukkakaali
200 g Mimolettejuustoa
1- 2 tl merisuolaa
1 tl valkopippuria
 ½ tl muskottipähkinää
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
kukkakaalin keitinvettä
voita vuoan voitelemiseen

Huuhtele kukkakaali ja keitä se kypsäksi miedosti suolatussa keitinvedessä. Nosta kypsä kukkakaali vedestä ja anna sen valua lävikössä. Ota keitinvesi talteen ja anna kukkakaali jäähtyä. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää jauhot sekaan anna jauhojen kypsyä viitisen minuuttia, sekoita jauhoja aika ajoin jottei ne saa väriä. Lisää jauhojen sekaan valkoviini ja sekoita kastike tasaiseksi. Lisää kastikkeeseen kukkakaalin keitinvettä kunnes se on paksu ja sakeaa. Raasta juusto ja ota pieni osa sivuun. Sekoita juustoraaste kastikkeen sekaan ja tarkista kastikkeen maku, mausta kastike oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Voitele uunivuoka kevyesti ja asettele kukkakaali vuokaan. Kaada kastike päälle ja ripottele loppu juusto päällimmäiseksi. Gratinoi kukkakaalia 225 asteen lämmössä noin 15–20 minuuttia, tai kunnes se on saanut kauniin paahtuneen pinnan. Tarjoile oitis joko alkuruokana, lounaana paistetun pekonin ja salaatin kera tai lämpimänä lisukkeena muulle pääruoalle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...