12. syyskuuta 2012

Minestrone VerdeUuden sadon tuoretta kaalia, selleriä, porkkanaa tarhapapujen, härkäpapujen sekä tomaattikuutioiden ja lyhyeksi pätkityn spagetin kanssa nivoutuneena yhteen herkulliseksi italialaiseksi kesäkeitoksi, Minestrone verdeksi, ihanaksi vegaaneillekin sopivaksi vihanneskeitoksi.

Tämä on italialaisten kesäkeitto, ja se eroa hieman meidän tutusta kesäkeitostamme. Minestrone verde, siis vihreä Minestrone joka tässä tapauksessa ei tarkoita vihreää Minestronea kuten luulla voisi, vaan se tarkoittaa tässä kasvisversiota joten olen siihen käyttänyt kasvislientä perinteisesti käytetyn kanaliemen sijaan. Samasta syystä olen myös jättänyt käyttämättä parmesaanijuustoa, ja parmesaanijuustokannikat olisivat tavalliseen Minestroneen "must", mutteivät ne sovi vegaaniin sellaiseen. 

Suikaloitua kesäkaalia
Vaikka keiton valmistuksessa on monta eri vaihetta saat harjaantuneempi kotikokki tämän pöytään parissa kymmenessä minuutissa, ja hyvissä ajoin alle puolessa tunnissa, josta pisin aika menee vihannesten kuorimiseen ja pilkkomiseen. Syy miksi itse suosin pieneksi pilkottuja vihanneksia Minestronekeitossani on juuri tämä, sen saa nopeammin pöytään kuin jos jätät sen vihannekset isommiksi. Minusta on myös miellyttävää pilkkoa kaikki keiton ainekset, paitsi härkäpavut, juuri lusikkaan sopiviksi suupaloiksi jotka myös kypsyvät nopeasti. Mutta myös härkäpavut voi pilkkoa pienemmäksi jos näin haluaa mutta pienennä pavut vasta niiden kypsennyksen jälkeen kun lisäät ne keiton sekaan juuri ennen tarjoilua.

Varsiselleriä
Pieneksi, siis Julienne'ksi pilkottu sipuli, varsiselleri, kaali sekä porkkana paahdetaan kuumalla pannulla samalla tavalla kuten reseptissäni Siskonmakkarakeitto keittiömestarin tapaan jotta keitto saa sen oikean paahtuneen ja aromikkaan maun. Ja koska tämä on vegaani kasviskeitto, Minestrone verde, käytetään tähän sen perinteisesti italiassa käytetyn kanaliemen sijaan vihanneslientä jonka voit helposti itse valmistaa ohjeen mukaan. Löydät vihannesliemen reseptin tekstistäni maissia ja papuja talteen, josta myös voit lukea lisää pavuista ja niiden talteen otosta ja säilönnästä pakastamalla. Voit tähän myös hyödyntää sellerin lehtiä jotka kelpaavat varsin hyvin keiton viimeistelyyn reseptissä mainitun persilja sijaan.

Muista myös valita keittoon tuleva pasta vegaaneille sopivaksi, koska tavallinen perinteinen pasta yleensä sisältää kanamunia ja jollet löydä vegaanille sopivaa pastaa voit korvata sen riisillä.

Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Riisiä käyttämällä säästy myös spagetin paloiksi pilkkomiselta, jollet ole ostanut valmiiksi lyhyeksi pätkittyä spagettia. Spagetti kypsyy sen pakkauksessa olevan ohjeen mukaan noin 8-10 minuutissa, samoin kuten riisikin jollet valitse tavallisen valkoisen riisin sijaan käyttää villiriisiä tai mustaa riisiä.

Silvotut härkäpavut
Käytin tähän sekä tavallisia vihreitä tarhapapuja, tai leikkopapuja, että sinisiä leikkopapuja. Nämä siniset leikkopavut valitettavasti menettävät kauniin tumman sinisen, tai violetin, värinsä niiden kypsyessä, mutta ne ovat kuitenkin tavallisia vihreitä papuja tummempia joten ne erottuvat keitosta. Vaikka tämä on täysin vegaani Minestronekeitto on härkäpapujen tarkoitus on antaa keitolle vähän lihaisempi olemus, joka siitä muuten puuttuisi. Härkäpavut ovat kivoja isompia suupaloja keiton seassa. 

Kaikki tuoreet pavut keitettiin erikseen muusta keitoista kypsiksi koska niiden keitin vettä ei käytetä. Tämä siksi että pavut sisältävät mm lektiini nimistä glykosiidia joka e ole meille terveellisiä ja ne häviävät pavuista niiden kypsyessä mutta liukenevat keitinveteen. Ja jos joskus olet syönyt papuja ja saanut niistä mahanpuruja on tämän todennäköisin syy juuri edellä mainitut glykosiidit. 

Tomaatit ristiviilloilla
Keitto sisältää myös kaalia, ja tähän kannatta ehdottomasti käyttää tuoretta kesäkaalia, mutta kyllä keittoa myös talvella voi valmistaa pakastetuista ennen pakastamista ryöpätyistä pavuista. Pavut kypsyvät kymmenessä minuutissa jolloin niiden keitin vesi valutetaan pois ja ne voi lisätä keiton sekaan. Muista vain tehdä tämä juuri kun muu keitto on valmista tarjoiltavaksi, etteivät pavut turhaan kiehu ylikypsiksi muun keiton mukana. Reseptissä mainittu härkäpapujen määrä on paloistaan silvottuja härkäpapuja, tuoreita härkäpapuja palkoineen tarvitset noin tuplan määrän reseptistä mainitusta määrästä.

Papujen lisäksi halusin keittoon myös tuoreita makeita herneitä palkoineen ja nämä lisäsin vain keittoon samaan aikaan spagetin kanssa koska herneiden keitin vettä ei tarvitse kaataa pois. Keiton tomaatit kaltataan, siis kuoritaan ne nopeasti upottamalla kiehuvaan veteen, jolloin niiden kuoret irtoavat helposti. Tomaatit kuoritaan ja ne leikataan lohkoisi ja niiden siemenet ja sisusta poistetaan. Tämän jälkeen tomaattisuikaleet kuutioidaan ja lisätään keiton sekaan kypsymään, ja näin pienien tomaatti palojen kypsymisaika on niin lyhyt, ettei sitä tarvitse miettiä. Tällä reseptillä saat maukkaan ja lämpimän vegaanin keiton lämmittämään syksyniltoja neljälle ruokailijalle tuttuun tapaan.

Minestrone verde

1 sipuli
300 g tuoreita härkäpapuja
2 sellerin vartta
4 tomaattia
100 g tarhapapuja
100 g tuoreita härkäpapuja
300 g kaalia
200 g tuoreita sokeriherneitä
75 g spagettia
1 l vihanneslientä
1 laakerinlehti
1 valkosipulikynsi
merisuolaa
musta pippuria
tilkka oliiviöljyä valkosipulin kynnelle
viimeistelyyn:
tuoretta persiljaa 

Huuhtele persilja, selleri ja kaali ja anna niiden kuivahtaa. Kuori sipuli ja porkkana. Leikkaa porkkana Julienneksi, siis ohuiksi tikuiksi ja hienonna sipuli. Leikkaa myös sekä selleri että kaali ohuiksi suikaleiksi.
Kuori valkosipulinkynsi ja hienonna se. Lämmitä keitolla sopivan kokoinen kattila, lorauta kattilaan tilkka oliiviöljyä ja anna valkosipulin aromaattisen tuoksun levittäytyä keittiöön parin minuutin ajan. Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja paahda vihanneksia koko ajan sekoittaen jotta ne saavat herkullisen paahtuneen maun, noin saman ajan kuin valkosipuli yksin kattilassa. Varo kuitenkin polttamasta niitä karrelle. Lisää kuivalla pannulla paahdetut vihannekset kattilaan jossa valkosipuli niitä jo odottaa, lisää liemi ja laakerinlehti ja mausta keittoa vasta rouhitulla pippurilla ja ripauksella suolaa ja kiehauta keitto ylös kiehuvaksi. Riko käsin spagetti pienemmiksi noin parin sentin pätkiksi ja lisää ne keiton sekaan sokeriherneiden kanssa. Silvo härkäpavut paloistaan ja kiehauta ne tarhapapujen kanssa kypsiksi omassa kattilassaan keskilämmöllä. Tämä kestää noin kymmenen minuuttia.  Tee tomaatin kuoriin ristiviillot ja keitä ylös vettä kiehuvaksi. Upota tomaatit tähän kiehuvaan veteen pariksi minuutiksi ja nosta ne ylös. Kuori tomaatit. Leikkaa kuoritut tomaatit lohkoiksi ja poista niiden siemenet ja sisusta jotta sinulle jää vain tomaatin fileet. Kuutio tomaattifileet ja lisää keton sekaan ja anna keiton kiehua keskilämmöllä kunnes spagetti on kypsää noin vajaat kymmenisen minuuttia. Valuta vesi pavuista lävikössä niiden keitinvesi ja paloittele ne pienemmiksi haluamallasi tavalla. Lisää pavut keittoon ja tarkista sen maku ja mausta keitto lisäämällä siihen suolaa ja mustaa pippuria oman makusi mukaan. Viimeistele keitto ripottelemalla sen, tai valmiiden lautasille annosteltujen annoksien päälle karkeasti leikattu tuoretta persiljaa ja tarjoile keitto heti lämpimänä tuoreen leivän kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...