Tummista mämmimaltaista, speltvehnästä sekä tattarijauhoista
leivottu maalaistyylinen pitkään noussut jälkiuunilimpun jonka itse
saat aikaiseksi ilman leivinuunia, vain taikinan hapattaminen ja sen nouseminen
on aikaa vievää, itse leivän leivonta on nopeaa.
Leivän leivonta ei ole vaikeaa, vaikka se voi olla aikaa
vievää ja tämä leipä on hyvä osoitus siitä. Aineet vain taikinakulhoon
likoamaan jotta ne nesteytyvät, lisää aineita sekaan hapanjuuren kanssa ja
taikina saa tekeytyä jonka jälkeen saadaan aikaiseksi yhtä pienellä vaivalla kuin
tavallista leipää, hyvä jälkiuunileivän tyyppinen limppu. Vaikka onhan tämäkin
leipä tavallaan jälkiuunilimppu koska sen kypsennystä jatketaan uunissa kun
uunin lämpö on jo pantu pois.
Uunivalmis noussut leipä |
Olen vihdoin ja viimein saanut leivän aikaiseksi jota voisi
kutsua jälkiuunileiväksi, ja koska minulla ei ole oikeata leivinuunia käytössä leipäni
ei voi olla aito jälkiuunileipä, se on vain sitä maultaan ja ulkonäöltään
muistuttavaa leipää. Mutta sen plagioinnin se muuten sitten tekee hyvin.
Käytin tähän kokonaisia speltvehnän jyviä kun niitä sattui
olemaan tarjolla ja liotin niitä ensin yön yli samalla kun taikinajuuri teki
taikojaan. Mämmimaltaat antavat tällä jälkiuunileivän jäljitelmälle sen oikean
tumman ja aromikkaan maun jota vielä säestin tattarijauhojen maanläheisellä
tumman sävyisellä maulla, ja hunajaa on mukana jotta hiiva saisi hieman apua
taikinan nostamiseen. Jauhoit joita leipiin käytän ovat yleensä kokojyvästä
jauhettuja jauhoja, ja tässä tattarijauhot olivat ne jotka olivat hienoksi
jauhettuja ja joita käytin itse leivontaan joten niiden määrä vaihtelee
leivästä toiseen.
Leivän pintaviillot |
Leivän pinnalle ripotellaan valkoisia jauhoja, ja sen
pintaan tehdään viillot, ja koska olin tämän leivän leiponut pyöreään muotoon
valitsin aloittaa viillot suunnilleen keskeltä ja summittain leikata niitä
lisää jottei leipä olisi liian säännöllisen ja ammattimaisesti valmistetun
näköinen, halusin sitä rustiikkia, maalaismaista tyyliä leipään. Nämä viillot
ovat kuitenkin pintaviiltoja, leipää ei kannata viiltää liian syvälle, tämä voi
jopa aiheuttaa leivän repeämisen sen nousemisen ja leviämisen pellillä uunissa
kypsennyksen myötä.
Jauhotettu limppu |
Kuten jo mainitsinkin on leipään käytetty taikinajuurta, ja
taikina on saanut hapattua yön yli huoneenlämmössä, mutta leivän voi jättää
hapattumaan taikinakulhoon jopa kahdeksi vuorokaudeksi. Huomaa vain että tällöin
taikina on tavallista happamampaa, joten tähän suosittelisin tuplaa satsia
leipää. Voit tähän käyttää sekä vehnäistä taikinajuurta kuin ruishapanjuurta, koska leipä sisältää sekä ruista että vehnää Speltin muodossa.
Voit lukea lisää hapanjuuren käytöstä muun muassa tekstissäni tumma mämmimallasvuokaleipä sekä kotikalja jossa käsittelen myös juomaveden käyttöä
hapanleivässä.
Spelthelmet taikinaan |
Nykyään kun meitä on vain kaksi pääsääntöisesti syömässä
kotona, ja myös kun puolisolla viime aikoina on ollut vaikeuksia syödä kovaa
tai sitkeää, leivon vain tämän pienemmän leivän, joten tuplaa taikina jos halut
enemmän kuin yhden limpun.
Jos sinulla on samantyyppisiä ongelmia ettei joka
perheesi jäsenistä jostain syystä pysty syömään kunnolla "tavallista ruokaa" ja pidät leivän leipomisesta muttet välttämättä halua leipoa kahta eri taikinaa, kannatta sinun lukea tekstini kaksi leipää samasta taikinasta jossa olen ratkaissut tämän ongelman. Saat samalla vaivalla
sekä rapeakuorisen leivän että pehmeän leivän samasta taikinasta leivottua.
Huomaa että hapanleipä muuttuu koko ajan
happamammaksi, ja että se myös kovettuu ajan myötä, joten leivo mieluummin
useammin kuin jättää leivät kovettumaan. Tietysti leivän voi myös pakastaa,
mutta suosittelen kuitenkin että leivot mieluummin tuoretta leipää useammin. Hapanleivässä on myös e hyvä puoli että se homehtuu
hitaammin kuin ilman taikinajuurta leivottu leipä. Tällä reseptillä saat yhden
pyöreän jälkiuunilipun.
Jälkiuunileipä
1. päivänä:
6 dl vettä
2 dl hapanjuurta
25 g hiivaa
2 dl mämmimaltaita
2 dl ruisjauhoja
1 dl speltjyviä
2. päivänä:
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
2-4 dl tattarijauhoja
Keitä vesi ylös kiehuvaksi ja kaada se taikinakulhoon. Anna
veden jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murustele hiiva veteen ja lisää veden sekaan hapanjuuri,
joko vehnäinen hapanjuuri tai rukiinen hapanjuuri, mämmimaltaat, spelthelmet
sekä ruisjauhot. Sekoita kaikki kunnolla keskenään ja peitä puhtaalla
keittiöliinalla ja jätä huoneenlämpöön hapattumaan vuorokaudeksi. Taikina pitää
olla hyvin juoksevaa löysää velliä. Lisää seuraavana päivänä suola, hunaja sekä osa
tattarijauhoista ja sekoita kunnolla. Sekoita kunnes taikina irtoaa kulhon
reunoista, Lisää jauhoja jos taikina on liian löysää, mutta älä lisää liikaa
jauhoja jottei leivästä tule kuivaa. Anna taikina nousta liinalla peitettynä
tunnista kahteen kunnes se on valmista. Kokeilet tämän parhaiten kevyesti
painamalla sormella taikinaan reiän, ja jos taikina leviää takaisin alkuperäiseen
muotoonsa on se noussut valmiiksi. Taikina nousee noin kaksinkertaiseksi. Nosta
taikina kevyesti tattarijauhoilla jauhotetulle pöydälle ja leivo siitä pyöreä
leipä, lisää jauhoja jos taikina on liian löysää. Taikina pitää saada sitkoa,
ja sen pitää tuntua napakalta käsissä. Pyöritä leivästä pyöreä pallo ja pane se
uunipellille voipaperille. Tomuta leivän päälle ohut kerros tattarijauhoja ja
teen leivän pintaa pintaviillot haluamallasi tavalla. Anna leivän nousta
huoneenlämmössä ilman liinaa noin tunti, kaksi, Kokeile onko leipä noussut
tarpeeksi samalla tavalla kuin edellisellä kerralla, paina leipänä kevyesti
reikä sen alareunaan. Paista leipä uunissa 170 asteessa noin 40–45 minuuttia. Kokeile leivän kypsyy
kopauttamalla sitä sen pohjaan ja jos ääni on kumea on leipä valmista. Pane uunista
lämpö pois ja anna leivän kypsyä lisää jälkilämmössä noin 15 minuuttia. Anna
leivän jäähtyä ritilällä sitä peittämättä.