Vegaani keskiviikon mukaisesti tänään olisi tarjolla keltaisista
herneistä, mothpavuista sekä mustista pavuista valmistettuja kuivatuilla suppilovahveroilla
sekä tuoreella basilikalla maustettuja vegaaneja hernepihvejä tulisella chilillä
ja inkiväärillä maustetulla mangokastikkeella sekä timjamilla maustetuin
kuminaperunoiden ja raikkaan kaalisalaatin kera tarjoiltuna.
Mangokastiketta |
Meillä lohkoperunoita tarjoillaan usein jonkin majoneesi
kastikkeen kanssa, myös Coleslaw on suosittu seuralainen ruoalle mutta kumpikaan
ei nyt tule kysymykseen kun on vegaanista keskiviikosta kysymys, joten valmistinkin
mangosta kastiketta ja tein kaalin salaatin vinaigrette kastikkeella ja jätin
pois porkkanan.
Voit halutessasi tietenkin käyttää porkkanaa tähän lisukesalaattiin
samalla tavalla kuin Coleslawissa konsanaan. Mangokastike saa tulisuutta sekä
inkivääristä että tuoreesta chilistä, ja voit itse säädellä sen tulisuuden
haluamallasi tavalla.
Punaisia chilejä |
Olisin oikeasti halunnut tähän perunan sijaan käyttää bataattia,
koska se olisi paremmin sopinut ruoan värimaailmaan, mutta koska puolisoni ei
oikein ole innostunut bataatista, ja joudun valikoimaan sen käyttöä harvoihin
kertoihin.
Vegaanit vieraamme kuitenkin oli kanssani samaa mieltä kanssani, kun
asiasta heltiä kysyin, ettei bataatti olisi tähän ollut ollenkaan huonompi vaihtoehto,
joten suosittelenkin että sinä käytätä bataattia tavallisten perunoiden sijaan.
Keltaisia herneitä |
Käytin näihin pihveihin sekä herneitä että papuja, keltaisia
herneitä joita olen jo käyttänyt joulukinkusta keitetyssä perinteisessä
hernekeitossa, mothpavuista joita olen käyttänyt reseptissäni Mothpapupata sekä
lammascurry jossa ne idätin, ja mustia papuja joita olen käyttänyt ennenkin vegaaneissa
pihveissä, myskikurpitsapihveissä.
Voit liottaa sekä herneet että pavut samassa vedessä, muista
vain vaihtaa liotusvesi kerran, pari kun liotat niitä yön yli. Herneiden ja
papujen jauhamiseen kannattaa myös käyttää hieman vettä jotta ne soseutuvat
tarpeeksi, mutta tämän vesimäärän on kuitenkin oltava niin pieni kuin vain
mahdollista, koska taikinan on tarkoitus tulla kiinteäksi, ja tähän tarvitaan
jauhoja ja mitä enemmän jauhoja joudut käyttämään, sitä enemmän pihvit maistuvat
juuri sille, jauhoille. Käytin tähän taas riisijauhoja jotta myös keliaakikot
voivat syödä näitä hernepihvejä, mutta voit yhtä hyvin käyttää tavallisia
vehnäjauhoja näihin pihveihin.
Huuhdeltua basilikaa |
Jauhojen määrä vähän kuitenkin vaihtelee
kerrasta toiseen papujen ja herneiden iän mukaan, johtuen siitä miten kauan
herneet ja pavut ovat olleet kuivattuina. Mitä tuoreempia herneitä ja papuja,
sitä vähemmän pääsääntöisesti tarvitsee lisätä vettä mureketaikinaan, ja tästä johtuen
jauhojen määrä vaihtelee.
Maustoin pihvit tuoreella basilikalla, ja sitä nämä pihvit
vaativat aika paljon, lisäsin sekaan myös kuivattuja suppilovahveroita joita
olen taas käyttänyt hirvipaistin kuorruttamiseen, ja kanelia käytin jotta
saisin säestettyä suppilovahveroiden makua.
Suppilovahverojauhetta |
Vaihtoehtoisesti voit myös käyttää
kuivattua kuivatusta rakkolevästä valmistettua merileväjauhetta suppilovahveroiden
sijaan maustumaan näitä hernepihvejä, joita myös käytin reseptissäni
lohipiirakka mustalla riisillä sekä pitkäpippuri silakat. Tällä reseptillä saat
reilusti ruokittua nälkäisenkin kuuden hengen vegaanijoukon, ja jollei nälkä
ole suuri tai tämä lämminruoka on osana isompaa atrian kokonaisuutta alkuruoan
ja jälkiruoan kanssa, riittää tästä hyvin kahdeksallekin hengelle.
Keltahernepihvit:
5 dl herneitä ja papuja
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 nippu tuoretta basilikaa
2 rkl kuivattuja suppilovahveroita
½-1 dl riisijauhoja
2 tl valkopippuria
1-2 tl kanelia
Kaalisalaatti:
200 g kaalia
3 rkl liiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
Timjamiset kuminaperunat (tai bataatit):
600 g perunoita (tai bataattia)
oliiviöljyä
2 tl kuminaa
1 rkl kuivattua timjamia
suolaa
musta pippuria
Tulinen mangokastike:
1 mango
1 punainen chili
3-5 cm tuoretta inkivääriä
1 sipuli
3-4 rkl viinietikkaa
suolaa
Timjamiset kuminaperunat:
Pese perunat (tai bataatit) kunnolla ja harjaa ne. Anna
niiden kuivahtaa. Leikkaa perunat tasakokoisiksi lohkoiksi ja pane ne
öljytilkalla voideltuun uunivuokaan. Lisää sekaan kuminaa ta murenna päälle
kuivattua timjamia. Kypsennä perunat uunissa 20 asteen lämmössä noin 40
minuuttia, tai kunnes ne ovat saaneet kauniin paahtuneen värin pintaan. Sekoita
perunoita kypsennyksen aikana pari, kolme kertaa. Mausta perunat suolalla ja
mustalla pippurilla.
Kaalisalaatti:
Raasta kaali hienon hienoiksi ohuiksi suikaleiksi kulhoon.
Puserra kaalisuikaleita jotta niistä lähtee mehut liikkeelle. Lisää sekaan
viinietikka ja öljy ja sekoita kunnolla. Mausta kaalisalaatti suolalla ja vasta
rouhitulla mustalla pippurilla suoraan myllystä ja anna sen tekeytyä huoneenlämmössä
kunnes on aika tarjoilla se.
Hernepihvit:
Mittaa 5 desilitraa herneitä, mothpapuja sekä mustia papuja
kulhoon. Kaada päälle runsaasta vettä ja anna niiden nesteytyä yön yli huoneenlämmössä.
Vaihda liotusvesi uuteen kerran, pari liotuksen aikana. Valuta liotusvesi pois
herneistä lävikössä. Huuhtele basilika huolellisesti ja anna sen kuivahtaa
puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Pane herneet ja pavut monitoimikoneeseen. Kuori
sipuli ja hienonna se karkeasti. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna myös ne. Halkaise tuore chili ja kaavi se
sisustasta pois sen siemenet ja valkoiset kalvot jollet halua pihveistäsi
tulisia. Hienonna chili mutta säästä puolet kastikkeeseen, ja lisää se
murekkeen sekaan. Riivi basilikanlehdet varsistaan ja hienonna niitä karkeasti,
lisää basilikasilppu mureketaikinaan. Lisää murekkeeseen myös
suppilovahverojauhetta, kanelia ja suolaa. Soseuta pihvitaikina tasaiseksi
taikinaksi. Lisää vettä pienissä erissä jos herneet ja pavut jäätävä liian isoiksi
paloiksi. Varo kuitenkin liioittelemasta veden kanssa jottei taikinasta tule
liian vetelää., taikinan ei tule olla aivan tasaista vaan hieman karkeaa jossa
pieniä sattumia, ja lisää riisijauhoja mureketaikinaan kun olet saanut
jauhettua taikinan sopivaksi. Mausta mureke suolalla, ja tee paistokoe, paista
pieni murekenokare kuumalla pannulla ja tarkista sen maku, lisää suolaa oman
makusi mukaan, ja lisää riisijauhoja jollei pikkupihvinen pysy koossa ja jatka
kunnes olet saanut taikinan makuiseksesi ja koossa pysyväksi. Anna
pihvitaikinan tekeytyä noin puolisen tuntia huoneenlämmössä. Muovaile
mureketaikinasta käsin litteitä pihvejä ja paista ne kullan värisiksi ja
pinnalta rapeiksi keskilämmöllä öljytilkassa.
Mangokastike:
Leikkaa mango
siemen kummaltakin puolelta. Kuori mango perunankuorijalla ja paloittele karkeasti
kuutioiksi. Kaavi kaikki hedelmäliha irti lusikalla ja ota talteen kaikki mehu
kulhoon. Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne. Kuori ja raasta inkivääri
hienosti ja lisää inkivääri chilin, sipulin valkosipulin ja viinietikan kanssa
kulhoon. Surauta kaikki kulhossa olevat ainekset tasaiseksi kastikkeeksi. Tarkista
kastikkeen maku ja lisää siihen ripaus suolaa oman makusi mukaan. Peitä kulhon
tiivistä muovilla ja pane se jääkaappiin tekeytymään jotta sen maut nivoutuvat
toisiinsa.
Tarjoile pihvit
lämpiminä lämpimältä lautaselta kaalisalaatin, timjamilla maustettujen
kuminaperunoiden ja chilillä maustetun mangokastikkeen kanssa.