Tuoreita vadelmia, persikoita tai nektariineja sekä tummia
luumuja rommilla, aidolla vaniljalla sekä sitruunamelissalla maustetussa
hedelmäsalaatissa. Helppo, nopea ja vaivaton kevyt jälkiruoka kunhan vain
valitset sille oikean kumppanin.
Vadelmatuokkonen |
Marjoja ja hedelmiä kannatta hyödyntää kun ne ovat
parhaimmillaan ja nyt alkaa olla niille viimeiset hetket tältä vuodelta jotta
niistä saat kaiken maun irti, ja hyvänä sivujuonena hyödynnät myös niiden
terveysvaikutukset vitamiinien ja hivenaineiden muodossa. Marjoina tähän voit käytä
niitä marjoa ja hedelmiä joista eniten pidät kuten mansikoita, vadelmia, persikoita,
luumuja ja nektariineja kauden mukaan kun ne ovat parhaimmillaan. Ja jolleivät marjat
ja hedelmät mielestäsi ole tarpeeksi makeita voit niiden sekaan lisätä pari,
kolme ruokalusikallista tomusokeria samalla kun lisäät niiden sekaan rommia ja
sekoitat.
Hedelmät ja marjat alkavat sillä hetkellä nuutua ja luovuttaa
nesteitä kun lisäät niiden sekaan rommia, ja sokeria jos sitä käytät, joten
lisää rommi hedelmien sekaan vasta juuri ennen tarjoilua. Makeutusaineena tähän
käy hunaja, tavallinen sokeri, ruokosokeri tai Muscovadosokeri.
Hedelmät rommissa |
Muuten voit
valmistaa jälkiruoan etukäteen sitruunamelissan ja vaniljan kanssa vaikkapa
jääkaappiin odottamaan kelmulla peitettynä odottamaan viimeistelyä jolloin
lisäät rommin hedelmien sekaan. Tuore steviakin käy, kunhan vain etukäteen
uutat stevian makeuden rommiin ja tällä tavalla saat valmistettu steviauutetta
tätä jälkiruokaa varten. Tuoretta Steviaa voi uuttaa kolmekin päivää tavallisessa
rommissa. Tämän jälkeen rommin alkoholipitoisuus on liian korkea ja uutteeseen
siirtyy myös stevian makeuden lisäksi sen kitkeryys. Lisää alkoholiin
uuttamisesta voit lukea tekstistäni Limoncello, ja Steviasta reseptistäni Mansikkagazpacho.
Älä kuitenkaan paloittele hedelmiä päiviä etukäteen, vaan
korkeintaan tunti, pari, ennen kuin ruoka on tarkoitus syödä. Pestyt ja
paloitellut hedelmät ja marjat menettävät nopeammin tuoreuden raikkauden ja
ravintoaineita kuten vitamiineja ja hivenaineita kuin pesemättömät, ja ne myös pilaantuvat
nopeammin kuin käsittelemättömät hedelmät vaikka niitä säilyttäisikin
jääkaapissa.
Tuoreet luumut |
Voit tähän käyttää joko vaniljauutetta jos sinulla sitä on,
tai aitoa vaniljaa vaniljatangon muodossa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen
sisältä sen siemenet ja lisää hedelmien sekaan ennen kuin lisäät rommia. Jäljelle
jääneen vaniljatangon voit hyödyntää maustamalla sillä sokeria samalla tavalla
kuten reseptissäni vanhan ajan kermajäätelö.
Yrttinä tähän sopii
joko sitruunamelissa tai viherminttu, piparminttu taas on liian väkevästi
hammastahnan makuista joten se ei samalla tavalla sovi juuri tähän. Piparminttua
voit kyllä käyttää esimerkiksi marokkolaiseen minttuteehen, johon se sopii
paremmin, varsinkin kesällä. Piparminttu valloittaisi tämän jälkiruoan kaikki
maut, se löisi yli muiden makujen, eikä jälkiruoka olisi mieluista syödä
piparmintun viilentävän vaikutuksen takia. Asia jota muuten voi käyttää hyväksi
kuumana kesäpäivänä. Käytä mieluummin piparminttua viilentävään ja raikkaaseen
jääveteen kesähelteillä. Sitruunamelissan ja mintun lisäksi tähän sopisi myös
tuoreet basilikan lehdet, varisinkin sitruunabasilikan lehdet, jos sinulla sitä
on.
Tuoreet nektariinit |
Rommimarinoituja hedelmiä voit tarjoilla vaniljajäätelön,
vaniljakastikkeen tai maustamattoman maitorahkan kanssa, maustamattoman tuoreen
jogurtin, Riccottajuuston tai vispikerman kanssa. Vaniljakastikkeen reseptin löydät tekstistäni mansikat laventelikastikeessa kunhan vain jätät käyttämättä sitä laventelia, tällöin siitä syntyy vaniljakastike. Tällä reseptillä saat tuttuun hyväksi todettuun tapaan
raikasta ja kevyttä jälkiruokaa neljälle aikuiselle.
Rommimarinoidut hedelmät
3 dl tuoreita vadelmia
3 nektariinia
6 luumua
2-3 rkl rommia
1 vaniljatanko tai 1 tl vaniljauutetta
tuoreita sitruunamelissan lehtiä
Huuhtele kaikki marjat, hedelmät sekä yrtit huolellisesti ja
anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Paloittele isot hedelmät
suupalakokoisiksi paloiksi ja pane ne kuivahtaneiden marjojen kanssa kulhoon.
Riivi sitruunamelissan lehdet varsista. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen
sisustasta sen siemenet. Lisää vaniljansiemenet ja sitruunamelissa marjojen sekaan
rommin kanssa ja sekoita kaikki keskenään varovasti. Annostele hedelmäsalaatti
oitis kauniisiin annoslaseihin ja tarjoile hedelmäsalaatti heti maustamattoman
maitorahkan tai jogurtin kera.