Raikas tuoreilla vadelmilla
ja pistaasipähkinöillä ryyditettyä vihannesportulakka salaattia kypsytetyn
vuohenjuuston ja hunajaisen vinaigretten kera tarjoiltuna. Tämä salaatti on
jäähyväiset kesälle tämä vuoden viimeisenä kesää muistuttavana päivänä, nythän
ollaan jo syyskuussa.
Vihannesportulakka, englanniksi Purslane, on vanha viljely
vaikka se on täällä meilläpäin ollut unohduksissa pitkään ja tekee vasta nyt
takaisinpaluutaan ruokapöytään. Portulakka viljeltiin pohjolassa jo
keskiajalta. Jo tanskalainen munkki ja yrttilääketieteilijä Henrik Harpestraeng
mainitsi sen kasvistossaan 1200-luvulla vaikka monet väittävät että se tuli
tänne pohjolaan vasta 1600-luvulla.
Tuoretta portulakkaa |
Portulakka on raikas sitruunaisen kirpeä vienosti mangolle ja hivenen suolalle maistuva paksulehtinen punertava kasvi jossa joskus voi havaita kalanmakua. Sen
tuoreet pulleat lehdet sisältävät runsaasti A-, C- ja E-vitamiineja sekä Omega-3
alfalinoleenihapon muodossa, samaa jota löytyy myös pellavansiemenistä ja tämä Omega-3
on se syy miksi portulakka joskus maistuu vienosti kalalle.
Vihannesportulakassa on kaikista lehtivihanneksista eniten Omega-3 rasvahappoja
ja a-vitamiinia, asia joka on vegaaneille hyvä tietää. Portulakka sisältää myös
terveellisiä antioksidantteja punaisten beetasyaanien muodossa.
Portulakan ainoa huonopuli on
että se sisältää pinaatin ja Mangoldi tapaan myös oksaalihappoa, joten sen
syömisen yhteydessä kannatta huolehtia runsaan nesteen nauttimisesta, varsinkin
jos on ongelmia munuaiskivien kanssa. Huomaa myös että yöllä vihannesportulakka
muodostaa omenahappoa joka päivän aikana muuntuu glukoosiksi, joten aikaisin on
aamulla kerättyä vihannesportulakka on kirpeämpää kuin myöhemmin päivällä
kerätty portulakka.
Oli portulakka sitten kerätty mihin päivän aikaa tahansa on sekä se että vadelmat hieman
kirpeitä joten se joka ei pidä kirpeästä voi lisätä hunajaa
salaattikastikkeeseen enemmän kuin sen mitä reseptissä on mainittuna.
Kaltatut pistaasipähkinät |
Lisänä salaattiin käytin villirucolaa sekä mausteisempaa
lajiketta jonka nimeä en nyt jostain syystä löydä mistään mutta jota olen jo
pari vuotta viljellyt parvekkeellani. Mainitsin kuitenkin Rucolan määrän
ruukkuina koska niitä jokainen voi ostaa ruokakaupasta koska tämä ruukun
salaattimäärä vaihtelee vuoden aikojen mukaan.
Kesällä samasta ruukusta samalla
hinnalla saa enemmän ja talvella taas ne ovat paljon pienempiä, mutta koska
tämä salaatti sisältää tuoreita vadelmia eikä sitä ole tarkoitettu talvella
syötäväksi vaan nautittavaksi nyt kesän viimeisinä hetkinä ennen kuin kesäsäät
taas tältä vuodelta ovat taas ohi. Myönnän kyllä että itsekin joskus teen tätä
herkullista salaattia talvellakin alkuruoaksi jos minulla vielä on tallessa
kesällä yksitellen pakastettuja kauniita isoja vadelmia. Ota vadelmat ulos
pakastimesta noin kymmenisen minuuttia ennen niiden salaattiin lisäämistä
jotteivät ne ole aivan jäisiä kun lisäät ne salaatin sekaan.
Salaatin rippeet |
Salaatissa on myös pitkään kypsytettyä kutunjuustoa se ei
kuitenkaan ole Pecorinoa vaan käytä tähän jotain Appenzeller tai Goudan
tyyppistä valkoista kutunmaidosta, valmistettua juustoa. Pistaasipähkinät kannattaa kaltata ennen niiden käyttöä jottei
niissä ole karvaan makuisia paperimaisia punertavia kuoria.
Teet sen helpoiten
seuraamalla reseptiäni joulun punaiset glögit. Ja oliiviöljyn suhteen haluan
vain sanoa sen verran että sen kannattaa olla parhainta laatua kylmäpuristettua
oliiviöljyä kuin vain suinkin ruokabudjettisi sallii, koska se antaa salaatille
oman makunsa ja näin hienostuneeseen salaattiin ei sovi halpa ruoanlaittoon
tarkoitettu oliiviöljy, se pilaisi salaatin.
Viinietikkana olen taas valinnut
käyttää vadelmalla maustettua vadelmaviinietikkaa jotta se korostaa tuoreiden vadelmien
herkullista makua ja jota myös salaattikastikkeen hunaja korostaa. Hunajana
suosittelisin jotain hieman kukkaista makua, kuten esimerkiksi horsman hunajaa
mutta jollet saa sitä käsiisi akasiankukka hunajakin käy.
Basilikan ei tässä salaatissa olen kuin vain mausteisena
tausta makuna säestämässä Rucolan sinappista tulisuutta. Käytän hyvin usein
salaateissa joko tavallista sipulia tai kevät sipulia varsineen, mutta tässä
tapauksessa myös purjosipuli vois tulla kysymykseen jos siitä pidät. Tällä reseptillä
saat herkullisen pikku nautinnon alkuruoaksi tuttuun tapaan neljälle
ruokailijalle menneen kesän muistoksi.
Vihannesportulakkasalaatti
100 g kypsytettyä vuohenjuustoa
100 g tuoreita vadelmia
5 dl Vihannesportulakkaa
1-2 ruukkua Rucolaa
2-3 oksaa tuoretta basilikaa
1 kevätsipuli
1 dl pistaasipähkinöitä
suolaa
mustaa pippuria
Vadelmavinaigrette:
1 rkl vadelmaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1-2 tl hunajaa
Kalttaa pistaasipähkinät samalla tavalla kuten mantelit samalla tavalla kuten olen selittänyt reseptissäni joulun punaiset glögit ja anna niiden kuivahtaa talouspaperilla. Huuhtele
vihannesportulakka, Rucola sekä basilika huolellisesti vedessä ja anna niiden
kuivua kokonaan joko puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai kuivaa ne
salaattilingossa. Huuhtele myös sipuli ja anna sen kuivahtaa. Huuhtele myös
vadelmat jos ne sattuisivat olemaan likaisia. Valmista vinaigrette
salaattikulhoon ohjeen mukaan mutta käytä vadelmaviinietikkaa ja hunajaa siihen.
Leikkaa koko sipuli varsineen ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi ja pane ne
kulhoon salaattikastikkeeseen maustumaan. Leikkaa juustohöylällä juusto ohuiksi
viipaleiksi ja leikkaa liiat pitkät viipaleet suupalan kokoisiksi. Revi
salaatti sopivan kokoisiksi paloiksi, ja irrota portulakan varsista suurimmat
lehdet, käytä myös portulakan kukinnot jos niitä on sekä kärkien
lehtiruusukkeet. Riivi basilikan lehdet varsista, irrota myös basilika kärjen
lehtiruusukkeet. Pane juusto, basilikan suikaleet, kaltatut pistaasit, sinappikaali
sekä portulakka kulhoon ja sekoita. Annostelen salaatit lautasille tai
tarjoiluvadille ja viimeistele salaatti ripottelemalla sen päälle tuoreet
vadelmat sekä sormisuolaa ja vasta rouhittua mustapippuria suoraan myllystä.
Tarjoile salaattia alkuruoaksi tuoreen ranskan leivän kanssa tai ilman leipää
väliruoaksi.