Mehukkaita vaniljalla ja kardemumma ripauksella maustettuja luumuja vegaanillekin sopivan
leipäkuorrutuksen alla, laktoositonta myös muillekin kuin vain vegaaneille sopivaa makeaa luumupaistosta jälkiruoaksi.
Vegaanin perinteen mukaisesti meillä syödään keksiviikoisin vegaania ruokaa, ja tänä keskiviikkona meille oli syömään tulossa vegaaneja vieraita. Ei siinä sinänsä mitään ongelmia, pidän haasteista ja vanhana kasvissyöjänä osaan kyllä valmistaa vegaaniakin ruokaa vaikka sokkona. Mutta, halusin
määrätyn tyyppistä jälkiruokaa, ns. Crumble’a joka on muruista murotaikinaa,
jälkiruokaa jossa useimmiten käytetään hedelmiä tai marjoja ja mietin että
olisikohan jälkiruoalle sopiva suomennos luumupaistos vaiko uuniluumut. Hassua,
valmistaa ruokaa ja jopa kirjoitan siitä yleisesti mutten tiedä ruoan nimeä suomeksi.
Tämä on perinteinen crumble jälkiruoka mutta muunneltuna vegaanille sopivaksi
joten siinä ei ole voita, ei kermaa eikä mitään muitakaan maitotuotteita.
Luumut uunivuoassa |
Crumble kuitenkin valmistetaan latomalla uunivuoan pohjalle
marjoja tai hedelmiä ja ne peitetään murotaikinamaisella rakeisella päällisellä
joka uunissa hieman rapeutuu. Mutta tähän en voinut käyttää tavallista voita
koska ruoan piti olla vegaaneillekin sopivaa joten päättelin että miedon
makuinen öljy kuten esimerkiksi rypsiöljy tai auringonkukkaöljy olisi sopivaa
kun en voinut käyttää voita.
Öljyn määrä riippuu vähän siitä miten vanhaa tai
tuoretta leipää sinulla on, ja myös siitä miten kostean kuorrutuksesta haluat.
Sopivaa on että leipäraaste on kevyesti kostutettu öljyllä muttei aivan öljystä
märkää sohjoa. Luumut luovuttavat myös leipäraasteeseen omia nesteitään joten
kuorrutuksesta ei tule kuivaa. Jos luumut ovat hyvin mehukkaita ja kasteita voi
luumupaistoksen kypsentämisaika uunissa olla pidempi kuin reseptissä mainittu
aika, mutta tämä riippuu tietenkin siitä miten valuvan ja kostean, tai kuivan
ja rapsakan luumupaistoksen itse haluat.
Mietin pitkään jauhoja tms. mutta niistä ei olisi saanut
tarpeeksi lisäsyvyyttä niiden makuun, jauhothan vain ovat jauhoja joten mietin
asiaa, miten saisin aikaiseksi saman vaikutelman käyttämättä voita. Valmistin
tässä aikaisemmin keväällä tanskalaista vanhan ajan omenakakkua, gammeldags aeblekage, jossa hyödynnettiin ruisleipää ja tulin siihen tulokseen että
hapanjuuresta leivottu mutta ilman hiivaa nostettu ohraleipäni sopisi tähän
tarkoitukseen ja koska olin taas leiponut leivän pitkän kaavan mukaan sitä oli
saatavilla parin päivän vanhana joten hyödynsin ja uusiokäytin sitä tähän.
Ohraleipää |
Raastin
leivän viipaleita, sekoitin ne öljyn kanssa ja lisäsin vähän ruokosokeria ja
sain aikaiseksi crumblen, siis kuivan rikkoutuneen ei koossa pysyvän
murotaikina tyyppisen seoksen, joka oli tarkoituskin ja yhdistin ne tuoreiden
luumujen kanssa jotka oli hankkinut kotiin varta vasten hankkinut. Luumut vain joko
halkaistuina kevyesti öljytyn uunivuoan pohjalle ja muroseos päälle ja uuniin.
Tämän luumupaistoksen sokerin määrä riippuu tietenkin siitä
miten makeaa siitä haluat, mutta myös siitä miten makeita ja kypsiä luumut
ovat. Huomaa vain että myös hyvin makeat ja kuivalta vaikuttavat luumut jostain
syystä kirpeytyvät uunissa ja vaativat lisäsokeria vähän samaan tapaan kuin
raparperi. Käytin tähän tietenkin ruokosokeria koska siitä ei ole valkaisun yhteydessä
poistettu hivenaineita tai kivennäisaineita mutta voit tähän myös käyttää
esimerkiksi hunajaa, ja varsinkin kukkaishunajat sopivat hyvin luumujen
seuralaiseksi. Leipä jota käytin sisälsi jo hieman suolaa, mutta monesti se ei
riitä tasapainottamaan makeaa jälkiruokaa joten lisäsin sitä tähän ripauksen
luumujen sekaan. Valitsin myös korostaa luumujen omaa makua lisäämällä niiden
sekaan sekä ripauksen vaniljasokeria että hienoksi jauhettua kardemummaa.
Luumujen leipäkuorrute |
Jollet
innostu tästä vegaanista luumupaistoksestani, on vegaanille sopivaa jälkiruokaa
esimerkiksi rommimarinoidut hedelmät, vadelmat avokadovaahdossa,
Mansikkagazpacho, sahramimansikat, marokkolainen käärmekakku, pääsiäiseksi sopii
perinteinen mämmi, paistettu tofu kehäkukilla, appelsiinicarpaccio tai
mangosorbetti. Alkoholia sisältävät jälkiruoat soveltuvat hyvin vegaaneillekin, kunhan vain huomioit mitä alkoholia käytät ja miten juuri se kyseinen alkoholi, tai viini,
on kirkastettu. Jotta saat lisävalistusta lakoholijuomien kirkastamisesta, kannatta sinun lukea tekstini
kirkasta läpinäkyvää juomaa. Huomioi myös että voin sijasta sinun on joissakin mainistemissani jälkiruoissa käytettävä
öljyä, tai korvattava kerma soijakermalla tai kookoskermalla.
Perinteisesti tämä luumupaistos, jos se ei olisi ollut
vegaani sellainen, olisi tarjoiltu joko vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai
vispikerman kanssa, joten käytä niitä jollet itse ole vegaani. Tämä on
muillekin aivan sopivaa jälkiruokaa ja hyvä tapa hyödyntää tähteeksi jäänyttä
jo parin päivän vanhaa leipää joka alkaa kovettua. Vegaanille kuitenkin
suosittelen joko kookoskermaa tai soijakermaa lisukkeeksi, mutta luumupaistos
on hyvää niitä ilmankin. Ja koska syömään oli tulossa isompia ja makealle
persoja herkkusuita, valmistin neljälle hengelle kuuden hengen annoksen, joten
tämä resepti onkin tavallisesta poikkeavasta sopivan kokoinen kuudelle
hengelle.
Vegaani luumupaistos
500 g tuoreita luumuja
4 dl ohraleipäraastetta
½-1 dl öljyä
3-6 rkl ruokosokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
ripaus suolaa
Huuhtele luumut ja anna niiden kuivua kokonaan. halkaise luumut
ja poista niiden kivet, paloittele ne pienemmiksi jos luumut ovat isoja. Pane
luumut öljyllä siveltyyn uunivuokaan ja ripottele päälle vaniljasokeria,
kardemummaa, ripaus suolaa sekä noin puolet sokerista. Sekoita mausteet huolellisesti
luumujen kanssa. Raasta leipä kulhoon ja lisää sen mukana puolet sokerista. Lisää
vähän öljyä ja sekoita kaikki keskenään. Lisää öljyä pienissä erissä kunnes
olet saanut öljyllä kevyesti kosteutetun muruseoksen. Paista luumupaistosta
uunissa 200 asteen lämmössä noin puolisen tuntia kunnes luumut ovat lievästi
karamellisoituneet, mehu on osaksi kiehunut kokoon muttei vielä ole aivan
kuivunut ja pinta on saanut kauniin ruskean paahtuneen värin. Tarjoile jälkiruoka
heti lämpimänä tai hieman haaleana jolloin se on parhaimmillaan.