Tomaattiketsupilla, tuoreilla yrteillä ja piparjuurella
maustettu herkullinen seuralainen Pastramille kun sen leivälle kauniisti
asettelet ja Coleslawin sekä suolakurkun kanssa perinteisesti syöt.
Pastramivoileipä |
Niin luulitko että olin jo eilen tyhjentävästi käsitellyt
Pastramin, no ei, pitää sitä tietenkin tietää mitä sillä Pastramilla tehdään. Pastramin
ikuinen kumppani on Russian dressing, ketsupilla ja yrteillä maustettu
majoneesikastike. Majoneesin valmistat helposti seuraamalla reseptiäni
kotitekoinen majoneesi. Käytän harvoin ketsuppia ruoanlaitossa mutta tämä
venäläiseksi kastikkeeksi kutsuttu, Russian dressing, vaatii sitä, kastike
muuten ei olisi se aito ja oikea. Ketsipun sen sijaan valmistat itse reseptini mausteinen ketsuppi mukaan.
Ketsupin lisäksi Russian dressing’iin tulee
myös raastettua piparjuurta joka sopii ihan oikeasti vietävän hyvin Pastramin
seuralaiseksi. Piparjuuressa on sitä jotain jota liha tarvitsee, ja johon olen
tottunut sekä ruohosipuli ja savustettu paprikajauhe korostamaan Pastramin omaa
savustettu sävyä.
Russian dressing |
Tähän käytetään tietenkin tuoreita yrttejä, basilikaa,
ruohosipulia mutta myös piparjuuren on oltava tuoretta. Piparjuuren määrä
vaihtelee sen mukaan miten paksua itse juuri on, ja miten paljon tulisuutta
haluat kastikkeeseesi. Muista kuitenkin että piparjuuren maku vaimenee ajan
myötä, joten jos valmistat kastikkeen hyvissä ajoin ennen sen käyttöä, vaimenee
sen maku.
Kastike on kuitenkin syytä valmistaa tunti, tai pari ennen koska
tällöin sen maut saavat aikaa tekeytyä jääkaapin viileässä, ja nivoutua
tiiviisti toisiensa ympärille jotta saadaan aikaiseksi se makujen sinfonia joka
on Russian dressing, ja joka niin hyvin säestää kylmäsavustetun Pastramin omaa
mausteisuutta.
Coleslaw pastramille |
Pastramivoilepä tarjoillaan perinteisesti ruisleivällä,
ja sitä voi syödä sekä kylmäksi jäähtyneenä että lämpimänä suoraan höyryttimestä,
ja olemme viime aikoina syöneet leivän kuin leivän päällä. Olemme käyttäneet vuokaleipää, Focaccia, kuten myös taikinajuuresta leivottua ruisleipää mutta
kaikkein tärkeintä kuitenkin on että se on ruisleipää. Lisukkeena
pastramileivän kanssa perinteisesti tietenkin tarjoillaan suolakurkkua tai
maustekurkkua sekä pikaetikkakurkkua että coleslawia. Ja jollet innostu venäläisestä kastikkeesta,
on toinen vaihtoehto sille tietenkin Remouladekastike joka aina sopii kylmän
leikkelelihan kanssa.
Pastramin suolakurkku |
Itse Pastramivoileivän kokoamisen jätän sinun omalle
mielikuvituksellesi, ja toivotan sinulle nautinnollisia herkkuhetkiä tämän
leikkeleiden kuninkaan kanssa. Itse kuitenkin vaihtelen leipää Pastramin kanssa
vaikka sen lisukkeet ovat samat koske en vielä ole löytänyt sitä täydellistä
Pastramivoileipää.
Etsin sitä vielä, ja monen montaa herkullista olen kyllä
elämässäni syönyt ja nykyään jopa itse kylmäsavustetusta Pastramista
valmistettuna. Tällä reseptillä saat Russian dressingiä noin neljälle, tai
kuudelle hengelle sopivan määrän. Vähän tietysti riippuen miten paljon sitä
käytetään.
Russian dressing
2 dl majoneesia
2-3 rkl tomaattiketsuppia
1-2 tl savupaprikajauhetta
2 tl sinapin siemeniä
½ tl mustaa pippuria
3 rkl basilikasilppua
3 rkl persiljaa
3-6 rkl piparjuurta
3 rkl ruohosipulisilppua
(suolaa)
Huuhtele yrtit ja anna niiden kuivua kokonaan puhtaalla
keittiöpyyhkeellä. Valmista majoneesi ohjeen mukaan. Mittaa majoneesi kulhoon
ja lisää ketsuppi sen sekaan. Kokoa tuoreet yrtit pinoon käteesi ja kääri ne
kokoon sikariksi. Silppua yrtit hienon hienoksi leikkuulaudalla ja lisää ne
majoneesin sekaan. Kuori piparjuuri ja raasta se hienon hienosti. Lisää raastettu
piparjuuri majoneesiin sinapinsiemenien, vasta rouhitun mustan pippurin ja
kokonaisten sinapinsiemenien kanssa. Sekoita kastike ja tarskiat sen suolaisuus ja lisää siihen suolaa jos se sitä mielsetäsi vaatii. Peitä se tiivisti
muovilla ja anna sen tekeytyä jääkaapissa tunnin tai pari ennen sen käyttöä.
Tarjoile Russian dressingiä pastramivoilevällä suolakurkun, coleslawin ja
pikaetikkakurkkujen kera.