Läpikuultavaa herkullisen punaista vienosti vaniljalla
maustettua vaniljalikööriä, hyvä tapa hyödyntää hyytelön tai mehun keitosta
ylijäänyttä marjamassaa sen poisheittämisen sijaan.
Pidän vadelmista, ja tämä on yksi suosikeistani kun puhutaan
likööreistä, ja vaniljalla maustettuna vadelmalikööri on aivan ihanaa.
Ämpärillinen vadelmia |
Tähän käytän useimmiten mehun keittämisestä ylijäänyttä
vadelmaa, mutta tämän vaniljalla maustetun vadelmaliköörin voi yhtä hyvin
valmistaa suoraan tuoreista marjoista. Tämä vadelmaliköörin valmistustapa on
periaatteessa sama tapa hyödyntää mehun tai hyytelön valmistuksesta ylijäänyttä
marjaa, jonka jo olen paljastanut teille reseptissäni Creme de Cassis, joka on
mustaherukkalikööri.
Olen vadelmaliköörissä
vuorottain myös käyttänyt appelsiinikuorta mausteena, ja tähän määrään voit
käyttää noin puolikkaan, korkeintaan ¾ osaa appelsiini kuorta jottei sen maku
mene överiksi liköörissä. Käytä luomuviljeltyä appelsiiniä koska vain sen
kuorta käytetään liköörin maustamiseen, ja muista joka tapauksessa pestä se huolellisesti
ennen sen raastamista vadelmien sekaan.
Vadelmamassaa valumassa |
Vadelmina käytän joko tuoreita vadelmia tai vadelmamassaa,
reseptissä olen maininnut litran tuoreita marjoja, mutta vadelmamassan määrä
pitää olla noin tupla siis kahden litran marjoista jotta saat tarpeeksi
vadelman makua likööriisi.
Sokerina, tai makeutusaineena tähän sopii valkoinen
taloussokeri jotta vadelman kaunis väri näkyy, mutta lisään joskus
teelusikallisen, pari hunajaa antamaan lisäsyvyyttä. Huomaa vain että hunaja
aina samentaa liköörin, joten sen pitää ensin antaa makunsa liköörille, jonka jälkeen
hunajan pitää antaa vajota pullon pohjalle ennen kuin sitä voi tarjoilla,
jollei välitä onko likööri kirkasta tai sameaa tällä ei ole merkitystä. Lisää
sekä hunaja että appelsiininkuori jo marjojen sekaan maustamaan likööriä sen
tekeytyessä ikkunalaudalla auringonvalossa.
Vähän kerrasta toiseen riippuen, ja mille liköörisi haluat
maistuvan voit käyttää myös vaaleaa rommia tavallisen maustamattoman vodkan
sijaan, jota useimmiten käytän snapseihin ja likööreihin. Jos paremmin pidät mansikasta kannatta sinun kokeilla reseptiäni pihasauniolla maustettu mansikkalikööri.
Kirkasta vadelmalikööriä |
Vadelma sisältään hyvin vähän karvasaineita, joten sen voi
ihan hyvin valmistaa vahvemmastakin alkoholista sen minun tavallisesti suositteleman
32 % vodkan sijasta. Voit lukea lisää snapsien ja liköörien valmistuksesta
tekstistäni kuusenkerkkälikööri tai Limoncello joissa olen syventynyt tähän asiaan vähän enemmän.
Tällä reseptillä saat noin pullollisen,
puolitoista vadelmalikööriä vähän riippuen miten makeaa siitä haluat, ja miten
paljon sokeri siihen lisäät. Likööri säilyy tiivisti suljetussa lasipullossa
auringonvalolta suojassa vuosikausia.
Parhaillimmaan likööri on noin kolmen kuukauden tekeytymisen jälkeen, ja vuoden vanhana ja muista että tämän jälkeen sen aromit, sen
ihanan pehmeä maku ja kaunis punainen väri vaimenee pikkuhiljaa koko ajan.
Vadelmalikööri
1 l tuoreita vadelmia
300–500 g sokeria
1 vaniljatanko
70 cl vodkaa tai vaaleaa rommia
Kaada puhtaat marjat tai mehun keitosta ylijäänyt
vadelmamassa isoon huolellisesti puhdistettuun ja keitettyyn lasipurkkiin.
Lisää purkkiin myös vaniljatanko ja kaada purkki täyteen vodkaa. Sulje tiivisti
kannella ja pane lasipurkkiin ikkunalaudalle auringonvaloon tekeytymään. Anna
vadelmien tekeytyä ikkunalaudalla kuukauden päivät mutta muista hölskyttää sitä
kerran, pari päivässä ohi mennessäsi. Siivilöi marjamassa harsokankaan läpi
suppilolla puhtaaseen uuteen lasipulloon, anna liköörin valua itsestään
rauhassa yön yli huoneenlämmössä jottei sakka valu liköörin mukana pulloon. Lisää
pulloon sokeria ja hölskytä pulloa. Anna sokerin rauhassa liueta liköörin
sekaan itsestään, hölskytä pulloa aina silloin tällöin kunnes kaikki sokeri on
liuennut liköörin sekaan. Tarkista liköörin maku ja lisää sokeria jos se sitä
mielestäsi tarvitsee ja toista sama kunnes kaikki sokerin on liuennut liköörin
sekaan. Anna liköörin tekeytyä kolmisen kuukautta ennen sen nauttimista, mutta sitä voi tietenkin juoda jo aikaisemminkin jos haluaa.