22. syyskuuta 2012

VadelmalikööriLäpikuultavaa herkullisen punaista vienosti vaniljalla maustettua vaniljalikööriä, hyvä tapa hyödyntää hyytelön tai mehun keitosta ylijäänyttä marjamassaa sen poisheittämisen sijaan.

Pidän vadelmista, ja tämä on yksi suosikeistani kun puhutaan likööreistä, ja vaniljalla maustettuna vadelmalikööri on aivan ihanaa.

Ämpärillinen vadelmia
Tähän käytän useimmiten mehun keittämisestä ylijäänyttä vadelmaa, mutta tämän vaniljalla maustetun vadelmaliköörin voi yhtä hyvin valmistaa suoraan tuoreista marjoista. Tämä vadelmaliköörin valmistustapa on periaatteessa sama tapa hyödyntää mehun tai hyytelön valmistuksesta ylijäänyttä marjaa, jonka jo olen paljastanut teille reseptissäni Creme de Cassis, joka on mustaherukkalikööri.

Olen vadelmaliköörissä vuorottain myös käyttänyt appelsiinikuorta mausteena, ja tähän määrään voit käyttää noin puolikkaan, korkeintaan ¾ osaa appelsiini kuorta jottei sen maku mene överiksi liköörissä. Käytä luomuviljeltyä appelsiiniä koska vain sen kuorta käytetään liköörin maustamiseen, ja muista joka tapauksessa pestä se huolellisesti ennen sen raastamista vadelmien sekaan.

Vadelmamassaa valumassa
Vadelmina käytän joko tuoreita vadelmia tai vadelmamassaa, reseptissä olen maininnut litran tuoreita marjoja, mutta vadelmamassan määrä pitää olla noin tupla siis kahden litran marjoista jotta saat tarpeeksi vadelman makua likööriisi.

Sokerina, tai makeutusaineena tähän sopii valkoinen taloussokeri jotta vadelman kaunis väri näkyy, mutta lisään joskus teelusikallisen, pari hunajaa antamaan lisäsyvyyttä. Huomaa vain että hunaja aina samentaa liköörin, joten sen pitää ensin antaa makunsa liköörille, jonka jälkeen hunajan pitää antaa vajota pullon pohjalle ennen kuin sitä voi tarjoilla, jollei välitä onko likööri kirkasta tai sameaa tällä ei ole merkitystä. Lisää sekä hunaja että appelsiininkuori jo marjojen sekaan maustamaan likööriä sen tekeytyessä ikkunalaudalla auringonvalossa. 

Vähän kerrasta toiseen riippuen, ja mille liköörisi haluat maistuvan voit käyttää myös vaaleaa rommia tavallisen maustamattoman vodkan sijaan, jota useimmiten käytän snapseihin ja likööreihin. Jos paremmin pidät mansikasta kannatta sinun kokeilla reseptiäni pihasauniolla maustettu mansikkalikööri.

Kirkasta vadelmalikööriä
Vadelma sisältään hyvin vähän karvasaineita, joten sen voi ihan hyvin valmistaa vahvemmastakin alkoholista sen minun tavallisesti suositteleman 32 % vodkan sijasta. Voit lukea lisää snapsien ja liköörien valmistuksesta tekstistäni kuusenkerkkälikööri tai Limoncello joissa olen syventynyt tähän asiaan vähän enemmän.

Tällä reseptillä saat noin pullollisen, puolitoista vadelmalikööriä vähän riippuen miten makeaa siitä haluat, ja miten paljon sokeri siihen lisäät. Likööri säilyy tiivisti suljetussa lasipullossa auringonvalolta suojassa vuosikausia. 

Parhaillimmaan likööri on noin kolmen kuukauden tekeytymisen jälkeen, ja vuoden vanhana ja muista että tämän jälkeen sen aromit, sen ihanan pehmeä maku ja kaunis punainen väri vaimenee pikkuhiljaa koko ajan.

Vadelmalikööri
1 l tuoreita vadelmia
300–500 g sokeria
1 vaniljatanko
70 cl vodkaa tai vaaleaa rommia

Kaada puhtaat marjat tai mehun keitosta ylijäänyt vadelmamassa isoon huolellisesti puhdistettuun ja keitettyyn lasipurkkiin. Lisää purkkiin myös vaniljatanko ja kaada purkki täyteen vodkaa. Sulje tiivisti kannella ja pane lasipurkkiin ikkunalaudalle auringonvaloon tekeytymään. Anna vadelmien tekeytyä ikkunalaudalla kuukauden päivät mutta muista hölskyttää sitä kerran, pari päivässä ohi mennessäsi. Siivilöi marjamassa harsokankaan läpi suppilolla puhtaaseen uuteen lasipulloon, anna liköörin valua itsestään rauhassa yön yli huoneenlämmössä jottei sakka valu liköörin mukana pulloon. Lisää pulloon sokeria ja hölskytä pulloa. Anna sokerin rauhassa liueta liköörin sekaan itsestään, hölskytä pulloa aina silloin tällöin kunnes kaikki sokeri on liuennut liköörin sekaan. Tarkista liköörin maku ja lisää sokeria jos se sitä mielestäsi tarvitsee ja toista sama kunnes kaikki sokerin on liuennut liköörin sekaan. Anna liköörin tekeytyä kolmisen kuukautta ennen sen nauttimista, mutta sitä voi tietenkin juoda jo aikaisemminkin jos haluaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...