Voissa paistettuja tuoreita metsäsieniä, ruskistettua
kevätsipulia maukkaan leivän päällä uunissa gratinoituna kypsytetyllä juustolla
ja viimeisteltynä tuoreilla porkkanan naateilla ja greipin kuorella.
Tuoreet haperot |
Metsät ovat nyt pullollaan sieniä ja paistettuja sieniä
sipulin kanssa on herkkua, ja niitä kannattaa hyödyntää nyt kaikilla tavoilla
kun vain mahdollista unohtamatta niiden säilöntää talven varalle. Ryöppää
sienet ja pakasta ne sopivan kokoisissa osissa sienisalaattiin, tai säilö ne
perinteisen tapaan suolasieninä kuten reseptissäni suolasienet.
Voit käyttää sieniä tuoreina lisukkeena
tarjoiltuihin kastikkeisiin kuten reseptissäni vaaleaorakaskastike tai koivunpunikkitattikastike,
tai alkuruokana tai lämpimänä arkiruokana tarjoiltuihin keittoihin kuten
reseptissäni tatti ja suppilovahverokeitto tai vaaleaorakaskeitto sekä tietenkin sienileipiin sen
lukuisissa muodoissa, alkuruokana tai välipalana kuten reseptissä kantarellitarteletit tai kantarellitoast.
Ruskistetut keltavahverot |
Viimeisin
keksintöni on hyödyntää tuoreita porkkanan naatteja hienonnettuna viimeistelyyn
greipinkuoren suikaleiden kanssa, sienet saavat tästä vähän särmää jota eivät usein
ennen ole tavanneet. Yhdistelmä on mielenkiintoinen ja siitä voi jopa jäädä
riippuvaiseksi olen huomannut.
Sieniksi näihin sienileipiin kelpaavat kaikki metsästä
löytyvät tuoreet sienet kuten haperot, tatit, lampaankäävät kuten myös
suppilovahverot. Sienien kanssa käytetty sipuli on tärkeää, ja paras
mahdollinen on tietenkin tuore kevätsipuli kun sitä on tarjolla ja muulloin se
kuivatettu talvisipuli saa kelvata.
Kevätsipulin kaikki osat hyödynnetään tähän
joten näissä sienileivissä on sipulin kaikki vaiheet, sekä itse sipulin
vienosti punertava osa, ja sen vihreä varsi, jotka kaikki maistuvat sipulille
omalla tavallaan. Tämä tarkoitta että leivän tarkoitus tässä annoksessa on
nivoa yhteen kaikkine ainesten sävelmät jotta saadaan aikaiseksi kaunis sienten
sinfonia suuhun.
Hienonnetut porkkanan naatit |
Greipin kannattaa olla luomuviljelty, koska tähän käytetään
sen kuoret viimeistelyyn. Greippi kannatta kuitenkin aina pestä huolellisesti
oli se sitten luomua tai ei ja antaa sen kuivua kokonaan ennen sen käyttöä.
Niin juusto, tämä sienileipä pannaan uuniin gratinoitumaan
joten silläkin on oma sanottavansa tulokseen, itse suosin kypsennettyjä
maukkaita ja voimakkaita juustoja mutta käytä sinä sitä juustoa josta itse
pidät. Leipänä tähän käy mikä vain leipä tavallisesta paahtoleivästä
hapanjuuresta leivottuun aromikkaaseen leipään.
Leivän kannatta kuitenkin olla
jollekin maistuvaa jotta se ylettyy muiden ainesosien kanssa samalle tasolle
niitä säestäen. Leipä paistetaan näihin toasteihin, jotta ne saavat sen pähkinäisen
paahdetun maun, mutta jos haluat syödä terveellisemmin kannatta sinun vain
paahtaa leipäviipaleet joko parilalla tai leivänpaahtimessa ja gratinoida ne
uunissa.
Punainen kevätsipuli |
Sekä juustossa, että voissa on suolaa, joten vain sienet
tarvitsevat suolaa mausteeksi. Huomion vain että riippuen siitä miten pitkään
juusto on kypsytetty, sitä enemmän nestettä siitä on kypsennyksen aikana
haihtunut ja sitä suolaisempi se on.
Sen tavallisen mustapippurin sijaan käytin
tähän pitkäpippuria, mutta sen puutteessa voit korvata sen maustepippurilla. Tällä
reseptillä saat pienet alkupalat joko kahdeksalle, tai lämpimän välipalan
neljälle ruokailijalle.
Greipillä ryyditetyt sienileivät
4 leipäviipaletta
400 g tuoreita sieniä
1 kevätsipuli
2 porkkanan naatit
200 g juustoa
½ tl rouhittua pitkäpippuria
1-2 rkl greipin kuorta
voita paistamiseen
Pese greippi ja anna sen kuivua kokokaan. Huuhtele porkkanan
naatit sekä sipuli ja anna niiden kuivahtaa. Putsaa sienet harjaamalla ne
puhtaiksi ja leikkaamalla kaikista multaisimmat juurikohdat pois. Paloittele
sienet suuhun sopivamman kokoisiksi jos ne ovat hyvin isoja. Kuori sipulista
uloin kuori ja hienonna se. Sulata voinokare kuumassa pannussa ja ruskista sekä
sienet että sipuli aika ajoin sekoittaen. Anna suurimman osan nestettä haihtua.
Murskaa pitkäpippuria morttelissa ja mausta sienet sillä ja ripauksella suolaa.
Nosta sienet sivuun lautaselle ja paista leipäviipaleet kauniin ruskeiksi ja
paahtuneiksi kuumalla pannulla voinokareessa.. Nosta leipä voipaperille,
asettele sienet päälle keoksi. Raasta juusto ja ripottele sienien päälle
juustoraaste. Gratinoi leivät uunissa 225 asteen lämmössä kunnes juusto on
sulanut ja saanut kauniin paahtuneen pinnan. Hienonna porkkanan naatit ja
raasta greipin kuorta pitkiksi suikaleiksi. Leikkaa leipäviipaleet kahteen jos
tarjoilet leivät alkupaloina, ja jätä ne kokonaisiksi jos sen sijaan tarjoilet
ne väli- tai huikopalana ja viimeistele leivät ennen tarjoilua porkkana
naateilla ja greipinkuorisuikaleilla.