Keltaista kukkakaalia uunissa Mimolette juustolla
kuorrutettuna. Vanha tuttu kukkakaali mutta epätavallisen värisenä ja sävysävyyn
kypsytetystä Mimolette-juustokastikkeella uunissa kuorrutettuna.
Kukkakaali ja Mimolette |
Tämä ruoka on periaatteessa sama kuin gratinoitua kukkakaalia
Mornaykastikkeella joka myös kuorrutetaan uunissa, tässä vain tavallisen valkoisen
kukkakaali sijaan käytin keltaisen oranssia kukkakaalia sekä sävy sävyyn
sopivaa oranssin väristä ranskalaista pitkään kypsytettyä Mimolettejuustoa.
Mimolette-juusto
on ranskalainen pitkään kypsytetty versio hollantilaisten Edam-juustosta ja
juusto syntyi kun kuningas Ludvig XIV halusin samanlaista mutta ranskalaista juustoa.
Mimolette saa kauniin oranssinkeltaisen värinsä anattosta, (ranskaksi roucou) ja
se on sama kasviväri jolla useat muutkin oranssinkeltaiset juustot, kuten
esimerkiksi Cheddar-juusto, värjätään oranssiksi. Mimolettea kuitenkin
kypsytetään pidempään kuin monta muuta juustoa, 26 kuukautta ennen kuin se on
valmista myytäväksi.
Jauhto voissa kypsymässä |
Mornaykastike on maitokastike jossa on juustoa, mutta tähän käytin
kukkakaalin keitinveden joten oikeasti kastike on ns. Velouté-kastike johon lisäsin
tilkan valkoviiniä jotta kukkakaali saisi värinsä ja juuston maun lisäksi sitä
jotain ja tähän kastikkeeseen sopii sekä kuiva että puolimakea valkoviini
Mimolettejuuston kanssa. Velouté-kastiketta olen myös käyttänyt reseptissäni
kanaviilokki sekä haudutettua lohta valkoviinikastikkeessa.
Keltainen gratinoitu kukkakaali |
Kukkakaalin voi pilkkoa haluamallaan tavalla, tai keittää
kokonaisena jos näin haluaa. Tämä on hyvä tapa uusiokäyttää tähteeksi jäänyttä
kukkakaalia lisukkeeksi muulle ruoalle. Parasta ruoka kuitenkin on tuoreesta
varta vasten keitettynä keltaisesta kukkakaalista.
Mimolette on kypsytettyä juustoa, joten se ei sisällä
laktoosia, voi sen sijaan sisältää sitä joten jos haluat ruoastasi
laktoosittoman joten käytätä tähän sen sijaan öljyä sekä suurukseen että vuoan
voiteluun, jos olet laktoosille herkkä.
Tämä ruoka sopii myös kasvissyöjille,
muttei kuitenkaan vegaaneille koska se sisältää sekä voita että juustoa. Tällä
reseptillä saat lisukkeen tai pienen lounaan jos tarjoilet sen salaatin kanssa neljälle hengelle
vähän kukkakaalin koosta riippuen.
Choufleur Mimolette
1 keltainen kukkakaali
200 g Mimolettejuustoa
1- 2 tl merisuolaa
1 tl valkopippuria
½ tl muskottipähkinää
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
kukkakaalin keitinvettä
voita vuoan voitelemiseen
Huuhtele kukkakaali ja keitä se kypsäksi miedosti suolatussa
keitinvedessä. Nosta kypsä kukkakaali vedestä ja anna sen valua lävikössä. Ota
keitinvesi talteen ja anna kukkakaali jäähtyä. Sulata voi kattilassa miedolla
lämmöllä ja lisää jauhot sekaan anna jauhojen kypsyä viitisen minuuttia,
sekoita jauhoja aika ajoin jottei ne saa väriä. Lisää jauhojen sekaan
valkoviini ja sekoita kastike tasaiseksi. Lisää kastikkeeseen kukkakaalin
keitinvettä kunnes se on paksu ja sakeaa. Raasta juusto ja ota pieni osa
sivuun. Sekoita juustoraaste kastikkeen sekaan ja tarkista kastikkeen maku,
mausta kastike oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Voitele
uunivuoka kevyesti ja asettele kukkakaali vuokaan. Kaada kastike päälle ja
ripottele loppu juusto päällimmäiseksi. Gratinoi kukkakaalia 225 asteen
lämmössä noin 15–20 minuuttia, tai kunnes se on saanut kauniin paahtuneen
pinnan. Tarjoile oitis joko alkuruokana, lounaana paistetun pekonin ja salaatin
kera tai lämpimänä lisukkeena muulle pääruoalle.