Herkullista hummeria sellerin ja omenan
kanssa sitruunamehulla maustetussa majoneesikastikkeessa. Juhlava herkullinen alkuruoka,
hummericocktail.
Hummericocktail |
Hummeri on juhlaruokaa ja harva sitä syö joka
päivä, vaikka olisikin siihen varaa. Kahdelle hengelle riittää yleensä yksi
hummeri alkuruoaksi kuten esimerkiksi Hummeri Thermidor’issa tai tähän
hummericocktailiin, joten neljälle hengelle riittää kaksi hummeria jos haluat
viimeistellä cocktailit hummerinsaksilla. Jos taas haluat säästää hieman
kustannuksissa, etkä välttämättä tarvitse hummerin saksia viimeistelyyn,
riittää yksi hummeri kun cocktailissa on muutakin hummerin lisäksi. Annoksien koko
riippuu myös annoslasien koosta, joten pienillä ja siroilla annoslaseilla voit
tästä saada alkuruoan jopa kuudellekin.
Jos kyseisellä hummerilla, tai hummereilla,
on mukana myös mätiä, kannattaa se aina hyödyntää ruokaan. Se antaa annokselle
oman herkullisen lisänsä ruoalle kuin ruoalle, joten ota sekin mukaan hummerinlihan
kanssa cocktailiin. Hummerin mäti maistuu aika miedolle ja se antaa annokselle
kivasti väriä sekä myös puruvastetta jota se muuten vaan saa selleristä ja omenasta.
Hummerin käsittelyn suhteen sinun kannatta lukea tekstini hummeri Thermidor
sekä hummerikeitto siitä mitä hummerinkuoret voi hyödyntää.
Keitetty hummeri |
Niin se selleri, talvella jos sellerin varret
ovat seisoneet pitkään ja niiden ruodut erittäin puisia, kannattaa niiden ruodut
poistaa perunankuorijalla tms. tällöin selleri ei pilaa muuten niin
hienostunutta annosta. Jollet pidä selleristä voit tähän käyttää tuoretta fenkolia
sen sijaan, sen vieno aniksen maku sopii tähän erittäin hyvin ja vaihtelenkin hummericocktailiin
kerrasta toiseen sellerin ja fenkolin mukulan välillä. Noin puolikas pienestä
fenkolista, tai neljäs osa isosta fenkolista riittää tähän.
Fenkolista riittää
myös yleensä fenkolin vihreitä lehtiä viimeistelyyn joten tilliä ei välttämättä
tarvitse käyttää annosten viimeistelyyn, jollei välttämättä halua tillin maku
annokseen. Suikaloi fenkoli niin ohuelti kuin vain suinkin, ja käytä
mandoliinia jos sinulla sellainen on ja pane fenkolin suikaleet vähäksi aikaa kylmään
veteen likoamaan jotta niistä tulee oikein rapeita. Muista vain valuttaa fenkolin
liotusvesi kunnolla pois, sekä pienentää suikaleet sopivan kokoisiksi
suupaloiksi ennen niiden lisäämistä cocktailiin.
Kurkun siemenet poistettu |
Kevätsipulin puutteessa voit korvata sen
purjosipulilla jota tähän tarvitse noin kymmenisen senttiä joko sen valkoista
vartta jollet halua purjon antavan annokselle väriä, tai vihreää vartta jos
haluat annokseen vihreää kontrastiksi. Vähän kurkusta toiseen, ja vuoden ajasta
riippuen, kurkku kannattaa kuoria, varsinkin talvella kun sillä on paksu ja
hieman kitkerän makuinen paksu kuori. Kurkun määrä reseptissä vaihtelee vähän
kurkun paksuuden mukaan, käytä paksummasta vähemmän kuin ohuemmasta kurkusta.
Kurkun
sisusta siemenineen kannatta myös poistaa jottei cocktailista tule liian
vetistä sen odottaessa vuoroansa ruokapöydässä. Josta pääsenkin luontevasti asiaan
joka koskee kaikkia salaattimaisia äyriäisistä valmistettuja alkuruokia. On
tärkeää että annoksissa ei ole ylimääräistä vettä jottei kastikkeesta tule
liian ohutta, joten kurkun siemenet kannatta poistaa, ja kaikkien raaka-aineiden
antaa kuivua kunnolla jotteivät ne lisää nestettä ruokaan.
Paloiteltua hummerinlihaa |
Valitse omena oman makusi mukaan, punainen
tai vihreä, makea tai hapan ja kuori tai jätä se kuorimatta. Jos jätä sen
kuorimatta se antaa annokselle lisäväriä muista vain aina pestä omenat
huolellisesti, varisinkin keskellä talvea ja ulkomaalaiset omenat jotka voivat
olla vahattuja koska ne matkustavat pitkän matkan tänne meille pohjolaan.
Käytän aina ruoanlaitossa kotitekoistamajoneesia, se valmistuu alle minuutissa, ja tässä maustan sen tuoreella
sitruunamehulla. Tämä tarkoittaa sitä että majoneesi vähän laimenee sen verran
kuin sitä lisäät ja riippuen miten paljon, tai vähän, sitä lisäät majoneesin
sekaan. Sitruunamehu antaa majoneesille kivan pirtsakan ja raikkaan maun, ja
sitruuna on hyväksi todettu lisuke, tai mauste, sekä äyriäiselle että kalalle.
Paloiteltua omenaa |
Salaattina tähän kannatta käyttää jotain
salaattia joka ei nuudu liian nopeasti kuten esimerkiksi Romainesalaattia tai
jäävuorisalaattia. Tosi asia kuitenkin on että kaikki salaatit nuutuvat ajan
mittaan ollessaan majoneesikastikkeen kanssa kosketuksessa joten ei pidä
aikailla liikaa ennen annosten tarjoilua. Tämä tarkoittaa sitä että voit
valmistaa cocktailin etukäteen kulhoon ja viime tipassa lisätä salaatin sen
sekaan ja sekoittaa sen juuri ennen annostelua ja viimeistelyä hummerin
saksilla ja tuoreella tillillä. Halutessaan cocktailin sekaan voi myös lisätä
tilliä, mutta itse säästän tillin vain viimeistelyyn.
Hyvä ja melkein yhtä juhlava vaihtoehto
hummericocktailille on Toast Skagen, se vain sisältää myös paistettua leipää eikä sovi karppajille. Tällä reseptillä saat juhlavat alkuruoat
neljälle ruokailijalle tuttuun tapaan.
Hummericocktail
1-2 hummeria
1 ruukku tai pieni kerä
10–15 cm kurkkua
1 omena
2 sellerinvartta
1 kevätsipuli
1 sitruuna
½ - 1 dl majoneesia
suolaa
valkopippuria
Viimeistelyyn:
tuoreita tillin oksia
sitruunalohkoja
Sulata hummeri jääkaapissa yön yli. Huuhtele salaatti,
tilli, sipuli, selleri, kurkku sekä omena ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla
keittiöpyyhkeellä tai lävikössä. Omenan
voi myös halutessaan kuoria. Avaa hummerin pakkaus ja valuta liiat nesteet
pois. Suikaloi sipuli ja pane se kulhoon. Kuori kurkku, poista sen sisustasta
sen siemenet lusikalla ja kuutio se noin peukalonpään kokoisiksi kuutikoiksi. Kuori
sellerin ruodit jos ne ovat kovin puisia perunakuorijalla, ja halkaise sellerin
varret pituussuunnassa pariin, kolmeen palaan ja kuutioi se samankokoiseksi
kuin kurkkukin ja lisää kulhoon kurkun kanssa. Kuori omena jollet halua siitä
väriä annokseen, tai jätä kuoret. Kuutioi omena samalla tavalla kuin kurkkukin.
Lisää kulhoon majoneesia ja sekoita kunnolla jotta omena saa ohuen majoneesi
pinnan ja jottei se tummu rumaksi. Halkaise hummeri pyrstöstä päähän pituussuunnassa
ja poista sen liha sekä mahdollinen mäti, jos sillä sitä on. Kuutioi hummerinliha
sopivan kokoisiksi kuutioiksi ja lisää se mädin kanssa kulhoon. Riko saksien
kuoret varovasti jotta sen liha pysyy kokonaisena ja säästä sakset
viimeistelyyn. Hienonna salaatinlehdet haluamallasi tavalla joko pieniksi
ohuiksi suikaleiksi tai isommiksi paloiksi ja lisää cocktailin sekaan. Halkaise
sitruuna pituussuunnassa ja leikkaa toisesta puolikkaasta neljä kaunista
lohkoa. Purista lopusta sitruunasta tuoretta mehua kulhoon cocktailin sekaan ja
sekoita. Tarkista hummericocktailin maku ja mausta se oman makusi mukaan
suolalla ja valkopippurilla. Annostele hummericocktailia annoslaseihin, nosta
päällimmäiseksi hummerinsaksi ja viimeistele annokset tillillä sekä sitruunalohkolla.
Tarjoile annokset oitis rapean ja tuoreen patongin kanssa, ne eivät voi odottaa
pitkään.
Viinisuositus: Laroche ’L’ Etelä-Ranskan klassinen
Chardonnay valkoviini.