Pähkinäistä mustaa riisiä, aromaattista punaista villiä
riisiä sekä Arborioriisiä ihanassa kermaisessa pitkään haudutetussa
valkoviinillä ja kypsytetyllä juustolla maustetussa risotossa jonka kruunaa lohi.
Risotto riisit kattilassa |
Risotto on rentoa arkiruokaa jota voi myös tarjoilla
alkuruokana päivällisillä. Risoton kermaisuuden salaisuus piilee sen hitaasti
hauduttaminen ja nesteen lisääminen pienissä erissä, aitoon risottoon ei lisätä
kermaa vaan sen kermaisuus tulee riisin omasta tärkkelyksestä joka irtoaa
riisiä hauduttaessa sekä juustosta. Riisin oman tärkkelyksen lisäksi risottoon
käytetään myös joko italialaista parmesaanijuustoa tai vuohenmaidosta
valmistettua ja kypsytettyä Pecorino-juustoa risottoon mutta risotto saa makua
siihen lisättävästä valkoviinistä sekä kalaliemestä. Kalaliemi kannataa valmistaa itse, ja voit se helposti tehdä seuramalla reseptiäni kalaliemi.
Graavilohta |
Tähän voit käyttää tähteeksi jäänyttä kylmäsavustettua lohta jonka helposti savustat itse seuraamalla reseptiäni kylmäsavulohimutta voit myös hyödyntää tähteeksi jäänyttä graavilohta kuten esimerkiksi korianterigraavattualohta, seljankukkagraavattua lohta, kuusenkerkällä graavattua lohta, upean
punaista punajuurilohta tai hiirenkorvilla graavattua lohta uusiokäyttämällä
sen tähteitä tähän risottoon. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan risottoa lämpimäksi
pääruoaksi neljälle hengelle tai alkuruoaksi kuudelle hengelle.
Lohirisotto
300 g lohta
3 dl risottoriisiä
1 dl punaista riisiä
1 dl mustaa riisiä
100 g Pecorinoa
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
7 dl kalalientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa
valkopippuria
nokare voita
loraus oliiviöljyä riisin ja sipulin kuullottamiseen
viimeistelyyn:
tuoretta tilliä
sitruunamehua
Huuhtele tilli ja anna sen kuivahtaa puhtaalla
keittiöliinalla. Kuori sipulit ja silppua ne hienosti. Kaada aimo loraus öljyä
isoon kuumaan kattilaan. Lisää sipuli ja kuullota se rasvassa läpikuultavaksi.
Lisää riisi kattilaan sipulin kanssa ja kypsennä sitä kuumassa öljyssä koko
ajan hämmentäen. Anna riisin kypsyä kunnes se on läpikuultavaa ja siihen on
imeytynyt rasvaa. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Lisää kuullotetun riisin sekaan
pieneksi pilkottu valkosipuli juuri kun riisi alkaa olla valmista. Anna
valkosipulin kypsyä riisin seassa parisen minuuttia ja sen tuoksun levittyä
keittiöön. Kaada viini riisin sekaan ja sekoita hyvin riisin sekaan. Anna
viinin imeytyä riisiin miedolla lämmöllä aika ajoin hämmentäen. Lisää riisin
sekaan lämmintä kalalientä vähän hämmentäen pohjasta asti kun kaikki liemi on
kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää vähitellen lisää kalalientä pienissä erissä
riisin joukkoon välillä sekoittaen ja anna riisin kypsyä puolisen tuntia. Tarkista
että musta riisi on kypsää maistamalla sitä. Raasta juusto hienosti ja lisää
puolet juustosta ja sekoita juustoraaste huolellisesti riisin sekaan. Tarkista
risoton maku ja mausta risotto makusi mukaan valkopippurilla. Poista kattila
lämmöltä, peitä kattila kannella ja anna risoton hautua vielä hetken ajan. Lisää
kypsän risoton joukkoon loput nokare voita, loput juustosta. Sekoita risottoa
nopeasti, mutta hellästi. Tarkista risoton suolaisuus, lisää sitä jos se
mielestäsi sitä tarvitsee. Leikkaa lohesta ohuita leveitä viipaleita ja kääri
ne ruusuiksi. Jaa risotto lämpimille syville lautasille, asettele risoton
keskelle lohiruusut pystyyn ja koristele tuoreella tillillä. Tarjoile risotto
heti lämpimänä joko alkuruokana tai pääruokana.