Pienen pieniä mothpapuja, rapeaa makeaa punaista paprikaa ja
karamellisoitunutta munakoisoa tuoreella inkiväärillä, valkosipulilla ja
chilillä maustettuna mustan riisin kera.
Vegaanina keskiviikkona lämmittävää arkiruokaa
sekä vegaaneille että muille kasvissyöjille sopivaa ruokaan syksyn pimeneviin
iltoihin ja jonka tulisuuden itse voit säätää mieleiseksesi.
Mothpavut ovat riisinjyviä pienempiä, pienen pieniä vaaleita
lievästi punertavia tai vaalean ruskeita papuja ja voit lukea lisää
mothpavuista reseptistäni Lammascyrryä idätetyillä mothpavuilla.
Munakoisoa |
Liota
mothpavut runsaassa vedessä samalla tavalla kuin muutkin pavut, ja kaada
liotusvesi pois, älä turhaan käytä sitä. Mothpavuille riittää kuuden tunnin
liotus ennen niiden keittämistä. Liotetut ja kypsiksi keitetyt mothpavut
maistuvat lievästi makealle, joten ne tarvitsevat suolaa tasapainottamaan
muuten liian makeaa ruokaa, joten tarkista ruoan maku ja suolaa se omien
makutottumuksiesi mukaan.
Riisiä ja mothpapuja |
Myös musta riisi kannattaa liottaa ennen sen keittämistä, ja
liottamalla sen keittämisaikaa saa lyhennettyä jonkun verran, muuten mustan
riisin keittoaika, samoin kuten punaisen villiriisin, on noin kolmisen varttia.
Tähän ruokaan voit hyvin hyödyntää tähteeksi jäänyttä keitettyä riisiä, tai
keitettyjä kypsiä papuja jotka lisäät suoraan padan sekaan juuri kun se on
valmista ja annat niiden vain lämmetä kunnolla muun ruoan mukana ennen
Munakoiso paahdetaan kuumalla pannulla kuutioituna ennen
kuin se lisätään padan sekaan, jotta munakoiso saa sen herkullisen paahdetun
hieman karamellisoituneen maun, paprika taas vain käy pannulla jotta se saat
hieman väriä reunaan ennen sen lisäämistä padan sekaan.
Voit tähän käyttää mausteena joko tuoretta chiliä tai
chilitahnaa. Muista vain tarkistaa chilin tulisuus ja poista sen siemenet ja
vaaleat kalvot sen sisustasta jollet halua liian tulista ruokaa.
Punaisen paprikan palat |
Inkiväärin määrä riippuu siitä miten tulista ruoastasi
haluat, mutta myös se miten paksu inkiväärijuuri on, paksummasta vähemmän ja
ohuemmasta enemmän oman makusi mukaan. Chili taas vuorostaan säestää inkiväärin
hieman erilaista tulisuutta ja sen lämpöä, ja tämä onkin hyvä ja lämmittävä
vegaani ruoka syksyn tummeneviin iltoihin.
Tällä reseptillä saat vegaania
ruokaa vegaanina keskiviikkona tuttuun tapaan neljälle hengelle kun tarjoilet
ruoan raikkaan vihreän salaatin kanssa.
Vegaani mothpapupata
1 Punainen paprika
2 kevätsipulia
1 munakoiso
5 dl mothpapuja
3-5 cm tuoretta inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
4 dl mustaa riisiä
suolaa
1 chili tai chilitahnaa
1 nippu tuoretta korianteria
öljyä paistamiseen
tuoretta korianteria viimeistelyyn
Liota mothpavut runsaassa vedessä 6 tuntia, vaihda
liotusvesi kerran, pari liotuksen aikana. Valuta liotusvesi pois ja kaada pavut
kattilaan. Huuhtele mustariisi ja anna sen liota runsaassa kylmässä vedessä
noin tunnin verran. Keitä riisi kypsäksi miedosti suolatussa vedessä, noin
puolisen tuntia kolme varttia jollet ole liottanut riisiä etukäteen. Huuhtele
paprika, sipulit ja munakoiso ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Pese myös
korianteri ja anna sen kuivahtaa. Keitä pavut kypsiksi (pehmeiksi) runsaassa
vedessä ja valuta keitinvesi pois. Valuta myös riisistä keitin vesi pois Leikkaa
munakoiso sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuutioi viipaleet. Paahda munakoiso
kuumalla pannulla öljytilkassa kunnes se on saanut kaunista paahtunutta väriä
pintaan. Suikaloi sipulit ohuelti ja paprika puolen sentin suikaleiksi jotka kuutioit. Leikkaa
korianterista varret pois ja hienonna ne. Lisää sipuli munakoison, korianterin
varsien ja paprikan kanssa pannulle ja anna niiden kypsyä munakoison kanssa.
Kuori tuore inkivääri ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri ja valkosipuli ja
lisää ne chilitahnan kanssa pannulle. Sekoita kaikki kunnolla. Lisää pannulle
myös kypsäksi keitetyt ja valutetut pavut sekä keitetty mustariisi ja sekoita
hyvin. Tarkista ruoan maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja mustalla
pippurilla. Viimeistele annokset tuoreilla korianterin lehdillä. Tarjoile mothpapupata lämpimiltä lautasilta tuoreen rapean
kurpitsansiemen leivän ja vihreän hernetahnan kanssa.